Daniel Libeskind: Ο πρώτος αρχιτέκτονας που τιμάται με Βραβείο της Δρέσδης

Ποιος είναι ο Πολωνοαμερικανός Daniel Libeskind, ο πρώτος αρχιτέκτονας που τιμάται με το 14ο Βραβείο της Δρέσδης;
Ο αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης, καθηγητής και σκηνογράφος Daniel Libeskind ίδρυσε το ομώνυμο studio το 1989, με τη σύζυγό του, Nina. Γνωστός για τον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση του Εβραϊκού Μουσείου στο Βερολίνο της Γερμανίας, που άνοιξε το 2001,.κέντρισε ακόμη περισσότερο τη διεθνή προσοχή, τον Φεβρουάριο του 2003,.όταν κέρδισε τον διαγωνισμό για την ανοικοδόμηση της τοποθεσίας του World Trade Center, που καταστράφηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

World Trade Center. ©DBOX, Courtesy of Libeskind.
Ο Libeskind είναι ο πρώτος αρχιτέκτονας που λαμβάνει το περίφημο Βραβείο της Δρέσδης (γνωστό και ως Διεθνές Βραβείο Ειρήνης της Δρέσδης), που απονέμεται από τη μη κερδοσκοπική ένωση Friends of Dresden.

Imperial War Museum North. ©Bitter Bredt, Courtesy of Libeskind.
Σύμφωνα με δήλωση της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Δρέσδης, ο Libeskind τιμάται για ένα.«πολύ ιδιαίτερο μέρος του έργου του, το οποίο μπορεί να αναφερθεί ως μνημειακή αρχιτεκτονική. Όπως σχεδόν κανένας άλλος αρχιτέκτονας, ο καλλιτέχνης δημιούργησε ένα κατάλληλο αρχιτεκτονικό πλαίσιο για τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, του πολέμου και του τρόμου τις τελευταίες δεκαετίες.»

Military History Museum. ©Hufton+Crow photography, Courtesy of Libeskind.
Στην ανακοίνωσή τους, οι Φίλοι της Δρέσδης σημειώνουν ότι η προσέγγισή του σε έργα,.όπως το Jewish Museum στο Βερολίνο, το Dutch Holocaust Memorial Of Names στο Άμστερνταμ.και το Imperial War Museum North στο Manchester της Αγγλίας,.«δεν αφήνει περιθώρια για άγνοια και σχετικοποίηση».

Jewish Museum. ©Hufton+Crow Photography, Courtesy of Libeskind.
Όπως, μάλιστα, τονίζουν: «Tο πώς θυμόμαστε θα μπορούσε επίσης να καθορίσει αν η ιστορία θα επαναληφθεί. Χρειαζόμαστε χώρους μνήμης και προειδοποίησης. Και θα πρέπει να είναι σαν αυτούς που σχεδίασε ο Daniel Libeskind: πολύ ορατοί.»

Dutch Holocaust Memorial Of Names. ©Kees Hummel, Courtesy of Libeskind.
Στην ίδια τη Δρέσδη, που ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα το 1945,.το Studio Libeskind ανέλαβε τον επανασχεδιασμό του Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας,.προσθέτοντας μια αιχμηρή διαφανή αιχμή βέλους στο ογκώδες νέο κτίριο του πρώην οπλοστασίου. Οι διοργανωτές του Βραβείου Δρέσδης χαρακτηρίζουν το μουσείο,.που επανασχεδιάστηκε από το studio, ως «το πιο σημαντικό μέρος στη Δρέσδη, για να έρθουμε αντιμέτωποι με τις συνέπειες του μιλιταρισμού και των πολέμων.» Για αυτό και η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου στο Semperoper,.μια πολυτελή όπερα του 19ου αιώνα στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο και ξαναχτισμένο πυρήνα της γερμανικής πόλης,.που μοιράζεται το όνομα του βραβείου.

Military History Museum. ©Hufton+Crow photography, Courtesy of Libeskind.
Άλλα γνωστά έργα του είναι:
- Η επέκταση στο Μουσείο Τέχνης του Ντένβερ στις Ηνωμένες Πολιτείες

Denver Art Museum. ©Bitter Bredt, Courtesy of Libeskind.
- Το Grand Canal Theatre στο Δουβλίνο

Grand Canal Theatre. ©Ros Kavanagh, Courtesy of Libeskind.
- Το Michael Lee-Chin Crystal στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο στο Τορόντο του Καναδά

Royal Ontario Museum. ©Royal Ontario Museum.
- Το Wohl Centre στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ramat Gan του Ισραήλ

The Wohl Centre. ©Bitter Bredt, Courtesy of Libeskind.
Αυτήν τη στιγμή, από τα επερχόμενα projects του Studio Libeskind, ξεχωρίζει η μεταμόρφωση του κτιρίου της εκκλησίας Tree of Life στη γειτονιά Squirrel Hill του Pittsburgh. Στις 27 Οκτωβρίου 2018, η συναγωγή ήταν ο τόπος μιας αντισημιτικής τρομοκρατικής επίθεσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι έξι. Σε συνεργασία με τη Rothschild Doyno Collaborative, το studio επανασχεδιάζει το κτίριο, ώστε να περιλαμβάνει μουσείο, εκσυγχρονισμένο ιερό για λατρεία και εκδηλώσεις, μνημείο αφιερωμένο σε όσους χάθηκαν στην επίθεση και ένα κέντρο αφιερωμένο στην καταπολέμηση του αντισημιτικού μίσους.

Tree of Life. ©Lifang, Courtesy of Libeskind.
Τα έργα του έχουν εκτεθεί σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, τα Αρχεία Bauhaus, το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο και το Centre Pompidou.
Κεντρική εικόνα: Daniel Libeskind. Photo: ©Stefan Ruiz, Courtesy of Friends of Dresden.