Home / Family  / Lazy Parenting: Tα πλεονεκτήματα του… τεμπέλη γονέα!

Lazy Parenting: Tα πλεονεκτήματα του… τεμπέλη γονέα!

Η θεωρία του “Lazy Parenting” μπορεί να μας κάνει καλύτερους γονείς, ώστε να μεγαλώσουμε αυτόνομα παιδιά με αυτοπεποίθηση.

Aν σας αποκαλούσε κάποιος “τεμπέλη μαμά/μπαμπά” πιθανότατα στο πρώτο άκουσμα να το θεωρούσατε προσβολή. Κι, όμως! Για τους Αμερικάνους το λεγόμενο “Lazy Parenting” είναι το “κλειδί” για μια ευτυχισμένη οικογενειακή καθημερινότητα.

 

Τι είναι στην πραγματικότητα το “Lazy Parenting”;

Ας ξεκινήσουμε με μία ερώτηση: “Πόσες φορές μέσα στη μέρα νιώθετε ότι δε θέλετε να κάνετε αυτά που θεωρητικά πρέπει για τα παιδιά;” Ξέρουμε την απάντηση, όπως ακριβώς και τις ενοχές που νιώθετε, μόνο στη σκέψη ότι τα παιδιά δε θα βρουν έτοιμο φαγητό ή φρεσκοσιδερωμένα ρούχα. 

 

Ο “τεμπέλης” γονιός είναι το ακριβώς αντίθετο του λεγόμενου “γονέα ελικόπτερο” (helicopter parenting), που ελέγχει τα πάντα. Και όχι, δεν είναι αυτός ο γονιός που απλώς όλη μέρα χαζεύει στο Instagram ή πίνει καφέδες. Είμαστε άνθρωποι. Εργαζόμαστε και κάποιες στιγμές οι δυνάμεις μας εξαντλούνται. Είναι καλοκαίρι, κάνει ζέστη και το τελευταίο που θέλετε είναι να τρέχετε μέσα στο άγχος -συχνά χωρίς λόγο- επειδή κάποιος στην οικογένεια πείνασε ή δεν μπορεί να βρει τα ρούχα του ή δεν ξέρει πώς να συναρμολογήσει ένα παιχνίδι.

 

Σας έχουμε νέα! Είναι υγιές να μην κάνετε τίποτα σε όλα τα παραπάνω σενάρια, και με την άρνησή σας αυτή βοηθάτε σε ουσιαστικά επίπεδα τα ίδια τα παιδιά. 

 

 

Γιατί να γίνω ένας “τεμπέλης” γονιός;

Το να είσαι ένας “τεμπέλης” γονιός σημαίνει ότι με αυτόν τον τροπο μπορείς να δώσεις στα παιδιά κίνητρο να γίνουν αυτόνομα. Τους ενισχύεις την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία. Τους ωθείς στο να προσπαθήσουν και να κοπιάσουν για αυτό που θέλουν. Οι γονείς πάντα έχουμε τη λαχτάρα να “σώσουμε” τα παιδιά μας από το οτιδήποτε. Σκεφτήκατε, όμως, πόσες φορές αυτή η άτυπη “διάσωση” οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα;

 

Μία άλλη παρατήρηση. Το καλοκαίρι είμαστε όλοι, μικροί και μεγάλοι, φανερά πιο χαλαροί. Έχετε προσέξει ότι τα παιδιά απολαμβάνουν αυτή την πλευρά σας; Οι κανόνες υπάρχουν, αλλά δεν είναι κακό να χαλαρώνουν. Η μαμά και ο μπαμπάς είναι άνθρωποι και δεν έχουν λύση για όλα. Δε θέλουν να έχουν λύση για όλα, και είναι απολύτως φυσιολογικό!

 

 

Εφαρμογή του “Lazy Parenting”

Δώστε στα παιδιά χώρο και χρόνο. Αφήστε τα να κάνουν λάθη, ακόμη κι αν κάποιες φορές αυτό διαταράσσει προσωρινά τις ισορροπίες. Ναι, την πρώτη φορά που θα βάλει μόνο του το φαγητό στο πιάτο, μπορεί η κουζίνα να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Μπορεί να ξέχασε να κάνει τις ασκήσεις του σχολείου και να άκουσε παρατηρήσεις από τη δασκάλα. Μέσα σας πρέπει να σκέφτεστε τι μάθημα πήρε το παιδί από αυτό, και πόσο μια κατάσταση το ωρίμασε.

 

Αναρωτηθείτε με τη σειρά σας, πόσες αποτυχίες σάς έφτασαν εδώ που είστε σήμερα; Ποιο θα ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα αν είχαν παρέμβει τότε οι γονείς σας;

 

Τα παιδιά μπορούν να καταφέρουν χωρις εσάς, πολλά παραπάνω από όσα φαντάζεστε. Δώστε τους την ευκαιρία να το δείξουν, αλλά και στον εαυτό σας να νιώσει ότι η τεμπελιά δεν έχει πάντα αρνητικό πρόσημο…

 

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath

})(jQuery)