Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Hans Bølling & Brdr. Kruger: Η διαχρονικότητα του σκανδιναβικού design.

Hans Bølling & Brdr. Kruger: Η διαχρονικότητα του σκανδιναβικού design.

cozy vibe cozy meets hans
Δύο γενιές συναντιούνται δημιουργικά και μιλούν στο COZYVIBE, για την εξέλιξη του καθαρόαιμου σκανδιναβικού design.

O Δανός αρχιτέκτονας Hans Bølling δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Για πάνω από 50 χρόνια εκπροσωπεί επάξια την αυθεντική σκανδιναβική αισθητική, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας iconic έπιπλα, όπως το παγκοσμίως διάσημο Tray Table. Σήμερα, σε συνεργασία με τη δανέζικη εταιρεία επιπλοποιίας Brdr. Kruger, μερικά από τα πιο διαχρονικά σχέδιά του αναβιώνουν, δίνοντας νέα πνοή στο κλασικό nordic design.

 

Hans Bølling

Oι αρχικές σας σπουδές ήταν πάνω στον τομέα του advertising design, σύντομα, όμως, σας κέρδισε η αρχιτεκτονική, η οποία έγινε το μεγάλο σας “πάθος”. Πόσο διαφορετικά είναι τα δύο αυτά αντικείμενα και τι σας οδήγησε τελικά στην αρχιτεκτονική;

Η.Β: Για μένα τo advertising design “κυριαρχείται” από μέτριoυς στόχους, σε αντίθεση με την αρχιτεκτονική που περιστρέφεται γύρω από τις ανθρώπινες ανάγκες και προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Όταν γνώρισα τη σύζυγό μου, εμπνεύστηκα σε μεγάλο βαθμό από εκείνη και τα πρόσωπα της οικογένειάς της, ανάμεσα στα οποία ήταν ο αρχιτέκτονας και καθηγητής Ole Wanscher.

 

Σχεδιάζετε αντικείμενα και ταυτόχρονα τα κατασκευάζετε, κάτι όχι και τόσο συχνό στις μέρες μας. Θα λέγατε πως η αντίληψη γύρω από το design έχει αλλάξει πολύ συγκριτικά με το παρελθόν;

Η.Β: Οι σχεδιαστές της γενιάς μου διδάσκονταν παράλληλα και το κομμάτι της κατασκευής, μαθαίνοντας για τη φύση των υλικών, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς τους. Αυτό βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό τη “συνέργεια” ανάμεσα στην ιδέα και την πραγματοποίησή της. Θεωρώ πως είναι κρίμα, ότι ο κυρίαρχος παράγοντας στο σημερινό design είναι η απλοποίηση των κατασκευών. Πιστεύω πως έχει χαθεί κάτι πολύ σημαντικό.

 

 cozy vibe cozy meets hans

 

Πρόσφατα κάποια από τα παλιά σας projects, σήματα κατατεθέντα της καριέρας σας, αναδημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την εταιρεία Brdr. Kruge, η οποία μετρά 5 γενιές κατασκευαστών. Πώς νιώθετε όταν βλέπετε το παρελθόν σας να αναβιώνει τόσο δημιουργικά;

Η.Β: Είναι τεράστια η χαρά που νιώθω, όταν βλέπω κάτι που σχεδίασα στα 27 μου, να αποκτά και πάλι “ζωή” στα χέρια των ταλαντούχων κατασκευαστών της εταιρείας. Θα έλεγα ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, μετατρέποντας κάποια από τα πρωτότυπα σχέδιά μου σε κομψά έργα τέχνης. Το γεγονός ότι ακόμα χαίρουν εκτίμησης, με κάνει πολύ χαρούμενο. Ξεκίνησα να συνεργάζομαι με την Brdr. Krüger στις αρχές των 50’s, με τον παππού του Jonas, έπειτα τον μπαμπά του και σήμερα τον ίδιο, με κεντρικό project τα TRIIIO tables. Νιώθω ότι η Brdr. Krüger είναι για μένα πια οικογένεια. Είμαι τουλάχιστον ευγνώμων.

 

Το Triiio Table, ένα σχέδιο του 1950, κατασκευάστηκε από τη Brdr. Kruger για 1η φορά σε 3 διαφορετικές εναλλακτικές μορφές. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα σχέδιά σας τόσο διαχρονικά; Υπάρχουν και άλλα που πρόκειται να υλοποιηθούν;

Η.Β: Δεν είναι κάτι που με απασχολεί ιδιαίτερα. Αυτό που με νοιάζει είναι να μεταδώσω τις αξίες του design, όπως τη λειτουργικότητα και την ειλικρίνεια. Όταν τις γνωρίζεις καλά, μπορείς να εκφραστείς αληθινά και να είσαι δημιουργικός.

Υπάρχουν νέες ιδέες πάνω στις οποίες δουλεύουμε. Ανυπομονώ να αποκαλύψω περισσότερα στο άμεσο μέλλον…

 

  cozy vibe cozy meets hans   cozy vibe cozy meets hans

cozy vibe cozy meets hans   cozy vibe cozy meets hans

 Το πάντα διαχρονικό Triiio Table

 

Έχετε κατασκευάσει μια σειρά από χαρακτηριστικές ξύλινες μινιατούρες, όπως οι “Duck & Duckling”, “Optimist & Pessimist”, “Oscar the dog” κ.α. (Μπορεί να τις αναζητήσει κανείς στη διαδικτυακή πλατφόρμα Architectmade). Τι αγαπάτε περισσότερο στις χειροποίητες κατασκευές; Έχετε μοιραστεί μέχρι σήμερα τις γνώσεις σας με κάποιον από τη νεότερη γενιά;

Η.Β: Απολαμβάνω να δουλεύω με βασικό υλικό το ξύλο, το οποίο ήταν πάντα βασικό κομμάτι των κατασκευών μου. Πριν γίνω αρχιτέκτονας, είχα πάρει μαθήματα ξυλουργικής, με αποτέλεσμα η αγάπη μου για το ξύλο να μεγαλώνει όλο και πιο πολύ σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου.

Προσωπικά, παροτρύνω τους νέους ανθρώπους να δουλεύουν με τα χέρια τους. Σύντομα μάλιστα θα πάω στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Ξυλουργών (School of Cabinetmakers), να τους χειροκροτήσω για τη σπουδαία δουλειά τους.

 

cozy vibe cozy meets hans

cozy vibe cozy meets hans

cozy vibe cozy meets hans

 

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του σκανδιναβικού design; Ξεχωρίζετε, ίσως, κάποιους από τους νεότερους designers;

Η.Β: Ειλικρινά, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την παρούσα πορεία του design. Οι νέοι σχεδιαστές είναι προσκολλημένοι στα design trends και την εμφάνιση. Eστιάζουν στο βραχυπρόθεσμο και όχι στο ουσιαστικό.

 

 

Brdr. Kruger

Αποτελείτε την 5η γενιά της Brdr. Kruger, και τον Creative Director της εταιρείας. Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας της;

B.K: Πρωταρχικό ρόλο παίζει η σκληρή δουλειά. Οι γονείς μου έχουν εργαστεί άπειρες ώρες καθημερινά, για να παραμείνουν πιστοί στις αξίες της εταιρείας, και να μη συμβιβαστούν σχετικά με την ποιότητα. Δε φοβηθήκαμε ποτέ να προχωρήσουμε μπροστά και να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο στην εποχή μας.

 

cozy vibe cozy meets hans

cozy vibe cozy meets hans

Το iconic Tray Table

cozy vibe cozy meets hans

 

Mιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον αρχιτέκτονα Hans Bølling και το νέο project αναβίωσης παλιών σχεδίων του. Πώς είναι να συνεργάζεσαι με κάποιον για 3 συνεχόμενες γενιές;

B.K: Με τον Hans Bølling μας δένει μία συνεργασία αλλά και φιλία πολλών ετών. Ο ίδιος, 86 σήμερα, ξεκίνησε να δουλεύει με τον παππού μου πριν 5 δεκαετίες. Εγώ ανήκω στην 3η γενιά συνεργασίας μαζί του. Το 1963 κατασκεύασε το iconic Tray Table. Από τότε  επισκέπτεται συνέχεια το εργαστήριό μας. Έτσι, μια μέρα κοιτούσα τα σχέδιά του και τον ρώτησα αν υπήρχε στα πλάνα καμιά καινούργια ιδέα και εκείνος μου απάντησε: “Νομίζω πως έχω κάτι”. Έφερε ένα παλιό έπιπλο, που στεκόταν επί 58 χρόνια στον κήπο του. Στη συνέχεια, μου έδειξε τα πρωτότυπα σχέδια και ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε από το μηδέν τη νέα του μορφή, πολύ κοντά στο αρχικό σχέδιο. Ο Hans συμμετείχε σε όλα τα στάδια κατασκευής του.

 

cozy vibe cozy meets hans

cozy vibe cozy meets hans  cozy vibe cozy meets hans

 

 

Ως μέλος της 3ης γενιάς του brand, έχετε αλλάξει κάτι αναφορικά με τη φιλοσοφία του;Πώς οραματίζεστε το μέλλον;

B.K: Νομίζω ότι κάθε γωνιά πρέπει να στηρίζει το προσωπικό της όραμα, ώστε ο κόσμος να κινείται ασταμάτητα. Στην περίπτωση της Brdr. Kruger, μένουμε πάντα πιστοί στις αξίες της υψηλής ποιότητάς μας. Είναι χρέος της νέας γενιάς να εξελίξει τα σχέδιά της και να εξαπλωθεί εκτός συνόρων. Είμαστε μια παλιά, τοπική εταιρεία, με διεθνείς, όμως, προοπτικές.Αισιοδοξούμε για το καλύτερο.

 

www.brdr-kruger.com/en

www.architectmade.com

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath