Home / Cozyhome  / Architecture  / Artemide: Οι 10 σημαντικότερες τάσεις στον φωτισμό ξενοδοχείων

Artemide: Οι 10 σημαντικότερες τάσεις στον φωτισμό ξενοδοχείων

cozy vibe architecture artemide
H εταιρεία Artemide μας “ξεναγεί” στον κόσμο του ξενοδοχειακού φωτισμού.

H Αrtemide, η ηγετική εταιρεία επώνυμα σχεδιασμένου φωτισμού υψηλών προδιαγραφών, παγκοσμίως, με έδρα στο Μιλάνο,τέσσερα εργοστάσια παραγωγής σε Ευρώπη και Αμερική και παρουσία σε περισσότερες από 90 χώρες, διαθέτει μια πλήρη γκάμα διακοσμητικού, αρχιτεκτονικού και εξωτερικού φωτισμού, έχοντας στη βασική της φιλοσοφία τις έννοιες της καινοτομίας, της πρωτοπορίας και της απαράμιλλης ποιότητας.

 

Στην Ελλάδα, η Artemide Ελλάς ΑΕ γιορτάζει φέτος τα 40 χρόνια πορείας της, έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της πληθώρα από βραβευμένα ιδιωτικά και δημόσια έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας. Ο φωτισμός ξενοδοχείων αποτελεί πεδίο στοχευμένης εξειδίκευσης για την Artemide, η οποία παράγει ειδικά σχεδιασμένα φωτιστικά για ξενοδοχειακή χρήση και αναπτύσσει τα global concepts για αλυσίδες του κλάδου, όπως Novotel, Marriott κ.α. Ενδεικτικό της πελατολόγιο στην Ελλάδα: Όμιλος Χανδρή, Όμιλος Μαντωνανάκη, Όμιλος Δασκαλαντωνάκη, Aria Hotels, Grace Hotels, Costa Navarino, Domotel, TOR Hotel group, Makedonia Palace, Porto Carras, Astir Hotels, Hilton, Grande Bretagne, Miraggio, Domes Noruz κα.

 

cozy vibe architecture artemide

Daniel Frampton
Lighting Designer B.Eng. M.Sc.
UCL Light & Lighting
Sales & Marketing Manager

 

 

Hotel Lighting Trends


1. Υψηλή Ποιότητα
Οι επιτυχημένοι ξενοδόχοι έχουν καταλάβει τη σημασία της υψηλής ποιότητας στο φωτισμό και ότι μέσω αυτού μπορούν να αποκτήσουν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και για αυτό βλέπουμε μια ξεκάθαρη στροφή σε ποιοτικά αναβαθμισμένες λύσεις.

 

Τι εννοούμε όμως με τον όρο ποιοτικός φωτισμός για ένα ξενοδοχείο?


Μελέτη Φωτισμού από τα αρχικά στάδια του έργου, ώστε φωτισμός και αρχιτεκτονική να αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του συνολικού concept του ξενοδοχείου. Η Artemide Ελλάς ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε την έννοια της Μελέτης Αρχιτεκτονικού Φωτισμού στη ελληνική αγορά πριν απο 40 περίπου χρόνια και το Τμήμα Αρχιτεκτονικού Φωτισμού &Τεχνικών Έργων επανδρωμένο με πιστοποιημένους μηχανικούς, αρχιτέκτονες και μελετητές φωτισμού προσφέρει ένα πλήρες πακέτο ανταγωνιστικών υπηρεσιών σε ξενοδοχειακά, και όχι μόνο, έργα.

 


– Διανύουμε το 2ο κύμα αξιοποίησης της τεχνολογίας LED ή αλλιώς, LED 2.0. To πρώτο στάδιο ήταν η χρήση λαμπτήρων αντικατάστασης LED σε υπάρχοντα φωτιστικά. Σε νέες εγκαταστάσεις φωτισμού η χρήση λαμπτήρων LED δεν έχει κανένα νόημα, καθώς υστερεί σημαντικά από τα φωτιστικά σώματα με ενσωματωμένα κυκλώματα LED (LED chips τύπου SMD ή COB LED),

τα οποία προσφέρουν την βέλτιστη χρωματική ποιότητα, υπερδιπλάσια διάρκεια ζωής, ευκολία στη δημιουργία φωτιστικών σεναρίων, και διπλάσια εξοικονόμηση ενέργειας από τους λαμπτήρες αντικατάστασης LED.

 


Οπτική Άνεση. Η χρήση φωτιστικών σωμάτων που προσφέρουν ξεκούραστο και ευχάριστο φωτισμό είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός χαλαρωτικού και ποιοτικά αναβαθμισμένου περιβάλλοντος.

 


Ποιότητα χρωμάτων. Τα LED chips πλέον έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν πρακτικά τέλειο φως, αναδεικνύοντας πιστά τα χρώματα των αντικειμένων που φωτίζουν, χωρίς να τα αλλοιώνουν καθόλου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση LED με άριστο δείκτη χρωματικής απόδοσης, άνω του 90% (ζητήστε CRI>90).

 


Σύστημα ελέγχου DALI. Το ψηφιακό πρωτόκολλο DALI επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ φωτιστικών σωμάτων και πίνακα ελέγχου, ρυθμίζει την ένταση (dimming) και δίνει τρομερή ευελιξία στον προγραμματισμό σεναρίων φωτισμού.

 


Εκλεπτυσμένη Αισθητική – Ποιότητα Κατασκευής – Αναγνωρισιμότητα είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας σχετικά με τα φωτιστικά σώματα. Η ύπαρξη επώνυμων, αναγνωρίσιμων φωτιστικών σωμάτων, από διάσημους σχεδιαστές και αρχιτέκτονες, ενσωματώνοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, μεταδίδουν αμέσως στον επισκέπτη την απαιτούμενη αίσθηση πολυτέλειας και παρέχουν στον ξενοδόχο όλα τα οφέλη της “σιγουριάς” και της αξιοπιστίας, που μόνο οι επώνυμες βιομηχανίες φωτιστικών σωμάτων μπορούν να προσφέρουν.

 

 

2. Home Sweet Home

Η δεύτερη τάση στο φωτισμό ξενοδοχείων που παρατηρούμε είναι η δημιουργία χώρων που έχουν την οικειότητα και “ζεστασιά” που θυμίζει περισσότερο σπίτι. Oι νέες γενιές ταξιδιωτών αναζητούν στους χώρους των ξενοδοχείων πολυτελείας μια εξιδανικευμένη εκδοχή του σπιτιού τους, με ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει στην αγορά. Αυτό φαίνεται και από την μεγάλη επιτυχία πλατφόρμων τύπου AirBnB στις οποίες οι ταξιδιώτες φαίνεται να αποζητούν πιο αυθεντικές και άνετες εμπειρίες διαμονής.

 

cozy vibe architecture artemide

DOMES NORUZ, Χανιά.
Interior Design: Schema4 Architects

 

3. Τολμηρά σχέδια και χρώματα

Η αξιοποίηση των νέων υλικών, σχεδίων, χρωμάτων και τεχνολογιών από τους ξενοδόχους γίνεται ολοένα και συχνότερη καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται πρωτότυποι και αισθητικά διαφοροποιημένοι χώροι μέσα στους οποίους οι επισκέπτες θα δημιουργήσουν τις εμπειρίες που θα πάρουν μαζί τους. Τα μεγάλα μεγέθη, τα κινητά φωτιστικά σώματα, τα έντονα και εναλλασσόμενα χρώματα προσδίδουν ενδιαφέρον και χαρακτήρα σε κάθε χώρο, ισχυροποιώντας το brand του ξενοδοχείου.

 

cozy vibe architecture artemide

HARD ROCK HOTEL IBIZA.
(Περιστρεφόμενες χορεύτριες – Νέο φωτιστικό / ανεμιστήρας),
Les Danseuses

 

4. Ενσωματωμένος φωτισμός

Τα LED γίνονται ολοένα μικρότερα και αποδοτικότερα και εφόσον ο σχεδιασμός φωτισμού γίνει από τα αρχικά στάδια του έργου, η ενσωμάτωση τους στα αρχιτεκτονικά στοιχεία πετυχαίνει ένα πιο συνεκτικό και «καθαρό» τελικό αποτέλεσμα. Η χρήση του κρυφού και ενσωματωμένου φωτισμού γίνεται συχνότερη, όχι μόνο σε οροφές και τοίχους αλλά και σε έπιπλα, επενδύσεις, κρεβάτια, ράφια, ντουλάπες, μπαρ, ακόμα και σε δομικά στοιχεία.

 

cozy vibe architecture artemide

HOTEL SAMARIA, Χανιά. 3SK Stylianidis Architects

 

5. Custom Προϊόντα

Η ανάγκη εντυπωσιασμού και διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό οδηγεί πολύ συχνά πλέον τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη χρήση ειδικά σχεδιασμένων φωτιστικών σωμάτων. Η προτίμηση που παρατηρείται από πλευράς ξενοδοχείων, είναι τα ειδικά αυτά custom φωτιστικά να κατασκευάζονται σε βιομηχανοποιημένο επίπεδο παραγωγής ώστε να φέρουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις και να έχουν περάσει τους ενδελεχείς εργοστασιακούς ελέγχους, για να αντέξουν σε βάθος χρόνου, τόσο από πλευράς στιβαρότητας, όσο και από πλευράς συντήρησης, αναβάθμισης και ανταλλακτικών που θα χρειαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους.

 

cozy vibe architecture artemide

MAESTRAL RESORT & CASINO, Μαυροβούνιο.
Schema4 Architects

 

6. Θερμά Μεταλλικά Στοιχεία

Η χρήση θερμών μεταλλικών στοιχείων όπως ο χαλκός, ο μπρούτζος, το corten, αλλά και ο χρυσός τα οποία προσδίδουν μια νότα πολυτέλειας και λάμψης στους χώρους που χρησιμοποιούνται, προβλέπουμε ότι είναι μια τάση που θα διαρκέσει. Το trend για χώρους με αύρα από άλλη εποχή, δίνει έδαφος στα μεταλλικά στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

 

cozy vibe architecture artemide

LAGUNA (Designer: Matteo Thun)

 

7. Προσιτή Πολυτέλεια

H αναζήτηση της πολυτέλειας σε όλο το φάσμα των ταξιδιωτών, ωθεί πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε αυτό που λέμε low cost deluxe. Πρόκειται συνήθως για χαμηλότερης των 5* κατηγορίας ξενοδοχεία, με σχετικά μικρά δωμάτια, τα οποία όμως εξοπλίζονται με επώνυμα καιαναγνωρίσιμα design φωτιστικά (και έπιπλα) και με απλό και έξυπνο τρόπο προσφέρουν στους επισκέπτες τους ένα απρόσμενα αναβαθμισμένο περιβάλλον, σε ένα πολύ οικονομικό πακέτο τιμής διανυκτέρευσης.

 

HOTEL OLYMPIA, Θεσσαλονίκη

 

8. Διαχρονική κομψότητα

To διαχρονικά κομψό, ήταν είναι και πάντα θα είναι αγαπητό και επίκαιρο. Συχνά αποτελεί την πρώτη επιλογή για business ή city-break hotels, τα οποία επενδύουν σε εκλεπτυσμένη αισθητική χρησιμοποιώντας premium, βραβευμένα φωτιστικά από διάσημους αρχιτέκτονες και ανάλογη επώνυμη επίπλωση.

 

cozy vibe architecture artemide

ΤΗΕ ΜΕΤ, Θεσσαλονίκη. Zege Architects

 

9. Ευεξία & Διασκέδαση

Οι χώροι χαλάρωσης και διασκέδασης, όπως τα spa, yoga retreats, αλλά και τα εστιατόρια δεν θεωρούνται πλέον δευτερεύοντες χώροι. Οι πελάτες των ξενοδοχείων είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν αρκετά χρήματα σε αυτές τις προσφερόμενες ανέσεις και για αυτό βλέπουμε ότι τα ξενοδοχεία επενδύουν σημαντικά ποσά σε αυτούς τους χώρους.

 

cozy vibe architecture artemide

KALIMERA KRITI, Λασίθι

 

10. Smart Technology

H χρήση της τεχνολογίας έχει μπει για τα καλά στα ξενοδοχεία, με έξυπνα συστήματα ελέγχου φωτισμού στα οποία ο χρήστης μπορεί εύκολα να επιλέξει το σενάριο φωτισμού που θέλει, τη στιγμή που το θέλει και να ρυθμίσει την ένταση ή το χρώμα που εκπέμπεται, από το tablet ή το κινητό του τηλέφωνο.

Η Artemide εξερευνά τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας και πρωτοπορεί έχοντας αναπτύξει την εφαρμογή Artemide App, για λειτουργία σε δίκτυο IoT (Internet of Things) και ελέγχει μέσω Wi-Fi και Bluetooth ομάδες φωτιστικών, προγραμματίζοντας δυναμικά σενάρια φωτισμών. Εντός των επόμενων 5 χρόνων θα είναι εμπορικά διαθέσιμη η τεχνολογία Li-Fi την οποία εξελίσσει η Artemide μαζί με πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα, με την οποία θα είναι δυνατή η μεταφορά δεδομένων (όπως στο wi-fi), αλλά μέσω των LED φωτιστικών σωμάτων, με πολύ πιο εύχρηστο, ασφαλή και γρήγορο τρόπο.

 

cozy vibe architecture artemide 

cozy vibe architecture artemide

 

 

 

Artemide Hellas
Αθήνα: Σόλωνος 34, Κoλωνάκι
Τ. 210 3646770,4,5

Θεσσαλονίκη: Γ. Παπανδρέου 92
Τ. 2310 403934

 

www.artemide.com
info@artemide.gr

 

 

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath