Home / Cozyhome  / Architecture  / Pelion Grove: Ένας φόρος τιμής στην πηλειορίτικη αρχιτεκτονική

Pelion Grove: Ένας φόρος τιμής στην πηλειορίτικη αρχιτεκτονική

Pelion Grove
Το ADD Achiecture Studio μεταμορφώνει ένα οικογενειακό καταφύγιο στο Πήλιο, δημιουργώντας έναν φόρο τιμής στην παραδοσιακή πηλειορίτικη αρχιτεκτονική. 

 

Περιτριγυρισμένο από την άπλετη ορεινή ομορφιά του Πηλίου και με μία ανεμπόδιστη θέα προς το Αιγαίο, ένα οικογενειακό καταφύγιο επασχεδιάζεται και αλλάζει μορφή από το ADD Architecture Studio. Με τους Διονύση Κουτσιουμάρη και Αργύρη Χρονόπουλο να αναλαμβάνουν τα ηνία του αρχιτεκτονικού επαναπροσδιορισμού της οικίας,.το Pelion Grove μεταμορφώνεται, χωρίς όμως να ακολουθεί την τυπική έννοια της ανακαίνισης. Αντιθέτως, η αρχιτεκτονική ομάδα φρόντισε να επανασχεδιάσει τον χώρο -παντρεύοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Πηλίου με τον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης- δημιουργώντας, έτσι, όχι απλώς μία πολυτελή κατοικία, αλλά έναν φόρο.τιμής στην παραδοσιακή πηλειορίτικη αρχιτεκτονική.

 

Ακολουθώντας μία εκλεκτική προσέγγιση, το ADD Architecture Studio.συνδυάζει αρμονικά υψηλής λεπτομέρειας ξύλινα στοιχεία με φυσικά δομικά υλικά, δημιουργώντας μία minimal αισθητική, η οποία.αποπνέει ένα κράμα ασκητικής λιτότητας και σύγχρονης άνεσης.

 

Pelion Grove

 

Φυσικά, το interior design δε θα μπορούσε να μην είναι εξίσου εντυπωσιακό.με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Όλα τα έπιπλα και φωτιστικά αποτελούν custom επιλογές, ειδικά σχεδιασμένες για το Pelion Grove. Χάρη σε αυτά, ο χώρος αποκτά μια αίσθηση ζεστασιάς και επιμέλειας,.με την αβίαστη δημιουργία μίας χαλαρής ατμόσφαιρας πολυτέλειας να προσφέρει ένα οπτικό και νοητικό καταφύγιο.

 

Η διατήρηση συνυπάρχει με την ανανέωση. Το παρελθόν και το παρόν συγκλίνουν και κάθε γωνιά της κατοικίας αποπνέει διαχρονική κομψότητα.

 

 

Η φυσική συνέχεια του οικογενειακού καταφυγίου

 

Φτάνοντας στην κουζίνα, το πρώτο στοιχείο που αντικρίζει κανείς είναι τα φυσικά υλικά,.επιλεγμένα προσεκτικά με σκοπό να δημιουργήσουν μία φυσική συνέχεια του οικογενειακού καταφυγίου. Ωστόσο, το βασικό χαρακτηριστικό που κυριαρχεί στον χώρο της κουζίνας είναι η νησίδα, η βάση της οποίας κατασκευάστηκε από σκυρόδεμα και.έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη θερμή ξυλεία των ντουλαπιών.

 

 

Η καρδιά του σπιτιού

 

Για το Pelion Grove, ο χώρος του καθιστικού λειτουργεί σαν την καρδιά του σπιτιού. Στο κέντρο του δεσπόζει το επιβλητικό τζάκι, σχεδιασμένο με περίτεχνες λεπτομέρειες και κλασικές αναφορές. Στοιχεία από μάρμαρο και η πλέξη του πυρότουβλου αναδεικνύουν το τζάκι τόσο ως κεντρικό στοιχείο.του εσωτερικού σχεδιασμού όσο και της ζωής της ανοιχτής ενότητας καθιστικού και κουζίνας.προσκαλώντας τους επισκέπτες να συγκεντρωθούν γύρω του.

 

Pelion Grove

 

Παράλληλα, η ξύλινη στέγη ενισχύει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του Pelion Grove,.ορίζοντας τον χώρο του καθιστικού και δημιουργώντας μια αίσθηση οικογενειακής θαλπωρής. Τα βαριά και ακατέργαστα σε όψη ξύλινα υποστηρικτικά δοκάρια χρησιμοποιούνται και για την ενσωμάτωση διακριτικού φωτισμού, ενισχύοντας την ατμοσφαιρική διάσταση του σχεδιασμού.

 

 

 

Η ουσία της αρχιτεκτονικής ταυτότητας του Πηλίου

 

Το οικογενειακό καταφύγιο ολοκληρώνεται με τα υπνοδωμάτια, τα οποία έχουν άμεσες αναφορές στις παραδοσιακές τεχνικές και την κομψότητα που αποπνέει η σωστή χρήση του ξύλου. Τα ξύλινα πατώματα διακόπτονται περιστασιακά από ζώνες μαρμάρινων δαπέδων που ανεβαίνουν στους τοίχους, δημιουργώντας ιδιαίτερες βιβλιοθήκες και αποθηκευτικά ντουλάπια που συνδυάζουν λειτουργικότητα με την καλλιτεχνική ευαισθησία. Οι ξύλινες στέγες υποστηρίζονται από εμφανή ξύλινα δοκάρια που συνδυάζουν ακατέργαστη ξυλεία με ψάθινες λεπτομέρειες, οι οποίες προσθέτουν μια αίσθηση ανεπεξέργαστης φυσικότητας.

 

 

Pelion Grove

 

Τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την ουσία του Πηλιορείτικου τοπίου βρίσκονται παρόντα στο interior design των χώρων αυτών.

 

Κάθε έπιπλο και κάθε φωτιστικό είτε επιλέχθηκε προσεκτικά είτε σχεδιάστηκε ειδικά για το έργο με σκοπό να αποπνέει μια χωρική αφήγηση πλούσια σε αρχιτεκτονικές αναφορές από περασμένες εποχές και στυλ. Ωστόσο, λεπτομέρειες όπως ο ενσωματωμένος φωτισμός ή τα μινιμαλιστικά κρεμαστά φωτιστικά φέρνουν πίσω την ουσία της μοντέρνας εποχής, διατηρώντας έτσι μια λεπτή ισορροπία μεταξύ του παλιού και του νέου. Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και τα γύρω βουνά, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα διαχρονικής κομψότητας και ηρεμίας.

 

ADD Architecture Studio

 

Οι ADD είναι ένα αρχιτεκτονικό design γραφείο με έδρα την Αθήνα που εστιάζει στη δημιουργία μοναδικών εμπειριών χώρου μέσα από το σχεδιασμό κτιρίων, εσωτερικών χώρων και αντικειμένων.

 

FB: @addarchstudio

IG: @addarchstudio

 

Credits
  • Concept: Private Holiday House
  • Architectural Design: ADD Architecture Studio
  • Interior & Light Design: ADD Architecture Studio
  • ADD Design Team: Dionysis Koutsioumaris, Argyris Chronopoulos
  • Photography: ADD Architecture Studio

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada