Home / Cozyhome  / Architecture  / CeCuCo: Μαθήματα ευέλικτης αρχιτεκτονικής από το noa*

CeCuCo: Μαθήματα ευέλικτης αρχιτεκτονικής από το noa*

CeCuCo noa
Στο σύνθετο ερευνητικό έργο του, CeCuCo, το noa* προτείνει μια νέα ευέλικτη, βιώσιμη και ανθρωποκεντρική αρχιτεκτονική.

 

Για τη δημιουργία του CeCuCo, ενός πρωτότυπου Κέντρου Πολιτισμού και Κοινότητας, το noa* θέτει σημαντικά ερωτήματα. Ποια μορφή έχει η ευελιξία; Πώς μπορεί να ενσωματωθεί η φύση στο έργο; Πόσο μακριά φτάνει ο ρόλος του αρχιτέκτονα; Με την πεποίθηση ότι ένα έργο λειτουργεί μόνο όταν οι άνθρωποι το κάνουν δικό τους, το noa* σχεδίασε ένα πολιτιστικό κέντρο χωρίς σταθερό πλαίσιο, ικανό να προσαρμοστεί οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε!

 

CeCuCo

 

Like a tangram

Το CeCuCo είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος, δομημένος με μια αρχιτεκτονική, που δεν είναι αδιάφορη για το τι συμβαίνει μέσα της. Εδώ, η κοινότητα μπορεί να αποφασίσει, να δράσει και να κάνει την αρχιτεκτονική να κινείται! Η γεωμετρία του έργου βασίζεται στο τρίγωνο, μια στοιχειώδη μορφή, που επαναλαμβάνεται σπονδυλωτά, τόσο σε κάτοψη, όσο καθ’ ύψος. Οι γεωμετρικές δομές επιτρέπουν στο πολιτιστικό κέντρο να επεκτείνεται ή να συστέλλεται, ανάλογα με τις ανάγκες του περιβάλλοντος. Σε επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού, τα τρίγωνα μπορούν να συνδυαστούν σε πολλούς τύπους σχημάτων, σαν tangram παζλ. Το noa* φαντάζεται τα δομικά στοιχεία ως πιόνια σε σκακιέρα. Και οι άνθρωποι, που βιώνουν την αρχιτεκτονική, ελέγχουν τις κινήσεις τους!

 

noa flexible architecture

architecture like tangram

 

Play by your own rules

Πώς, όμως, σχεδιάζεται ένα πολιτιστικό κέντρο, που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για τα παιδιά και τους ενήλικες; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός χώρου, που είναι ανοιχτός όλο τον χρόνο; Το noa* απάντησε σε αυτά τα ερωτήματα, ορίζοντας χώρους, που μπορούν να ικανοποιήσουν πολλαπλές ανάγκες. Μέσα από έξι τύπους κατόψεων, που κυμαίνονται από 8 ως 115m2, μπορούν να εξυπηρετηθούν όλες οι πιθανές δραστηριότητες του CeCuCo. Για παράδειγμα, η μικρή ενότητα μπορεί να στεγάσει το ατελιέ ενός καλλιτέχνη, την αποθήκη, το γραφείο διαχείρισης ή τα αποδυτήρια. Στην πολύ μικρή ενότητα μπορεί να λειτουργήσει ένα εκδοτήριο εισιτηρίων, ενώ στη μεσαία ενότητα οι τουαλέτες, μία αίθουσα βιβλιοθήκης ή υπαίθριες κερκίδες. Αποκορύφωμα ο μεγάλος χώρος, έκτασης 115m2, σχεδιασμένος για θέατρο και κινηματογράφο.

 

CeCuCo noa

Centre Culture Community

 

Think local, be sustainable

Το noa* ήθελε η αρχιτεκτονική να είναι κοινωνική και βιώσιμη σε όλες τις πτυχές του σχεδιασμού. Έτσι, προτείνει στο CeCuCo φυσικά υλικά κι ένα σύστημα κατασκευής, που συναρμολογείται και αποσυναρμολογείται εύκολα. Η βιώσιμη προσέγγιση πρέπει να είναι κεντρική στον σχεδιασμό. Επομένως, η τελική επιλογή των υλικών πρέπει να επαληθεύεται με το περιβάλλον του έργου -να ελέγχονται η επί τόπου διαθεσιμότητά τους, η θερμική τους αγωγιμότητα, η κατανάλωση ενέργειας στην επεξεργασία τους. Με αυτόν τον τρόπο, ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Έτσι, το πολιτιστικό κέντρο σχεδιάστηκε για να περιλαμβάνει πράσινες στέγες και πέργκολες, φωτοβολταϊκά, συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων και αερισμού, λίμνες και δασώδεις περιοχές.

 

CeCuCo noa

 

Το CeCuCo του noa* είναι μια ευέλικτη αρχιτεκτονική, ικανή να προσαρμόζεται σε κάθε πλαίσιο -θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στην παραλία ενός ελληνικού νησιού, στην καρδιά ενός σκανδιναβικού δάσους ή σε ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο του Ντιτρόιτ. Είναι, όμως, και μια βαθιά ανθρωποκεντρική αρχιτεκτονική πρόταση, που διατηρεί ανέπαφη την έννοια της κοινωνικότητας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ του κτιρίου και εκείνων που ζουν σε αυτό.

 

Photos: Courtesy of noa*

www.noa.network

 

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin

})(jQuery)