Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Διατροφικές συμβουλές για να διαχειριστείς τη γαστρεντερίτιδα

Διατροφικές συμβουλές για να διαχειριστείς τη γαστρεντερίτιδα

γαστρεντερίτιδα
Η ομάδα των Restart Diet μοιράζεται τις διατροφικές συμβουλές της για τη διαχείριση της γαστρεντερίτιδας.

 

Η γαστρεντερίτιδα, που συνήθως αναφέρεται ως στομαχική γρίπη, είναι μια φλεγμονή.του γαστρεντερικού σωλήνα που περιλαμβάνει τόσο το στομάχι όσο και το λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα οξεία διάρροια, έμετο και κοιλιακό άλγος. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη.διαχείριση των συμπτωμάτων της γαστρεντερίτιδας, καθώς οι σωστές επιλογές τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διαδικασία ανάρρωσης. Όταν νοσείς από γαστρεντερίτιδα, θα ήταν ωφέλιμο να γνωρίζεις ποια τρόφιμα είναι ευεργετικά προς.κατανάλωση και ποια καλό θα ήταν να αποφεύγεις, έτσι ώστε να επιταχύνεις την ανάρρωση σου. Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στον ορισμό της γαστρεντερίτιδας, τις συνήθεις αιτίες της και το ρόλο της διατροφής στη διαχείριση των συμπτωμάτων της, επισημαίνοντας τις ωφέλιμες τροφές και εκείνες που πρέπει να αποφεύγονται.

 

Ορισμός γαστρεντερίτιδας

 

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του στομάχου και των εντέρων που συνήθως προκαλείται από ιογενείς, βακτηριακές ή παρασιτικές λοιμώξεις.

 

  1. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι η πιο συχνή και μπορεί να προκληθεί από νοροϊό, ροταϊό, αδενοϊό ή αστροϊό.
  2. Η βακτηριακή γαστρεντερίτιδα προκαλείται συχνά από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού και περιλαμβάνει παθογόνα όπως η Escherichia coli, η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο.
  3. Η παρασιτική γαστρεντερίτιδα, αν και λιγότερο συχνή, μπορεί να εμφανιστεί λόγω παρασίτων όπως το Giardia lamblia.

 

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν διάρροια, εμετό, ναυτία, κοιλιακές κράμπες, πυρετό και κόπωση. Η κατάσταση συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα. Ωστόσο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση των συμπτωμάτων

 

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων της γαστρεντερίτιδας. Ενώ η φαρμακευτική αγωγή και η ανάπαυση είναι απαραίτητες, τα τρόφιμα που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορούν είτε να επιδεινώσουν είτε να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Οι σωστές διατροφικές επιλογές βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης, στην αναπλήρωση των χαμένων θρεπτικών συστατικών και στην καταπράυνση του πεπτικού συστήματος.

 

Ευεργετικά τρόφιμα

 

Τροφές φυτικής προέλευσης

Οι τροφές φυτικής προέλευσης, όπως οι μπανάνες, τα μήλα, το ρύζι και το ψωμί, είναι ήπιες.για το στομάχι και μπορούν να βοηθήσουν στο δέσιμο των κοπράνων. Οι μπανάνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές, καθώς είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών που χάνονται κατά τη διάρκεια του εμετού και της διάρροιας. Το μήλο παρέχει πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα που βοηθά στο σχηματισμό κοπράνων, ενώ το λευκό ρύζι και το λευκό ψωμί είναι εύπεπτοι υδατάνθρακες που παρέχουν ενέργεια χωρίς να αναστατώνουν το στομάχι.

Άπαχες πρωτεΐνες

Οι άπαχες πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και τα ψάρια, είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση, καθώς παρέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για την αποκατάσταση των ιστών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το βραστό ή ψητό κοτόπουλο χωρίς πέτσα και τα λευκά ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος ή η τσιπούρα, είναι εξαιρετικές επιλογές, καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά και εύπεπτα.

Προβιοτικά τρόφιμα

Τα προβιοτικά, που βρίσκονται στο γιαούρτι, το κεφίρ εισάγουν ευεργετικά βακτήρια στο έντερο. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας του μικροβιόκοσμου του εντέρου, η οποία μπορεί να διαταραχθεί κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας. Η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί ενδεχομένως να συντομεύσει τη διάρκεια της διάρροιας και να βελτιώσει τη συνολική υγεία του εντέρου.

 

 

Τρόφιμα προς αποφυγή 

 

Πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σύστημα, επιδεινώνοντας συμπτώματα όπως κράμπες στο στομάχι και διάρροια. Η καψαϊκίνη, η ένωση που κάνει τα τρόφιμα πικάντικα, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή στομαχικού οξέος, οδηγώντας σε περαιτέρω δυσφορία.

Λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα

Τα λιπαρά και τα τηγανητά τρόφιμα είναι δύσκολο να χωνευτούν και μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία κένωσης του στομάχου, παρατείνοντας τη ναυτία και τον εμετό. Αυτές οι τροφές μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης, καθώς τραβούν νερό στο γαστρεντερικό σωλήνα, επιδεινώνοντας τη διάρροια.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι διουρητικό, δηλαδή αυξάνει την παραγωγή ούρων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση – μια σημαντική ανησυχία για όσους πάσχουν από γαστρεντερίτιδα. Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει τον γαστρεντερικό σωλήνα, επιδεινώνοντας δυνητικά συμπτώματα όπως η διάρροια.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο του στομάχου, οδηγώντας σε αυξημένη φλεγμονή και δυσφορία. Έχει επίσης διουρητικές ιδιότητες, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση και τις διαταραχές των ηλεκτρολυτών, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις της γαστρεντερίτιδας.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα (πχ που πωλούνται συσκευασμένα ή σε κονσέρβες),.περιέχουν συχνά πρόσθετα, συντηρητικά και τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία μπορούν να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα και να παρατείνουν την αποκατάσταση. Τα υψηλά επίπεδα αλατιού και ζάχαρης στα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να διαταράξουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, δυσκολεύοντας το σώμα να ενυδατωθεί και να ανακάμψει.

 

Σημασία ενυδάτωσης

 

Η ενυδάτωση είναι υψίστης σημασίας κατά τη διαχείριση της γαστρεντερίτιδας. Ο εμετός και η διάρροια μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια υγρών, αυξάνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Η κατανάλωση διαυγών υγρών, όπως νερό, τσάι, και διαλύματα με ηλεκτρολύτες, μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών. Τα διαλύματα ηλεκτρολυτών, ειδικότερα, έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ένα ισορροπημένο μείγμα αλάτων και σακχάρων για να ενισχύουν την απορρόφηση των υγρών. Είναι σημαντικό να λαμβάνεις συχνά μικρές γουλιές και όχι μεγάλες ποσότητες με τη μία, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω εμετό.

 

Με δυο λόγια

 

Η γαστρεντερίτιδα, αν και συχνά αυτοπεριοριζόμενη, μπορεί να είναι.μια οδυνηρή κατάσταση που διαταράσσει την καθημερινότητα σου. Η κατανόηση του ρόλου της διατροφής στη διαχείριση των συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ταχεία ανάρρωση. Η κατανάλωση κατάλληλων τροφίμων, όπως οι φυτικές επιλογές, οι άπαχες πρωτεΐνες, τα προβιοτικά, μπορούν να καταπραΰνουν.το πεπτικό σύστημα και να παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, η αποφυγή πικάντικων, λιπαρών, τηγανητών, καφέ, αλκοόλ και επεξεργασμένων.τροφίμων μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω ερεθισμό και δυσφορία. Η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης είναι απαραίτητη.για την αντιμετώπιση της απώλειας υγρών που σχετίζεται με τη γαστρεντερίτιδα.

 

Συνοψίζοντας, μια προσεκτική προσέγγιση της διατροφής κατά τη διάρκεια της.γαστρεντερίτιδας μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τα συμπτώματα, να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προωθήσει την ταχύτερη ανάρρωση.

 

 

Ακολουθήστε τη Restart Diet σε InstagramFacebook και στο restartdiet.gr  για οδηγίες σε.σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος