Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Kengo Kuma: Βιώσιμη προσέγγιση στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

Kengo Kuma: Βιώσιμη προσέγγιση στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

kengo kuma
Ο σπουδαίος Ιάπωνας αρχιτέκτονας Kengo Kuma εμπνέεται από την παράδοση και δημιουργεί εντυπωσιακά έργα, που ενσωματώνονται αρμονικά στο περιβάλλον γύρω τους.

 

Ο Kengo Kuma γεννήθηκε στην Kanagawa της Ιαπωνίας. “Μεγάλωσα σε ένα παλιό, ξύλινο σπίτι, χτισμένο το 1942. Ήταν πολύ μικρό, με tatami και χάρτινες, συρόμενες πόρτες. Αυτός ο μικροσκοπικός, αλλά ευγενικός, χώρος είχε μεγάλη επίδραση στην αρχιτεκτονική μου”, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Λουιζιάνα.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, αποφοιτώντας το 1979. Tο 1985, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για περαιτέρω σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Δύο χρόνια μετά ίδρυσε το Spatial Design Studio και το 1990 τη δική του εταιρεία, Kengo Kuma and Associates.

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, στο Urbana-Champaign του Πανεπιστημίου του Ιλινόις και στο Πανεπιστήμιο Keio. Ως καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Τόκιο, διευθύνει μια ποικιλία ερευνητικών έργων, που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική, τον αστικό σχεδιασμό και το design, στο εργαστήριό του, Kuma Lab.

 

Kengo Kuma Japan National Stadium

Japan National Stadium. ©Taisei Corporation, Azusa Sekkei Co., Ltd., Kengo Kuma and Associates Joint Venture

 

Έργα και βραβεύσεις

Σήμερα, η Kengo Kuma and Associates έχει γραφεία στο Τόκιο, το Παρίσι, το Πεκίνο και τη Σανγκάη και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου. Μερικά από τα πλέον εμβληματικά έργα του είναι τα V&A Dundee Museum (Σκοτία), Suntory Museum of Art (Τόκιο), Bamboo Wall House (Κίνα) και Besançon Art Center (Γαλλία). Το 2019 σχεδίασε το Εθνικό Στάδιο του Τόκιο, στο οποίο διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πρόσφατα έργα του, που έχουν απασχολήσει τον διεθνή Τύπο, είναι το H.C. Andersen’s House στo Odense και η Haruki Murakami Library του Πανεπιστημίου Waseda στο Τόκιο, που θα ανοίξει τις πύλες της τον Οκτώβριο.

Το 1997 απέσπασε το Βραβείο Αρχιτεκτονικού Ινστιτούτου της Ιαπωνίας. Το 2009 έγινε μέλος του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων στη Γαλλία. Και το 2016 τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο για την Αειφόρο Αρχιτεκτονική.

 

Kengo Kuma V&A dundee

V&A Dundee. Dundee, Scotland, UK, 2010-18, © Hufton + Crow, Taschen

 

Η αρχιτεκτονική φιλοσοφία του

Περιγράφοντας την πρακτική του, ο Kuma υποστηρίζει πως “εστιάζω ιδιαίτερα στη συμπερίληψη της φύσης σε κάθε project μου. Προτιμώ να χρησιμοποιώ φυσικά υλικά και να συμπεριλαμβάνω τον περιβάλλοντα χώρο. Προσπαθώ πάντα να δημιουργώ αρχιτεκτονική που σέβεται το περιβάλλον γύρω της. Εντυπωσιάζομαι από τις φωλιές των πουλιών, γι’ αυτό τα έργα μου μοιάζουν πολλές φορές με εκείνες.”

Παράλληλα, ο αρχιτέκτονας καινοτομεί στη χρήση υλικών, υποστηρίζοντας την παραδοσιακή χειροτεχνία. “Έχω μελετήσει εκτενώς τις παραδοσιακές τεχνικές της Ιαπωνικής αρχιτεκτονικής και βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την κατασκευή των σκεπών. Χτίζονται με φαρδιές μαρκίζες, που δημιουργούν σκιές και προκαλούν ένα αίσθημα ασφάλειας στους ανθρώπους. Είναι σαν το φως κι ο αέρας να δραπετεύουν μέσα από τη σκιά. Αυτό το στυλ επαναλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική μου.”

“Μεγάλος λάτρης του ξύλου”, όπως ο ίδιος δηλώνει, ο Kuma θεωρεί το ξύλο ως “τον πιο ενδιαφέροντα αντικαταστάτη του τσιμέντου”. Γι’ αυτό δουλεύει με πολλά διαφορετικά είδη του, όπως η βελανιδιά, ο κέδρος, το κυπαρίσσι και το μπαμπού.

 

kuma HCAndersensHouse

H.C. Andersen’s House Rendering. ©Kengo Kuma and Associates, Cornelius Vöge, MASU planning, mir.no

 

Ο Kengo Kuma στην Ελλάδα!

“Ο Κυματισμός” (“The Ripple”) είναι το κεντρικό στοιχείο του οράματος του Kuma για τη Marina Galleria, ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα – πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον. Το ορόσημο, με την υπογραφή του διάσημου Ιάπωνα αρχιτέκτονα, θα μπορούμε να θαυμάσουμε σε περίπου πέντε χρόνια, όπως δήλωσαν στην πρόσφατη παρουσίαση της Marina Galleria οι εκπρόσωποι της κατασκευαστικής εταιρείας Lamda Development, υπεύθυνης για την ανάπλαση του The Ellinikon.

 

 

Ο Kuma μέσα από τα λόγια του…

“Ζούμε στη σκιά μιας φρικτής πανδημίας, γιατί καταστρέφουμε τη γη. Η γη υπερθερμαίνεται και είναι πολύ εγωιστικό να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας κλιματιστικά. Πρέπει όλοι να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας τώρα!”

 

kuma Haruki Murakami Library

Σχέδιο της Haruki Murakami Library. ©www.waseda.jp

 

“Μετά την πανδημία θέλω η αρχιτεκτονική μου να είναι ακόμα πιο φιλική για το περιβάλλον. Από εδώ και πέρα, τα πάρκα και οι δρόμοι θα έχουν τεράστια σημασία για τους τόπους που μένουμε. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο ό,τι υπάρχει μέσα. Πρέπει να βγούμε έξω και να περπατήσουμε στη φύση. Σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε στα μελλοντικά σχέδιά μας.”

 

 

“Το Εθνικό Στάδιο βρίσκεται στο Meiji Jingu Gaien, το μεγαλύτερο δάσος του Τόκιο. Όταν το σχεδίασα, ήθελα να είναι σε απόλυτη αρμονία με το δάσος. Έτσι, επέλεξα υλικά που δένουν με το δάσος και μια φόρμα με επιβλητικές μαρκίζες. Η ιδέα πίσω από τον σχεδιασμό του ήταν να δείξω ότι ζούμε σε μια εποχή αρμονίας με τη φύση.”

 

Japan National Stadium kengo kuma

Japan National Stadium. ©Taisei Corporation, Azusa Sekkei Co., Ltd., Kengo Kuma and Associates Joint Venture

 

Πιστεύω ότι η λογοτεχνία με την αρχιτεκτονική μοιάζουν πολύ, γιατί τροφοδοτούν τους ανθρώπους με όνειρα. Όταν μπαίνεις στην αρχιτεκτονική πρέπει να μπαίνεις σε έναν καινούργιο κόσμο. Η αρχιτεκτονική μου θέλω να κάνει τους ανθρώπους να βιώνουν εμπειρίες πέρα από τα συνηθισμένα.”

 

HCAndersensHouse kuma

H.C. Andersen’s House Rendering. ©Kengo Kuma and Associates, Cornelius Vöge, MASU planning, mir.no

 

…και μία XXL έκδοση

Στις 9 Αυγούστου, ο εκδοτικός οίκος Taschen θα κυκλοφορήσει τη συλλεκτική έκδοση “Kuma. Complete Works 1988-Today”. Σε αυτήν την XXL μονογραφία, που περιλαμβάνει περίπου 500 φωτογραφίες, σκίτσα και σχέδια, ο Kuma μάς καθοδηγεί σε όλη την καριέρα του μέχρι σήμερα, με λεπτομέρειες για έργα ορόσημα, καθώς και έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τη συγγραφή της έκδοσης υπογράφει ο Philip Jodidio, που επιμελήθηκε το Connaissance des Arts για περισσότερα από 20 χρόνια.

 

Kengo Kuma Taschen

“Kuma. Complete Works 1988-Today”, Taschen

 

Η πρώτη έκδοση έχει τυπωθεί σε 5.000 αριθμημένα αντίτυπα, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και μία συλλεκτική Art Edition, σε 200 αντίγραφα, με μια ξύλινη βαλίτσα κατά παραγγελία. Αυτή θα συνοδεύεται από μια φωτογραφία ενός σκίτσου του Kengo Kuma, υπογεγραμμένου από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

 

Κεντρική εικόνα: Ο αρχιτέκτονας Kengo Kuma. ©J.C. Carbonne, Taschen.

 

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin