Home / Cozyhome  / Architecture  / North VS South: Tο σύγχρονο όραμα των RCTECH για ένα ιστορικό παριζιάνικο διαμέρισμα

North VS South: Tο σύγχρονο όραμα των RCTECH για ένα ιστορικό παριζιάνικο διαμέρισμα

RCTech North vs South
Οι RCTECH αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά ενός ιστορικού διαμερίσματος στο Neuilly-sur-Seine μέσα από την προσεκτικά μελετημένη ένταξη contemporary στοιχείων σε κάθε χώρο του.

 

Στο ισόγειο μιας τυπικής πολυκατοικίας της εποχής του βαρόνου Haussmann, στο Neuilly-sur-Seine του Παρισιού, το ιστορικό αυτό διαμέρισμα χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα και καλύπτει επιφάνεια περίπου 400 τ.μ. Η πενταμελής οικογένεια, που ζει εδώ, ζήτησε από την αρχιτεκτονική ομάδα των RCTECH την τροποποίησή του σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα, που να σέβεται, όμως, την αρχιτεκτονική κληρονομιά του κτηρίου.

 

rctech diamerisma parisi

 

The heart

Εκμεταλλευόμενοι το μεγάλο ύψος του διαμερίσματος και τονίζοντας τις περίτεχνες γύψινες διακοσμήσεις του, οι RCTECH οργάνωσαν τη νέα δομή του γύρω από έναν κεντρικό, επιβλητικό διάδρομο. Αυτός διαχωρίζει την κατοικία σε δύο πτέρυγες, τη νότια, που στεγάζει τους χώρους διημέρευσης, και τη βόρεια, που φιλοξενεί τα υπνοδωμάτια. Ο σχεδιασμός του απασχόλησε ιδιαίτερα τη δημιουργική ομάδα, καθώς αποτελεί την “καρδιά” του σπιτιού, αλλά και κεντρικό στοιχείο της μελέτης φωτισμού, καθώς εξελίσσεται σε μια mini art gallery, που φιλοξενεί έργα τέχνης από τα ταξίδια της οικογένειας ανά τον κόσμο.

 

rctech diamerisma parisi diadromos

 

Η φωτιστική λύση συνδυάζει μια ανακλαστική οροφή, η οποία τοποθετήθηκε για να αξιοποιήσει στο έπακρο το φυσικό φως, “φέρνοντάς” το στο βάθος της κατοικίας. Περιστρεφόμενα spot αναδεικνύουν τα έργα τέχνης σε όλο το μήκος του διαδρόμου, ενώ στο πίσω μέρος των επίτοιχων συρταριών ενσωματώνονται κρυμμένες LED ταινίες, οι οποίες εκπέμπουν έναν “μαγικό”, έμμεσο φωτισμό.

 

The kitchen

Η κουζίνα, ο πλέον κοινωνικός χώρος του σπιτιού, συνιστά το καθημερινό σημείο συνάντησης της οικογένειας, σε διάφορες στιγμές της ημέρας. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι RCTECH πρότειναν τη μετακίνησή της σε έναν πιο κεντρικό, μεγαλύτερο χώρο της κάτοψης, που αρχικά αποτελούσε το κύριο υπνοδωμάτιο. Το έπιπλο της κουζίνας εισάγει έναν σύγχρονο σχεδιασμό σε έναν μεγάλο χώρο με έντονο διάκοσμο. Μία μακριά νησίδα τοποθετείται στον επιμήκη άξονα του δωματίου, ενώ τα λευκά, γραμμικά ντουλάπια αναδεικνύουν το περίτεχνο τζάκι.

 

rctech diamerisma parisi kitchen

 

Living spaces

Απέναντι από την κουζίνα, στο καθημερινό σαλόνι, η πράσινη βιβλιοθήκη δημιουργεί ένα σκούρο φόντο, το οποίο δίνει βάθος στον χώρο.

 

rctech diamerisma parisi kathistiko

 

Η τραπεζαρία, αντίκα που ανήκει στην οικογένεια, τοποθετείται κάτω από έναν σύγχρονο πολυέλαιο. Άλλη μία ενδιαφέρουσα μίξη συντελείται στο σαλόνι, με την εναλλαγή μοντέρνων και κλασικών επίπλων και έργων τέχνης.

 

rctech diamerisma parisi trapezaria

 

The color palette

Χρωματικά, οι φωτεινοί τόνοι των τοίχων εναλλάσσονται με έντονες πινελιές σε έπιπλα και έργα τέχνης. Οι περίτεχνες λεπτομέρειες του κτιρίου βάφτηκαν λευκές, για να έρθουν σε αντίθεση με τα μοντέρνα έπιπλα και ξυλουργικά στοιχεία. Όλα τα αυθεντικά, μεταλλικά εξαρτήματα και αντικείμενα, όπως πόμολα και φωτιστικά, συντηρήθηκαν με προσοχή, όπως και το παλιό ξύλινο δάπεδο.

 

rctech diamerisma parisi bedroom

 

Let there be light

Ο φωτισμός συνδυάζει καινοτόμες τεχνικές με vintage και διαχρονικές λεπτομέρειες σε απόλυτη ισορροπία. Στους κοινόχρηστους χώρους συνδυάζονται κρεμαστές ράγες με προβολείς, με γραμμικό έμμεσο φωτισμό στο επάνω μέρος τους. LED ταινίες ενσωματώνονται στα έπιπλα και wall art lights αναδεικνύουν τα vintage έργα τέχνης. Τα eclectic διακοσμητικά φωτιστικά -κρεμαστά, επιτραπέζια και δαπέδου-, άλλοτε πιο σύγχρονου και άλλοτε πιο κλασικού ύφους, δίνουν τη δυνατότητα πολλαπλών σεναρίων φωτισμού, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον πανέμορφο χαρακτήρα του Hausmann κτηρίου.

 

rctech diamerisma parisi fotismos

 

Credits:
Αρχιτεκτονική Μελέτη: RCTECH

Χατζηιωάννου 6, Αθήνα

Τ.: 210 7213484

www.rctech.gr

Γιάννης Δουρίδας, Αρχιτέκτων
Βέρα Κανελλοπούλου, Αρχιτέκτων
Βασιλική Πλαβού, Αρχιτέκτων
Φωτογραφίες: Αθηνά Σούλη
Μηχανολογική Μελέτη: Σταμάτης Καραγιάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός
Μελέτη Φωτισμού: PROLIGHT
Φωτιστικά σώματα: Artemide, Panzeri, Astro Lighting, Nexia, Fritz Hansen
Κατασκευή: RCTECH
Χρίστος Κούστελος, Πολιτικός Μηχανικός
Μάρκος Δουρίδας, Πολιτικός Μηχανικός

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin