Home / Cozyhome  / Architecture  / Ronald Lu & Partners: Σχεδιάζουν με γνώμονα την κλιματική αλλαγή

Ronald Lu & Partners: Σχεδιάζουν με γνώμονα την κλιματική αλλαγή

Οι Ronald Lu & Partners φέρνουν στο επίκεντρο της αρχιτεκτονικής την κλιματική αλλαγή, με φιλικές προς το περιβάλλον σχεδιαστικές λύσεις. 

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα των καιρών μας, το οποίο μας απασχολεί πολύ και εγείρει διαρκώς συζητήσεις και ερωτήματα στον τομέα της αρχιτεκτονικής -και όχι μόνο. Αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται στο επίκεντρο της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Ronald Lu & Partners εδώ και πολλά χρόνια,.ενώ είναι κάτι που συνεχίζουν να εφαρμόζουν στον πολεοδομικό σχεδιασμό τους.

 

 

Αρχιτεκτονική και Κλιματική Αλλαγή

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2023 (COP28) λαμβάνει χώρα στο Ντουμπάι στα τέλη Νοεμβρίου.και ένα σημαντικό θέμα  που θα τεθεί είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που γίνονται όλο και πιο συχνά σε όλο τον κόσμο. Οι ξαφνικές πλημμύρες, οι καταστροφικές καταιγίδες και οι θανατηφόροι καύσωνες.που παρατηρούνται σε πολλές ηπείρους, από την Αυστραλία μέχρι την Αμερική αποτελούν πρόκληση για τους αρχιτέκτονες. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτά τα μεταβαλλόμενα κλίματα; Πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε για να καταπολεμήσουμε περαιτέρω ζημιές και καταστροφές;

 

Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν λύσεις για το δομημένο περιβάλλον που καταπολεμούν τις αυξανόμενες θερμοκρασίες και τα συχνότερα έντονα καιρικά φαινόμενα. Νέα υλικά και προηγμένες τεχνικές επιτρέπουν στα κτίρια να παραμένουν. δροσερά και ανθεκτικά χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον ή να καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια.

 

 

Οι βιώσιμες σχεδιαστικές πρακτικές των Ronald Lu & Partners

Σε αυτά ακριβώς τα ερωτήματα της κλιματικής αλλαγής προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να απαντήσουν οι Ronald Lu & Partners, μέσα από τις σχεδιαστικές πρακτικές τους,. πρωτοστατώντας στον σχεδιασμό και την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, προωθώντας παράλληλα μια βιώσιμη προσέγγιση, με επίκεντρο τη ζωή.

 

Το 2023 φονικοί καύσωνες σαρώνουν την Κίνα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδεικνύοντας έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι δασικές πυρκαγιές, οι καταστροφικές καταιγίδες και οι πλημμύρες οδηγούν. σε εκτοπισμό πληθυσμού, ανθρωπιστικές κρίσεις και επισιτιστική ανασφάλεια σε όλον τον πλανήτη.

 

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Ronald Lu & Partners (RLP Asia) με έδρα το Χονγκ Κονγκ είναι πρωτοπόρος στον αειφόρο σχεδιασμό και εφαρμόζει στρατηγικές εστιασμένες στο μέλλον, για την καταπολέμηση των αναδυόμενων κλιματικών προκλήσεων.

 

Αυτές οι στρατηγικές περιλαμβάνουν:

 

Δροσιά στις προσόψεις των κτιρίων

Η χρήση “ψυχρών υλικών” στην πρόσοψη ενός κτιρίου μειώνει τη.θερμοκρασία επιφάνειας και τη μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία. Με την ενσωμάτωση βλάστησης και δροσερών υλικών με υψηλό δείκτη albedo,.οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της πρόσοψης μπορούν να μειωθούν έως και 6°C.

 

Το Victoria Dockside έχει πράσινες βεράντες στις προσόψεις του και εκτεταμένο το πράσινο στοιχείο, που εκτείνεται σε 11.500 τ.μ. Το πράσινο καλύπτει πάνω από το 30% της έκτασης της τοποθεσίας,.πολύ περισσότερο από ό,τι ορίζεται στις απαιτήσεις του οικοδομικού κώδικα. Μια αξιολόγηση μετά την κατάληψη εξέτασε το αποτέλεσμα ψύξης για τις προσόψεις που βλέπουν βόρεια και δυτικά, δείχνοντας πως οι επιφανειακές θερμοκρασίες μειώθηκαν κατά 4,2°C και 5,8°C αντίστοιχα. Η θερμοκρασία της επιφάνειας της επιφάνειας που βλέπει στον ουρανό μειώθηκε επίσης κατά μέσο όρο 9,2°C.

 

Victoria Dockside

 

Παροχή αστικών οάσεων

Μια αστική όαση μπορεί να προσφέρει προσωρινό καταφύγιο για τους πεζούς σε ακραίες θερμοκρασίες. Η τοπική παθητική ψύξη αυξάνει τον αερισμό και ελέγχει το κέρδος θερμότητας.για να αποτρέψει τη συσσώρευση και αποθήκευση επιφανειακής θερμότητας, ενώ η δημιουργία κίνησης του αέρα αυξάνει το φαινόμενο της εξατμισοδιαπνοής,.κατά το οποίο η υγρασία εξατμίζεται από το δέρμα, δροσίζοντας το άτομο και ανακουφίζοντας.

 

Η πιο αποτελεσματική λύση είναι η παροχή σκιάς, καθώς η πλήρως αδιαφανής σκίαση μειώνει σημαντικά τη θερμοκρασία ακτινοβολίας. Οι σκιασμένες περιοχές είναι η κύρια πηγή θερμικής άνεσης σε εξωτερικούς χώρους σε ζεστά και υγρά κλίματα όπως το Χονγκ Κονγκ. Το “Airtree” είναι μια αστική εγκατάσταση κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την RLP Asia. Αυτή είναι μια αστική όαση για περιοχές με υψηλές οροφές, υψηλής πυκνότητας που προσφέρει σκιά και δροσιά μέσα από κάθετo πράσινο κήπο,.ένα φαινόμενο παθητικής καμινάδας ανέμου και μηχανικού/υποβοηθούμενου αερισμό. Το Airtree έχει επίσης σχεδιαστεί για να έχει οπτικές ανέσεις και έξυπνα χαρακτηριστικά που παρέχουν δυναμικά δεδομένα περιβάλλοντος και κίνησης. Αυτά συνεργάζονται με τις υπάρχουσες λειτουργίες έξυπνης πόλης,. που ενισχύουν την ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια ακραίων περιβαλλοντικών φαινομένων.

 

 

Ενίσχυση της αστικής σκίασης

Η αστική σκίαση μειώνει την άμεση έκθεση των πεζών στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ σκιά προέρχεται από στέγαστρα δέντρων και αδιαφανείς συσκευές σκίασης,.αλλά και από αλλαγές στον σχεδιασμό των προσόψεων των κτιρίων. Αυτή η σκιά μπορεί να μεγιστοποιηθεί επιλέγοντας είδη φυτών με υψηλή πυκνότητα φύλλων και μεγαλύτερο μέγεθος. Οι υπολογισμοί θερμικής άνεσης δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία ακτινοβολίας (MRT). μπορεί να μειωθεί κατά 10°C κάτω από θόλους δέντρων ή ημιδιαφανείς συσκευές σκίασης.

 

Τέτοιες συσκευές μπορούν να μειώσουν την ηλιακή ακτινοβολία σχεδόν κατά 100% σε μια τυπική καλοκαιρινή μέρα,.παρέχοντας σημαντική ανακούφιση από τη θερμότητα, με το MRT χαμηλωμένο έως και 3°C. Εν τω μεταξύ, οι δομές κιονοστοιχίας και προβόλου κατά μήκος μιας πρόσοψης κτιρίου μπορούν να σκιάσουν τους πεζόδρομους.που συχνά εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως. Το βάθρο του RLP Asia’s Unipark στο Zhuhai έχει σχεδιαστεί με μπαλκόνια σε σχήμα κύματος σε διαφορετικά επίπεδα,. δημιουργώντας μοναδικά και αποτελεσματικά χαρακτηριστικά σκίασης. Η περιμετρική ζώνη είναι επίσης ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες, παρέχοντας άνετες συνδέσεις πεζών.με τον κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό και έναν τέλειο χώρο για φαγητό στο ύπαιθρο.

 

Asia’s Unipark

 

Μείωση της κάλυψης του εδάφους του κτιρίου

Η διατήρηση επαρκών κενών μεταξύ των κτιρίων, τα μεταβαλλόμενα ύψη ανάπτυξής τους και η αύξηση της διαπερατότητας στον σχεδιασμό του βάθρου,.μειώνουν την κάλυψη εδάφους των κτιρίων. Αυτό βελτιώνει τον αερισμό, αποτρέποντας τη συσσώρευση θερμότητας στο επίπεδο των πεζών και ενισχύοντας τη ροή του ανέμου. Με τη σειρά του, αυτό βελτιώνει τον αερισμό του χώρου,.διαχέει τη θερμότητα με μεγαλύτερο ρυθμό και ψύχει πιο αποτελεσματικά τις επιφάνειες κατά τη διάρκεια της ζέστης.

 

Το Xiqu Centre, μια παγκοσμίου φήμης εγκατάσταση στο West Kowloon για τη διατήρηση, την ανάπτυξη και την προώθηση της Καντονέζικης Όπερας, έχει ένα καινοτόμο σχεδιαστικό χαρακτηριστικό: το Grand Theatre του βρίσκεται σε ανάρτηση 30 μέτρων από το έδαφος. Αυτό ανοίγει το αίθριο ενώ απομονώνει στρατηγικά το θέατρο από τους κραδασμούς και τα υψηλά επίπεδα αστικού θορύβου του περιβάλλοντος,.δημιουργώντας άφθονο χώρο από κάτω για μια ανοιχτή δημόσια πλατεία. Επίσης, μειώνει τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος κατά 4°C κατά τη διάρκεια της ζέστης.

 

Xiqu Centre

 

Έλεγχος θερμικής εξάτμισης

Τα θερμότερα αστικά περιβάλλοντα απαιτούν υψηλότερη ενέργεια ψύξης, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της αστικής θέρμανσης από συστήματα HVAC. Τα συστήματα ψύξης της περιοχής μειώνουν τον αριθμό των εν χρήσει συστημάτων κλιματισμού,.μειώνοντας την ποσότητα της ανθρωπογενούς θερμότητας που εκπέμπεται.

 

Το AIRSIDE, στην περιοχή ανάπτυξης Kai Tak του Χονγκ Κονγκ, είναι ο πρώτος εμπορικός κόμβος που χρησιμοποιεί σύστημα ψύξης περιοχής. Καταναλώνει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και παράγει λιγότερη θερμότητα καυσαερίων,. χρησιμοποιώντας θαλασσινό νερό για την παραγωγή κρύου νερού σε μια κεντρική μονάδα και τη διανομή του στα κτίρια μέσω ενός υπόγειου δικτύου σωληνώσεων. Καθώς αυτό εξαλείφει την ανάγκη για πύργους ψύξης στον τελευταίο όροφο,. δημιουργείται επίσης πιο ανοιχτός χώρος που επιτρέπει στο AIRSIDE να εγκαταστήσει 1.350 τ.μ. ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ στέγης.

 

AIRSIDE

 

AIRSIDE

 

Kτίρια με υψηλή μόνωση

Ένα καλά μονωμένο θερμικό περίβλημα κτιρίου μειώνει τις θερμοκρασίες της επιφάνειας του κτιρίου και το κέρδος μεταφοράς και αγώγιμης θερμότητας,.ενώ μειώνει την απώλεια θερμότητας από το εσωτερικό, παγιδεύοντας θερμότητα μέσα σε ένα μονωτικό στρώμα.και δημιουργώντας ένα άνετο, χαμηλής ενέργειας εσωτερικό περιβάλλον.

 

Το Integral είναι ένα υπερσύγχρονο οικολογικό εργοστάσιο κοντά στο Guilin που σέβεται και διατηρεί το εκπληκτικό φυσικό τοπίο της περιοχής. Οι εργασίες σχεδιασμού και σχεδιασμού της RLP Asia μείωσαν τον όγκο του κτιρίου,. δίνοντας στο εργοστάσιο μια εξαιρετικά χαμηλή συνολική τιμή θερμικής μετάδοσης μέσω του διπλού στρώματος κελύφους του κτιρίου και χαμηλή αναλογία παράθυρου-τοίχου,.μειώνοντας σημαντικά τη μεταφορά θερμότητας στους εσωτερικούς χώρους.

 

Integral

 

Ανοίγματα εξαιρετικά αεροστεγώς

Κατά τη χρήση υβριδικού αερισμού στη διάρκεια των κλειστών λειτουργιών, τα εξαιρετικά αεροστεγώς λειτουργικά ανοίγματα, όπως παράθυρα και πόρτες,. διατηρούν τις επιθυμητές εσωτερικές θερμοκρασίες και εμποδίζουν τις εξωτερικές εκπομπές να έρχονται σε εσωτερικούς χώρους.

 

Η βιοκλιματική πρόσοψη της πανεπιστημιούπολης Chai Wan του THEi χρησιμοποιεί επάνω και κάτω “αναπνευστήρες”,.που ελέγχονται από ενεργοποιητές παραθύρων και επαφές παραθύρων και παρακολουθούνται από ένα κεντρικό σύστημα. Αυτό διασφαλίζει ότι το κτίριο παραμένει αεροστεγές όταν η πρόσοψη είναι κλειστή και δημιουργεί έναν αυτοματοποιημένο υβριδικό αερισμό,.που ανταποκρίνεται στο εξωτερικό περιβάλλον, παρέχοντας μια εμπειρία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και υψηλής άνεσης στους ενοίκους του κτιρίου.

 

Chai Wan

 

Βελτίωση των νυχτερινών καθαρισμών αερισμού

Ο αερισμός νυχτερινού καθαρισμού είναι μια στρατηγική χαμηλού κόστους και χαμηλής συντήρησης,. που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και βελτιώνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Αυτή η μέθοδος παθητικού αερισμού παρέχει φρέσκο, δροσερό εξωτερικό αέρα σε ένα κτίριο,.ενώ απομακρύνει τον θερμό εσωτερικό αέρα, εξάγοντας αποτελεσματικά τη θερμότητα από τη θερμική μάζα.

 

Η ψύξη του εδάφους είναι μια άλλη παθητική στρατηγική που ενισχύει την αποτελεσματικότητα αυτών των νυχτερινών εκκαθαρίσεων.με την προψύξη του αέρα παροχής μέσω της αξιοποίησης της μέτριας, σταθερής θερμοκρασίας του εδάφους ή της θερμικής μάζας.

 

Ο φυσικός αερισμός μπορεί να αυξηθεί με τον προσανατολισμό των κτιρίων για να επωφεληθούν από τους επικρατούντες ανέμους και τον σχεδιασμό ανοιγμάτων κτιρίων,.για τη μεγιστοποίηση της πρόσβασης στη φυσική ροή του ανέμου. Μετά από μελέτη του μικροκλίματος της τοποθεσίας, το CIC-Zero Carbon Park σχεδιάστηκε για τη βελτιστοποίηση των πιθανών αιολικών πόρων μέσω της τοποθεσίας,.της μορφής και του προσανατολισμού του. Όταν είναι εφικτός ο νυχτερινός εξαερισμός,.τα λειτουργικά παράθυρα υψηλού επιπέδου του κτιρίου ανοίγουν για να διασκορπίσουν τη συσσωρευμένη θερμότητα, μειώνοντας την ανάγκη για μηχανική ψύξη.

 

CIC-Zero Carbon Park

 

Κάθε μία από αυτές τις καινοτόμες στρατηγικές βοηθά την RLP Asia να δημιουργήσει βιώσιμα κτίρια,.που μπορούν να αντέξουν ένα μεταβαλλόμενο κλίμα και τις ακραίες θερμοκρασίες.

 

Οι Ronald Lu and Partners έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν βιώσιμα, ανθεκτικά σχέδια που μπορούν να αντέξουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Η εταιρεία έχει ήδη εφαρμόσει με επιτυχία διάφορες στρατηγικές σχεδιασμού εσωτερικού και εξωτερικού χώρου σε πολλά έργα.και συνεχίζει με νέα καινοτόμα, πάντα προς τη βιώσιμη κατεύθυνση που ήδη ξέρει καλά.

 

rlp.asia

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath