Home / Good Life  / O Πειραιάς αναδεικνύει τις νοστιμιές του!

O Πειραιάς αναδεικνύει τις νοστιμιές του!

Το 1ο “Piraeus Taste Festival: Sea Food and More” θα είναι μια γιορτή, που θα αναδείξει τη γαστρονομική ταυτότητα του Πειραιά!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, πρόκειται να πραγματοποιηθεί το “Piraeus Taste Festival: Sea Food and More”, από την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις στο Μικρολίμανο, την Πλατεία Αλεξάνδρας, το Πασαλιμάνι και την Πειραϊκή, οι οποίες έχουν αναφορά στη γαστρονομία.

 

Σκοπός του φεστιβάλ, που πραγματοποιεί ο Δήμος Πειραιά, είναι η ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και αναφοράς της πόλης, καθώς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της θάλασσας. Γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης της πόλης, ως διεθνούς τουριστικού προορισμού, με την προβολή της γαστρονομίας, ως έναν από τους δυναμικότερους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξής  του.

 

 

 

Τα καταστήματα εστίασης της πόλης, μετέχουν στη μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας με ειδικά μενού για εκείνες τις ημέρες, προσφορές σε συγκεκριμένα πιάτα ή ποτά, κεράσματα, εκδηλώσεις και happenings. Επιπλέον, τα καταστήματα τροφίμων και εκπαιδευτήρια της πόλης θα παρουσιάσουν τις δικές τους γεύσεις και γαστρονομικές δημιουργίες.

 

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του “Piraeus Taste Festival: Sea Food and More” θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση του “DishcoverPiraeus”, της καταγραφής του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου του Πειραιά. Αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή στην Ελλάδα, και διακρίθηκε πανευρωπαϊκά ως καλή πρακτική από το πρόγραμμα YETC. To υλικό έχει μετουσιωθεί ήδη σε τρεις γαστρονομικούς περιπάτους και πέντε local ambassadors’ guides.

 

Μέσω του θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων, στο 1ο “Piraeus Taste Festival: Sea Food and More” θα φιλοξενηθούν με γαστρονομικές και πολιτιστικές δράσεις τα τμήματα πολιτισμού της Ινδικής και της Κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

 

Το πρόγραμμα

Η μοναδική εκδήλωση ξεκινά το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στο Μικρολίμανο, όπου o βραβευμένος με αστέρι Michelin, Πειραιώτης chef και ambassador του @DishcoverPiraeus, κος Λευτέρης Λαζάρου, θα παρουσιάσει γευστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τον Πειραιά, και θα μας μυήσει στα μυστικά της ψαροφαγίας.

 

Την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στο Πασαλιμάνι, εστιατόρια-μπαρ της πόλης του Πειραιά, σε μια πρωτότυπη γαστρονομική εμπειρία με την υπογραφή καταξιωμένων chef, θα προτείνουν τις δικές τους γαστρονομικές δημιουργίες, ενώ γνωστοί Dj’s θα διασκεδάζουν το κοινό με αγαπημένες μουσικές επιτυχίες.

 

Στην Πειραϊκή, στον όρμο της Αφροδίτης, στις 24 Σεπτεμβρίου, σε συνδιοργάνωση με τον όμιλο ερασιτεχνών αλιέων “Άγιος Νικόλαος”, επιστρέφει η Γιορτή του Σπάρου. Πρόκειται για την παραδοσιακή γιορτή των ψαράδων της Πειραϊκής, με γεύσεις, αρώματα θάλασσας και ένα μεγάλο νησιώτικο γλέντι με τη Νάσια Κονιτοπούλου.

 

 

Στην πλατεία Αλεξάνδρας, στις 24 Σεπτεμβρίου, από νωρίς το απόγευμα τα παιδιά έχουν την τιμητική τους. “Τα ψηλά καπέλα”, μικροί μάγειρες και μικρές μαγείρισσες θα παίξουν, θα διασκεδάσουν και φυσικά θα μαγειρέψουν υπό τις οδηγίες του kids cooking club. Λίγο αργότερα, στο υπαίθριο σινεμά της πλατείας θα προβληθεί η αγαπημένη παιδική ταινία “Εν κάντο, ένας κόσμος μαγικός”. Την ίδια ημέρα το Live cooking show και τη γευστική δοκιμή υπογράφει το Acropolis Chef’s Club of Attica με τον executive chef Βασίλη Μπέκα, Αρχιμάγειρα της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε ένα γευστικό ταξίδι στη “θάλασσα του Πειραιά”.

 

Η Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένη στην μικρασιατική κουζίνα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Θα πραγματοποιηθούν Live Cooking show και γευστική δοκιμή, “Η κουζίνα της Σμύρνης στο λιμάνι του Πειραιά” με την executive chef  και παγκόσμια κριτή Γαστρονομίας WACS, ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη γυναικών της Λέσχης Acropolis Chef’s Club of Attica, κα Εύα Βοναζούντα. Τέλος, στο υπαίθριο σινεμά θα προβληθεί η ταινία “Σμύρνη μου αγαπημένη”.

 

Αναζητήστε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

 

To φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (CEUCO).

 

Ένα υπέροχο τριήμερο μάς καλεί στον Πειραιά!

 

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath

})(jQuery)