Home / Good Life  / Art & Culture  / Nέα αρχαιολογική έκθεση από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Nέα αρχαιολογική έκθεση από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Museum of Cycladic Art
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προγραμματίζει νέα αρχαιολογική έκθεση με θέμα το αρχαίο θέατρο, για τα τέλη του 2023.

 

Ο τίτλος της έκθεσης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα. Ωστόσο, αναμένεται να γίνει γνωστός σύντομα. Μάλιστα, θα είναι η πρώτη έκθεση σε επιμέλεια του νέου Επιστημονικού Διευθυντή του Μουσείου, κ. Νικόλαου Καλτσά, ο οποίος δήλωσε για τη συγκεκριμένη επιλογή:

 

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης επιλέξαμε το θέατρο ως θεματική της επόμενης έκθεσής μας, καθώς ως τώρα δεν έχει παρουσιαστεί κάποια έκθεση που να ‘διδάσκει’ το κοινό σχετικά με το αρχαίο δράμα σε όλο του το εύρος, από τις απαρχές του ως λατρευτικά δρώμενα έως την εξέλιξη και την τελείωσή του σε ύψιστο λογοτεχνικό και θεατρικό είδος.”

 

 

Museum of Cycladic Art Ancient Greece

 

Κύριο αντικείμενο της αρχαιολογικής έκθεσης θα είναι το αρχαίο δράμα ως έκφραση της δημοκρατικής σκέψης. Τα εκθέματα, που αναμένεται να παρουσιαστούν, είναι ποικίλα. Από γλυπτά, αγγεία με παραστάσεις σκηνών από τραγωδίες, μέχρι και μικροαντικείμενα, που σχετίζονται με την αμφίεση των ηθοποιών και τη λατρεία του Διονύσου -θεού του θεάτρου. Τα εκθέματα προέρχονται τόσο από μουσεία της Ελλάδας, όσο και από μουσεία της Ευρώπης. Σκοπός τους είναι, μέσω αυτών, οι επισκέπτες να κατανοήσουν το βαθύτερο νόημα του αρχαίου δράματος και ταυτόχρονα τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό του ρόλο.

 

Λίγα λόγια για το αρχαίο Θέατρο

Το αρχαίο θέατρο συνδέθηκε με τη λατρεία του Διονύσου -θεού της βλάστησης και της γονιμότητας, που οδηγούσε τους θνητούς στην έκσταση και την απελευθέρωση από την καθημερινότητα. Αρχικά, είχε τη μορφή λατρευτικών δρώμενων. Ωστόσο, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μισού αιώνα, εμπνευσμένοι ποιητές, όπως ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης, παίρνοντας αφορμή από ένα μυθολογικό επεισόδιο, συνέθεσαν έργα με πλοκή και τέλος -επιτυχημένος ορισμός της τραγωδίας, που δόθηκε από τον μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη.

 

Τα κείμενα προέβαλαν ιδέες, έθιγαν ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και δίδασκαν τους θεατές. Μάλιστα, ήταν όλοι ανεξαιρέτως ελεύθεροι -ακόμα και οι δούλοι- να παρακολουθήσουν τις θεατρικές παραστάσεις δωρεάν. Ακρογωνιαίο λίθο αυτής της ελεύθερης έκφρασης του αρχαίου θεάτρου αποτελεί η κωμωδία. Η κωμωδία, που εκφράστηκε κυρίως από τον Αριστοφάνη, σχολίαζε μέσω της σάτιρας τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και της πολιτείας.

 

Αρχαία Τραγωδία ως σημείο αναφοράς

Η αρχαία ελληνική τραγωδία αποτέλεσε το αρχέτυπο για τη συγγραφή ανάλογων έργων και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Από τον Σενέκα και τον Κόιντο Έννιο, μέχρι και την Αναγέννηση και, μετέπειτα, από συγγραφείς, όπως οι Racine, Voltaire, Alfieri, Shakespeare και Goethe. Μάλιστα, αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός άλλου είδους, της όπερας.

 

 

Όπως αναφέρει ο κ. Νικόλαος Καλτσάς:

 

“Αν η ισηγορία, η ίση δυνατότητα ελευθερίας του λόγου δημόσια σε όλους, αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της αθηναϊκής δημοκρατίας, τότε δεν είναι τυχαίο ότι, όταν έπεφτε ο σπόρος αυτού του πολιτεύματος στην Αθήνα, στους νότιους πρόποδες της Ακρόπολης αναπτύχθηκε το θέατρο ως μια έκφραση της ελεύθερης δημοκρατικής σκέψης.”

 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει και τον 9ο διαγωνισμό ζωγραφικής για τους μικρούς καλλιτέχνες. Για περισσότερες πληροφορίες μπες εδώ!

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights