Home / Good Life  / Art & Culture  / Book Attack! Bιβλία σύγχρονης τέχνης που θα λατρέψεις!

Book Attack! Bιβλία σύγχρονης τέχνης που θα λατρέψεις!

Aυτό είναι ένα ενημερωμένο book attack για τα βιβλία σύγχρονης τέχνης του 2023 που θέλεις να έχεις στη βιβλιοθήκη σου και σίγουρα θα λατρέψεις.

Αν ανήκεις σε αυτούς που αγαπούν τη σύγχρονη τέχνη και αναζητάς πάντα ό,τι πιο φρέσκο σε κυκλοφορίες,. συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα για τη φετινή χρονιά.

 

Σίγουρα αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη ή το coffee table σου!

 

1. Luna Luna: The Art Amusement Park, André Heller

Το 1987 γεννήθηκε το πρώτο λούνα παρκ τέχνης, για το οποίο περισσότεροι από 30 από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες της εποχής,.όπως David Hockney, Roy Lichtenstein, Salvador Dalí και Keith Haring, σχεδίασαν μοναδικά και πλήρως λειτουργικά αξιοθέατα σε εκθεσιακούς χώρους, από βόλτες μέχρι διαδραστικά γλυπτά και παιχνίδια.

 

Το βιβλίο “Luna Luna: The Art Amusement Park” του André Heller από τις εκδόσεις Phaidon,.εξιστορεί την ουτοπία της τέχνης που συναντά τη διασκέδαση. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει κάτι μαγικό, μελάνι UV που λάμπει στο σκοτάδι, όπως το φεγγάρι!

 

 

phaidon.com

 

2. “Abstract Expressionists: The Women”, Ellen G. Landau and Joan M. Marter

Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός: η υπερφορτωμένη, υπερ-χειρονομική απάντηση σε έναν κόσμο που αλλάζει. Αντί να καταγράφουν αυτό που έβλεπαν,.οι καλλιτέχνες κοίταξαν προς τα μέσα και χρησιμοποίησαν τα συναισθήματά τους ως πρώτη ύλη, όπως οι Mark Rothko, Jackson Pollock και Willem de Kooning. Αλλά τι γίνεται με τις γυναίκες ομολόγους τους;

 

Ένα νέο βιβλίο των Ellen G. Landau και Joan M. Marter προσπαθεί να διορθώσει αυτή την ανισορροπία,. επισημαίνοντας τις ίσως άγνωστες ηρωίδες του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού, συμπεριλαμβανομένων των Lee Krasner, Perle Fine, Dorothy Dehner, Helen Frankenthaler και Alma Thomas. 

 

 

merrellpublishers.com

 

3. Censored Art Today, Gareth Harris 

Σε έναν παγκοσμιοποιημένο, ψηφιοποιημένο, υποκειμενικό κόσμο, ποιοι είναι οι λογοκριτές και ποιες είναι οι συνέπειες της λογοκρισίας της τέχνης; Αυτά τα θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο των συναρπαστικών και επίκαιρων αναλύσεων του Gareth Harris στο βιβλίο “Censored Art Today”. Από την πολιτική λογοκρισία στην Κίνα, την Κούβα και τη Μέση Ανατολή έως την καταστολή των LGBTQ καλλιτεχνών,.την ακύρωση της κουλτούρας και τους αλγόριθμους που ελέγχουν την τέχνη στο διαδίκτυο, θέτει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την τροχιά της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας έκφρασης.

 

 

lundhumphries.com

 

4. Great Women Painters, 

 Στο δοκίμιό της το 1971, η Linda Nochlin ρωτά γιατί δεν υπήρξαν μεγάλες γυναίκες καλλιτέχνες. Η απάντηση είναι ότι υπήρχαν σπουδαίες γυναίκες καλλιτέχνες,. αλλά πολύ συχνά τους είχαν στερηθεί ευκαιρίες για ανάδειξη. Εμπνευσμένο από εκείνα τα κείμενα, το βιβλίο “Great Women Painters” εξερευνά το έργο 300 καλλιτέχνιδων που γεννήθηκαν σε 60 χώρες από τον 16ο έως τον 21ο αιώνα,.μεταξύ αυτών οι Vanessa Bell, Etel Adnan, Rana Begum, Cecily Brown, Judy Chicago, Elaine de Kooning, Genieve Figgis, Katharina Grosse, Carmen Herrera, Luchita Hurtado, Shirazeh Houshiary και Julie Mehretu.

 

 

phaidon.com

 

5. “1000 Years of Joys and Sorrows”, Ai Weiwei 

Η εμπειρία της τέχνης του Ai Weiwei είναι μοναδική. Ο Κινέζος καλλιτέχνης έχει αφιερώσει τη ζωή, την καριέρα και την ελευθερία του.στην εξερεύνηση ορισμένων από τα πιο επίκαιρα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Τα πολυαναμενόμενα απομνημονεύματά του, “1000 Years of Joys and Sorrows”, είναι μια επική ιστορία ενός αιώνα για την Κίνα, που αφηγείται μέσα από τη ζωή του και την κληρονομιά του πατέρα του,.του διάσημου ποιητή Ai Qing, στον οποίο είχε απαγορευτεί να γράψει για 20 χρόνια. Όπως  δήλωσε ο καλλιτέχνης ήθελε να γράψει ένα βιβλίο για το τι συνέβαινε, έτσι ώστε ο γιος του να γνωρίσει τον παππού του, από τα δικά του λόγια.

 

 

penguin.co.uk

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath