Home / Cozyhome  / Architecture  / Anasa Luxury Resort in touch with nature

Anasa Luxury Resort in touch with nature

Anasa Luxury Resort
Σκαρφαλωμένο στον βράχο πάνω από την Παραλία Ελαιοχωρίου της Καβάλας, το Anasa Luxury Resort προσκαλεί τους επισκέπτες του σε μια απόδραση ηρεμίας και επαφής με τη φύση!

 

Αντλώντας έμπνευση από το ήσυχο περιβάλλον, που επενδύεται από τον ήχο του κύματος και την ανεμπόδιστη θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος, το αρχιτεκτονικό γραφείο Taka + Partners, υπογράφει τον εντυπωσιακό σχεδιασμό του Anasa Luxury Resort. Το έντονο ανάγλυφο και το πλούσιο υπέδαφος δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση υφών με την αμμώδη παραλία. Μέσα σε αυτό το μεγαλειώδες φυσικό υπόβαθρο, το δομημένο περιβάλλον του πεντάστερου ξενοδοχείου δημιουργεί ένα καταφύγιο επαφής με τη φύση.

 

Anasa outside

 

Η αρχιτεκτονική ιδέα

Ο σεβασμός απέναντι στη φύση αποτέλεσε τη βάση της αρχιτεκτονικής ιδέας. Στόχος της ήταν να δημιουργηθεί ένα ησυχαστήριο για το πνεύμα και το σώμα σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον. Το Anasa Luxury Resort βρίσκεται σκαρφαλωμένο στον βράχο και ατενίζει το Αιγαίο Πέλαγος και το πυκνόφυτο δάσος της γύρω περιοχής. Από την είσοδο στο οικόπεδο και μέχρι το φυσικό του όριο, που είναι ο βράχος και η θάλασσα, ο επισκέπτης βιώνει μια διαδικασία εξοικείωσης με τον χώρο.

 

Anasa outdoors

 

Στην είσοδο του λόμπι τον υποδέχεται μια μικρή επιφάνεια νερού. Μια αλληλουχία εσωτερικών κι εξωτερικών χώρων λόμπι αποτελεί τη γραμμική πορεία,.η οποία καταλήγει στη μοναδική θέα, που προσφέρει η άκρη του βράχου και η υπερχείλιση της πισίνας. Οι χαράξεις του εκτεταμένου περιβάλλοντα χώρου του ξενοδοχείου οδηγούν στην πολυεπίπεδη πισίνα υπερχείλισης, που ενσωματώνεται στο έδαφος σεβόμενη το ανάγλυφο.

 

Anasa lobby

 

Το υπαίθριο περιβάλλον

Προσεκτικά μελετημένες φυτεύσεις και χαράξεις διαμορφώνουν το υπαίθριο περιβάλλον, που αντλεί έμπνευση από τη Μεσόγειο, εναρμονίζεται με τη φύση της περιοχής και διαμορφώνει ένα φιλόξενο τοπίο χαλάρωσης κι ευεξίας. Μέσα από αυτές προκύπτουν μικρής κλίμακας ιδιωτικές γωνιές, ενταγμένες στον περιβάλλοντα χώρο. Τα φυσικά υλικά και μια εκλεπτυσμένη χρωματική παλέτα σε γήινους τόνους, εμπνευσμένη από τη φύση, το έντονο ανάγλυφο και την αμμώδη παραλία, χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα υλοποίησης της αρχιτεκτονικής ιδέας.

 

Anasa plants Anasa water

 

Το φως, που ανεμπόδιστα λούζει το έργο, χρησιμοποιήθηκε ως σχεδιαστικό εργαλείο με τη μορφή κρυφού φωτισμού, κατά τη μελέτη των εξωτερικών κι εσωτερικών χώρων του ξενοδοχείου.

 

 

Η θάλασσα αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος του ξενοδοχείου. Η θέα προς αυτή εκτείνεται ανεμπόδιστα μέχρι τον ορίζοντα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το στοιχείο του νερού επαναλαμβάνεται με τη μορφή της πολυεπίπεδης πισίνας, των διαδρομών και των επιφανειών νερού, που διατρέχουν το δομημένο περιβάλλον του Anasa Luxury ResortΙδιαιτερότητα του έργου αποτελεί η κατακόρυφη σύνδεση του ανελκυστήρα, από το επίπεδο του οικοπέδου στο επίπεδο της θάλασσας, η οποία αποτέλεσε καθοριστικό στοιχείο του σχεδιασμού.

 

Anasa elevator

 

Safe and sound

Οι σχεδιαστικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο αρχιτεκτονικό κέλυφος χαρακτηρίζονται από τη διάθεση να εισαχθούν χαρακτηριστικά μοτίβα, που ενισχύουν την ιδιωτικότητα και δημιουργούν ένα άνετο κι ασφαλές περιβάλλον.

 

Anasa detail

 

Για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ευεξίας στους ιδιωτικούς χώρους του ξενοδοχείου, διατηρείται η γήινη χρωματική παλέτα, που εναρμονίζεται με τον υπαίθριο χώρο. Οι υγροί χώροι των δωματίων διαμορφώνονται με έμπνευση από τις βραχώδεις διαμορφώσεις του ανάγλυφου. Αντίστοιχα, οι χώροι ξεκούρασης των δωματίων αντλούν τη χρωματική παλέτα από την αμμώδη έκταση.

 

 

Όπου είναι εφικτό, διαμορφώνεται ιδιωτική πισίνα στην επέκταση της ιδιωτικής βεράντας του δωματίου, ενισχύοντας τον συσχετισμό του ιδιωτικού χώρου με το στοιχείο του νερού, που διέπει ολόκληρο τον σχεδιασμό.

 

A multi-layered experience

Η εμπειρία φιλοξενίας ολοκληρώνεται από τις επιπλέον υπηρεσίες, που προσφέρονται στους κοινόχρηστους χώρους του Anasa Luxury Resort. Εκεί διαμορφώνονται χώροι γυμναστηρίου, spa και περιποίησης άκρων για τη φροντίδα του σώματος. Στο ισόγειο, με ανεμπόδιστη θέα στην πισίνα υπερχείλισης και τον ορίζοντα προς τη θάλασσα, χωροθετήθηκε το εστιατόριο με τον εκτεταμένο εξωτερικό χώρο, που προσφέρει μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες.

 

Credits

Ομάδα μελετών:

 • Concept – Αρχιτεκτονικές μελέτες – Αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου – Αρχιτεκτονική τοπίου: TAKA + PARTNERS
 • Επικεφαλής αρχιτέκτων: Ασπασία Τάκα
 • Ομάδα μελέτης: Μαρία Σολιδάκη, Μαρία Αβραμίδου, Στελίνα Ρίζου, Δέσποινα Κακουδάκη, Βάσια Παπαδάκη
 • Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη εφαρμογής: EMDC – Κ. Καπεσίδης – Ν. Μέρτζιος Ο.Ε.
 • Μελέτη φωτισμού: Άννα Γερασίμου Δούφου
 • Μελέτη φύτευσης: Ευφημία Ζαμπούνη

 

Ομάδα μελετών οικοδομικής άδειας:

 • Αρχιτεκτονική μελέτη: Γεώργιος Μιχαηλίδης, Ιωάννα Τσιαμπούση
 • Επιβλέπων μηχανικός: Λευτέρης Κεσκεσιάδης
 • Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Παντελής Λαζαρίδης
 • Επιβλέπων Ηλεκτρομηχανολογικών – Άδεια Υγειονομικού Ενδιαφέροντος: Γιώργος Περικλέους
 • Σύμβουλος: Γιώργος Παπαοικονόμου

 

Φωτογραφίες: Kim Powell Photography

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin