Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Gaetano Pesce, ένα εφευρετικό σχεδιαστικό μυαλό

Gaetano Pesce, ένα εφευρετικό σχεδιαστικό μυαλό

O Gaetano Pesce είναι ένας από τους πιο εφευρετικούς designers και αρχιτέκτονες, με τα έργα του να εκτίθενται στις σημαντικότερες γκαλερί.

Γεννημένος στη La Spezia της Ιταλίας το 1939, ο Pesce σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας.μεταξύ 1958 και 1963 και συμμετείχε στο Gruppo N,.μια πρώιμη ομάδα που ασχολήθηκε με την προγραμματισμένη τέχνη με επιρροές από το Bauhaus.

 

Δίδαξε αρχιτεκτονική στο Institut d’Architecture et d’Etudes Urbaines στο Στρασβούργο της Γαλλίας.για 28 χρόνια, στο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ,.στο Domus Academy στο Μιλάνο, στο Polytechinc του Χονγκ Κονγκ, στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Σάο Πάολο και στο Cooper Union στη Νέα Υόρκη,.όπου κατοικεί από το 1980, αφού έζησε στη Βενετία, το Λονδίνο, το Ελσίνκι και το Παρίσι.

 

 

Από τη δεκαετία του 1960 ο  Gaetano Pesce συσχετίζει την τέχνη με τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, προϊόντων και την αρχιτεκτονική. Ερευνά τη λειτουργία και τη μορφή χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων,. συμπεριλαμβανομένων επίπλων,.κοσμημάτων και παπουτσιών,.από την οπτική γωνία του ανθρώπινου συναισθήματος, του περιβάλλοντος και της παραγωγής. Είναι πια γνωστός για τον καινοτόμο μοντέρνο σχεδιασμό με ευφυΐα και στυλ.

 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, που εκτείνεται σε τέσσερις δεκαετίες με αναθέσεις αρχιτεκτονικής,.πολεοδομίας, εσωτερικού, εκθεσιακού και βιομηχανικού σχεδιασμού, ο Gaetano Pesce έχει συλλάβει δημόσια και ιδιωτικά έργα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Ασία.

 

Σε όλο το έργο του, εκφράζει την κατευθυντήρια αρχή του:.ότι ο μοντερνισμός είναι λιγότερο ένα στυλ παρά μια μέθοδος για την ερμηνεία του παρόντος και την υπαινιγμό του μέλλοντος, στο οποίο η ατομικότητα διατηρείται και γιορτάζεται.

 

Ένα από τα εμβληματικά έργα του

Η εμβληματική φεμινιστική πολυθρόνα του σχεδιαστή, μια γεμάτη βολβώδης μορφή με προσαρτημένο υποπόδιο σε σχήμα μπάλας, γνωστή ως La Mamma, Big Mama, Donna και Up chair,.συνεχίζει να επανερμηνεύεται σχεδόν 50 χρόνια μετά τη δημιουργία της. Η καρέκλα μπορεί να ερμηνευτεί ως η μητέρα και το σκαμνί ως το παιδί της, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια μπάλα και μια αλυσίδα,.υποδηλώνοντας τη γυναίκα και τη φυλακή στην οποία ήταν υποχρεωμένη να ζήσει.

 

Το έργο του Pesce εμφανίζεται σε περισσότερες από 30 μόνιμες συλλογές των πιο σημαντικών μουσείων στον κόσμο, όπως το MoMa της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο, το Metropolitan Museum στη Νέα Υόρκη, το Vitra Museum στη Γερμανία, το Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο, το Pompidou Center και το Musee des Arts Décoratifs του Λούβρου στο Παρίσι. εκθέτει έργα τέχνης σε γκαλερί παγκοσμίως.

 

 

Ο Gaetano Pesce είναι περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του με ρητίνη, καλούπια και τεχνικές χύτευσης, που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αντικειμένων,.όπως βάζα, καρέκλες, λάμπες και τα δισδιάστατα ανάγλυφα που ο σχεδιαστής αποκαλεί “βιομηχανικά δέρματα”. Έχει ισχυρές επιρροές από τρεις αξιοσέβαστους υαλουργούς, τους Murano, Moretti, Vistosi και Venini. Ο πειραματισμός του στην υαλουργία οδήγησε σε εφευρετικές τεχνικές και εξαιρετικά πρωτότυπα αποτελέσματα. 

 

 

Τα μηνύματα στα έργα του

Τα έργα του βρίθουν από κοινωνικοπολιτικά μηνύματα, όπως το “Nobody’s Perfect” (2002) για τη Zerodisegno.και η σειρά τραπεζιών ακανόνιστου σχήματος του 2010 για το ιταλικό brand Cassina,.τα οποία μαζί σχηματίζουν την αναγνωρίσιμη μορφή μιας μπότας, σε ανάμνηση της επετείου 150 ετών από την ενοποίηση της Ιταλίας.

 

 

Ανάλογα μηνύματα συναντώνται και σε άλλα μοναδικά κομμάτια, όπως το “America Table” (2012), με μια κόκκινη, άσπρη και μπλε επιτραπέζια αμερικανική σημαία απο ρητίνη, που στηρίζεται σε γράμματα που σχηματίζουν τη λέξη “ανεξαρτησία”, όπως και στο έργο του «Λεκτική κακοποίηση” (1994), ένα ψηλό, δικτυωτό φωτιστικό που λυγίζει προς τα εμπρός με προσαρτώμενα βάρη.

 

 

Μια μονογραφία αφιερωμένη στον δημιουργό

Σύντομα θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Monacelli μια μονογραφία με τίτλο “Gaetano Pesce: The Complete Incoherence”,.στην οποία θα εξιστορείται η ζωή και η καριέρα του διάσημου καλλιτέχνη και σχεδιαστή.  Το βιβλίο είναι οργανωμένο χρονολογικά και παρουσιάζει.έναν συναρπαστικό διάλογο μεταξύ του Pesce και του επιμελητή σχεδιασμού και συγγραφέα Glenn Adamson.

 

Η μονογραφία θα περιλαμβάνει τις ιδιοσυγκρασίες του Pesce,.καθώς και τις ισχυρές απόψεις του, μέσα από τα ίδια του τα λόγια. Το πολυαναμενόμενο βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 28 Ιουνίου 2023.

 

 

www.gaetanopesce.com

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath