Home / Cozyhome  / Architecture  / O André Fu σχεδιάζει το πρώτο spa του πολυτελούς Claridge’s

O André Fu σχεδιάζει το πρώτο spa του πολυτελούς Claridge’s

Ο André Fu δημιούργησε ένα ρηξικέλευθο έργο σε ένα από τα διασημότερα πεντάστερα ξενοδοχεία του Λονδίνου.

Μια νέα εποχή ξεκινά για το πολυτελές ξενοδοχείο Claridge’s στο Λονδίνο. Το αρχιτεκτονικό γραφείο του André Fu ανέλαβε τον σχεδιασμό του πρώτου spa εντός του ξενδοχείου, σκάβοντας μάλιστα πέντε ορόφους κάτω από τη γη.

 

Το Claridge’s Spa είναι ένας παράδεισος του wellness, το οποίο διαθέτει πισίνα, σάουνα και 7 συνολικά δωμάτια θεραπειών, που βασίζονται στις αισθήσεις και στην πνευματικότητα. 

 

Ο André Fu σχεδίασε ένα μοναδικό spa 7.000 τ.μ, το οποίο υπόσχεται ότι θα είναι το απόλυτο ησυχαστήριο στην καρδιά του Mayfair. Ο Fu, ο οποίος έχει συνεργαστεί κατά κόρον με τον ξενοδοχειακό όμιλο Maybourne σε άλλα projects, κλήθηκε να εμφυσήσει το υψηλό του όραμα σε μια μοναδική εμπειρία wellness, εντός του διάσημου ξενοδοχείου.

 

 

Η έμπνευση

Ο Fu εμπνεύστηκε από την Art Deco ιστορία του ξενοδοχείου, σχεδιάζοντας έτσι το spa, ώστε να ξυπνά ταυτόχρονα την ανατολίτικη πνευματικότητα.

 

Η βασική έμπνευση, όμως, προήλθε από τα ταξίδια του ίδιου του Fu σε μοναδικά μνημεία της Ανατολής, όπως ιαπωνικούς ναούς  και Zen κήπους στο Kyoto. Οι σχεδιαστικές και πνευματικές επιρροές της Ανατολής μετατράπηκαν σε μια μοντέρνα εμπειρία, η οποία εκφράζει έντονα το αίσθημα ισορροπίας και ενσυνειδητότητας.

 

 

Το απόλυτο αστικό καταφύγιο βρίσκεται σε καθένα από τα επτά ιδιωτικά σαλόνια περιποίησης. Επενδεδυμένος με ξύλο βελανιδιάς πλήρους ύψους που κρύβει όλο τον εξοπλισμό, κάθε θάλαμος επιτρέπει την αναζωογόνηση του μυαλού και του σώματος.

 

Ένα πνευματικό ταξίδι

Ο σχεδιασμός του spa καλεί τους επισκέπτες να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία μέσα σε χώρους, που “παίζουν” με τις αναλογίες, το φως και το τις σκιές. Τα φυσικά υλικά, όπως ο γαλλικός ασβεστόλιθος, το ξύλο δρυός και το νερό είναι αγαπημένα στοιχεία του αρχιτέκτονα, τα οποία κυριαρχούν και σε αυτό το project.

 

Καθώς εισέρχονται στο φουαγιέ οι επισκέπτες βρίσκονται μπροστά σε μια υπερμεγέθη οθόνη από χυτό γυαλί, κατασκευασμένη από τον διάσημο Ιρλανδό τεχνίτη, Eoin Turner. Καλάμια από bamboo οδηγούν σε μια ιδιαίτερη ροτόντα, έναν κυλινδρικό χώρο, στον οποίο περίοπτη θέση έχει ένα γυάλινο έργο τέχνης του Victoire Bourgois. Τρεχούμενο νερό κυλά στο installation, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.

 

 

Στη συνέχεια, οι επισκέπτες εισέρχονται σε έναν άλλο κυκλικό χώρο, στολισμένο με έναν συμπαγή πάγκο από ασβεστόλιθο,και μια οροφή που φωτίζεται από ένα φωτοστέφανο, που λάμπει ψηλά.


Η περιήγηση συνεχίζεται μέσα από μια σήραγγα μήκους 12 μέτρων με έναν κεκλιμένο τοίχο στη μία πλευρά της. Στην άλλη πλευρά υπάρχει ένα γραμμικό γυάλινο άνοιγμα που βλέπει στην εσωτερική πισίνα. Αυτή η οπτική σύνδεση με το νερό, το φως και τη σκιά δημιουργεί την εντύπωση ενός υπόγειου μικροκλίματος. Ο διάδρομος οδηγεί σε μια σειρά από ιδιωτικές καμπίνες  με ιδιωτικά ντους και ανέσεις.

 

 

Ο κεντρικός χώρος της πισίνας είναι και ο κεντρικός κόμβος του σπα. Μινιμαλιστικό πνεύμα, δύο σειρές από κολώνες επενδυμένες με ασβεστόλιθο και μια υπέροχη, πολυθολωτή οροφή πλαισιώνουν την εντυπωσιακή πισίνα. Μακριά από το νερό, οι προσωπικές καμπάνες προσφέρουν ιδιωτικούς χώρους για χαλάρωση.


Ένας χαμηλός τοίχος “κόβει” την πισίνα, με έναν μίνι καταρράκτη να προεξέχει από τη μία πλευρά. Μια άλλη εγκατάσταση αλληλοσυνδεόμενων δρύινων στύλων κοσμεί το κατώφλι, που σηματοδοτεί την είσοδο στην περιοχή θεραπείας.

 

Εμπνευσμένοι από τη σιλουέτα των bamboo, οι χώροι είναι γεμάτοι με μια αίσθηση ηρεμίας και διαλογισμού. Τα δέντρα μπονσάι  τονίζουν την κυριαρχία  της φύσης σε όλο το spa.

 

www.andrefustudio.com

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath

})(jQuery)