Home / Lifestyle  / Celebrities  / Celebrities που καταπολέμησαν τον καρκίνο του μαστού, μας εμπνέουν!

Celebrities που καταπολέμησαν τον καρκίνο του μαστού, μας εμπνέουν!

beat cancer
Παραδείγματα διάσημων γυναικών που έδωσαν τη δική τους μάχη, νίκησαν και στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για πρόληψη. 

 

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Το πιο ηχηρό μήνυμα είναι αυτό της πρόληψης, αφού, πλέον -σε ένα μεγάλο ποσοστό- ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος, όταν εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο. Πολλά είναι τα παραδείγματα διάσημων κυριών, που κατάφεραν να τον καταπολεμήσουν και έκτοτε προσπαθούν να μας αφυπνίσουν σχετικά με τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης.

 

Είναι όλες μαχήτριες και αυτές είναι οι δικές τους ιστορίες:

 

Shannen Doherty

H Shannen Doherty διεγνώσθη με καρκίνο του μαστού το 2015 και υπεβλήθη σε μαστεκτομή. Αν και το 2017 σημείωσε ύφεση, τρία χρόνια αργότερα αποκάλυψε πως βρίσκεται πλέον στο τέταρτο στάδιο του καρκίνου. Η ίδια μοιράστηκε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram φωτογραφίες της, στις οποίες αποτυπώνονταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισε. Στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει και άλλες γυναίκες. “Αισθάνομαι ότι έχω μια ευθύνη στη δημόσια ζωή μου, την οποία διαχωρίζω από την υποκριτική μου ζωή, να μιλήσω για τον καρκίνο και ίσως να εκπαιδεύσω τους ανθρώπους περισσότερο, να τους ενημερώσω ότι τα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο 4 είναι πολύ ζωντανά και πολύ δραστήρια. Ελπίζω να ενθαρρύνω τις γυναίκες να κάνουν μαστογραφίες και τακτικούς ελέγχους, να υπερβούν τον φόβο και να αντιμετωπίζουν ό,τι μπορεί να βρεθεί μπροστά τους” είναι το δικό της σπουδαίο μήνυμα.

 

 

Cynthia Nixon

Η διάσημη πρωταγωνίστρια του “Sex and the City”  διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2006. Αρχικά, δυσκολεύτηκε να μιλήσει ανοιχτά για τον όγκο που ανακάλυψε κατά τη διάρκεια μιας μαστογραφίας ρουτίνας. Η ίδια υποβλήθηκε σε αφαίρεση του όγκου και ακτινοβολίες, ενώ και η μητέρα της είχε ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού πριν χρόνια. Καιρό μετά, και αφού ένιωσε έτοιμη, η ηθοποιός θέλησε να εμπνεύσει και άλλες γυναίκες, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Σήμερα, εργάζεται ως πρέσβειρα του σωματείου Susan G. Komen for the Cure.

 

 

Sheryl Crow

Η τραγουδίστρια της ροκ διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2006, όταν εντόπισε κάποιες ύποπτες ασβεστοποιήσεις και στα δύο της στήθη, μετά από μία μαστογραφία ρουτίνας. Ανέβαλε αμέσως την περιοδεία της, μπήκε κατευθείαν στο χειρουργείο και ακολούθησε θεραπεία με ακτινοβολία για επτά εβδομάδες, ενώ δε χρειάστηκε χημειοθεραπείες, γιατί ο καρκίνος της ανιχνεύθηκε νωρίς. Τον Μάρτιο του 2007, υπέβαλε αίτηση στο Κογκρέσο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η έρευνα για την πιθανή συσχέτιση του καρκίνου του μαστού με περιβαλλοντικούς παράγοντες.

 

 

Kylie Minogue

Η αγαπημένη τραγουδίστρια της pop διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2005. Μία λανθασμένη διάγνωση, που προηγήθηκε, παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή. Ευτυχώς, η ίδια αποφάσισε να επισκεφθεί για δεύτερη φορά γιατρούς και να υποβληθεί ξανά σε εξετάσεις, στις οποίες και εντοπίστηκε ο όγκος στον αριστερό της μαστό. Ακολούθησε μερική μαστεκτομή, χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Η τραγουδίστρια μεταφέρει ένα διαφορετικό μήνυμα, αυτό του να ακούμε το ένστικτό μας: “Απλώς και μόνο επειδή κάποιος φοράει μία άσπρη ρόμπα και χρησιμοποιεί μεγάλα ιατρικά εργαλεία δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και αλάνθαστος“, δήλωσε το 2007 στην εκπομπή της Ellen DeGeneres.

 

 

Anastacia

Για την τραγουδίστρια, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2003, όλα ξεκίνησαν όταν αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση του μεγέθους του στήθους της. Από τη μαστογραφία ρουτίνας που προηγήθηκε της επέμβασης ανακάλυψε ότι είχε καρκίνο του μαστού. Τελικά, το χειρουργείο έγινε ακόμα πιο γρήγορα για αυτόν τον λόγο, ενώ ακολούθησαν θεραπείες με ακτινοβολία. Η ίδια ίδρυσε το Anastacia Fund, έναν οργανισμό που σκοπό έχει να προωθήσει την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού στις νεώτερες γυναίκες. Σπουδαίο ήταν και το ότι κατέγραψε σε βίντεο όλη τη διαδικασία των εξετάσεων μέχρι και το χειρουργείο, περνώντας το δικό της μήνυμα αισιοδοξίας.

 

 

Christina Applegate

Η ηθοποιός διαγνώστηκε με καρκίνο το 2008, σε ηλικία 36 ετών. Αν και ο καρκινικός όγκος βρέθηκε μόνο στο ένα της στήθος, η ίδια προέβη σε διπλή μαστεκτομή. Η μαμά της είχε αντιμετωπίσει στο παρελθον τον καρκίνο του μαστού και κατάφερε να τον ξεπεράσει. Η Applegate ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Action for Women, η οποία στοχεύει στην οικονομική στήριξη των γυναικών, που βρίσκονται σε δυσμενή στάδια της ασθένειας.

 

 

Angelina Jolie

Ίσως, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Η χολιγουντιανή σταρ προέβη σε διπλή μαστεκτομή, ως μέθοδο πρόληψης μελλοντικής εμφάνισης της ασθένειας. Όπως δήλωσε η ίδια τότε, “Οι γιατροί με ενημέρωσαν πως είχα 87%  πιθανότητα να αναπτύξω καρκίνο του μαστού, καθώς φέρω μια μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1. Εφόσον αυτή ήταν η πραγματικότητά μου, αποφάσισα να φέρω στο ελάχιστο τις πιθανότητες και να προβώ σε διπλή μαστεκτομή”. Να θυμήσουμε ότι η Jolie έχει χάσει τη μητέρα της από την ασθένεια. Μέσα από τη θαρραλέα πράξη της, ώθησε τις γυναίκες να εξεταστούν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης.

 

 

Πολλές διαφορετικές ιστορίες, ένα μήνυμα: Η πρόληψη σώζει ζωές!

Μην αναβάλλεις τη μαστογραφία σου, γιατί μπορεί να είναι η αιτία που αύριο θα είσαι υγιής!

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath

})(jQuery)