Home / Wellness  / Diet & Fitness  / 7 λόγοι που δεν αισθάνεσαι δυνατός ενώ γυμνάζεσαι

7 λόγοι που δεν αισθάνεσαι δυνατός ενώ γυμνάζεσαι

δυνατός
Aσκείσαι συστηματικά, έχεις μπει για τα καλά στη γυμναστική ζωή, διαθέτεις μια καλή προπονητική ηλικία, κι όμως, δεν αισθάνεσαι δυνατός/ή, βιώνεις μια μη λειτουργικότητα στην καθημερινή σου ζωή και, πιθανόν, μια συνεχόμενη κόπωση.

 

Κι εκεί είναι που αναρωτιέσαι, τι γίνεται λάθος; Τι συμβαίνει; Τι χρειάζεται να κάνω; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Για να καταλάβουμε γιατί ένας στόχος δεν έρχεται,.θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε από το ιστορικό του εκάστοτε ασκούμενου,.για να κατανοήσουμε κι εμείς, σφαιρικά τους παράγοντες, που μπορεί να μη δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Γράφει η Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα

 

 

Τι περιλαμβάνει ένα ιστορικό;
  1. Ιστορικό υγείας – πιθανές φαρμακευτικές αγωγές
  2. Ιστορικό προπονητικής ηλικίας (πόσο διάστημα γυμνάζεται κάποιος/α, αν έχει σταματήσει ποτέ και για ποιους λόγους, είδος και ώρες προπόνησης κλπ)
  3. Είδος εργασίας (χειρωνακτική, γραφείου κλπ)
  4. Οικογενειακή κατάσταση
  5. Ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την καθημερινότητα του ασκούμενου
  6. Πιθανοί τραυματισμοί (τρέχοντες ή παλαιότεροι)
  7. Διατροφικές συνήθειες

Κι εδώ έρχεται ο/η ασκούμενος/η κι αναρωτιέται: “ανάκριση μου κάνει;” Φυσικά και θα χρειαστεί μια πλήρης εικόνα του ατόμου, για να δούμε τι φταίει που ο ασκούμενος, ενώ γυμνάζεται, δε νιώθει αρκετά δυνατός και λειτουργικός στην προπόνηση,.αλλά και στη ζωή του.

 

Γιατί ενώ γυμνάζομαι αισθάνομαι κόπωση και δεν νιώθω δυνατός/ή; Τι μας λέει η κάθε ερώτηση του ιστορικού για την απόδοση μας;

 

Ιστορικό Υγείας – Φαρμακευτική αγωγή

Η μη ιδανική κλινική εικόνα, καθώς και η πιθανή λήψη φαρμακευτικής αγωγή, μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση και την καθημερινότητά του, με αποτέλεσμα ο ασκούμενος να χρειαστεί ειδική προπονητική καθοδήγηση,.με βάση το ιστορικό του, με σκοπό να νιώσει πιο δυνατός/ή.

 

Ιστορικό προπονητικής ηλικίας

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως, αν κάποιος γυμνάζεται για χρόνια, ασταμάτητα, χωρίς διαστήματα ξεκούρασης ή συνεχώς σε έντονους ρυθμούς, το σώμα του κάποια στιγμή θα “καεί” και θα σταματήσει να αποδίδει με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, πολύ καλές όλες οι ασκήσεις και φυσικά υπάρχουν δύσκολες, εύκολες, άλλες που σε “καίνε”, άλλες που είναι trends της εποχής, άλλες πρωτότυπες, αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι και όλοι για όλα. Άρα, δεν είναι όλα τα προγράμματα για όλους.

 

Επίσης, το ποιος θα είναι πιο δυνατός και λειτουργικός στην καθημερινότητά του, δεν εξαρτάται από το αν θα κάνει την πιο δύσκολη και πολύπλοκη άσκηση. Το να σε κάνει κάποιος να “ιδρώσεις τη φανέλα” είναι το μόνο εύκολο. Ωστόσο, το να σε καθοδηγήσει σωστά και με βάση τις ανάγκες σου, είναι αυτό που χρειάζεσαι! Το να “καίγεσαι” σε ανούσιες, για εσένα,.ασκήσεις ή το να ακολουθείς συνεχώς το ίδιο πρόγραμμα, σίγουρα δε θα σε οδηγήσει στο να γίνεις πιο δυνατός/ή,.αλλά ούτε και στο να πετύχεις σε κανέναν άλλο στόχο.

 

Είδος εργασίας

Κάθε μορφή εργασίας, είτε αυτή βασίζεται στην ορθοστασία,.είτε είναι δουλειά γραφείου, δημιουργεί μία μορφή κόπωσης. Αυτό, από μόνο του,.καθιστά κάθε άτομο μοναδικό στην καθημερινότητα του, άρα και στους στόχους του. Αν ένας άνθρωπος είναι όλη μέρα καθηλωμένος σε μια καρέκλα, δε θα αισθανθεί δυνατός, κάνοντας το ίδιο και στην προπόνησή του. Άρα, ο καθένας χρειάζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, με βάση και το πρόγραμμα εργασίας του.

 

 

Οικογενειακή κατάσταση

Τώρα θα μου πεις, τι ρόλο παίζει αυτό; Σκέψου, πόσο δυνατός/ή μπορεί να νιώθει ένας μπαμπάς ή μία μανούλα,.όταν κοιμάται ελάχιστες ώρες, δουλεύει και τρέχει όλη μέρα σε δραστηριότητες με τα παιδιά; Πόσο δυνατός μπορεί να είναι κάποιος που μπορεί να χρειάζεται να φροντίζει και, πιθανόν, να σηκώνει τους ηλικιωμένους γονείς του; Όλα παίζουν τον ρόλο τους. Σε κάθε περίπτωση, το ασκησιολόγιο χρειάζεται να προσαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες.

 

Ψυχολογικοί παράγοντες

Ένας άνθρωπος, που πηγαίνει στην προπόνησή του νευριασμένος,.αγχωμένος και εκνευρισμένος, είναι πιθανό να μην μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα και η συγκέντρωσή του να είναι μειωμένη. Εκεί, χρειάζεται ένας συντονισμός του ασκούμενου στο “εδώ και τώρα”. Μια καλή παρέα στην προπόνησή του,.ώστε να ξεφεύγει από ό,τι τον απασχολεί και ένας επαγγελματίας άσκησης,.που να γνωρίζει από ψυχολογία ασκούμενου, ώστε να μπορεί να τον καθοδηγήσει σωστά.

 

Πιθανοί τραυματισμοί

Όλοι καταλαβαίνουμε πως ένα σώμα που πονάει ή έχει πονέσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θα δυσκολευτεί, όσο και να γυμνάζεται, να νιώσει δυνατό. Ωστόσο, η σωστή αποκατάσταση και η καθοδήγηση μπορούν να οδηγήσουν το σώμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Διατροφικές συνήθειες

Το σώμα μας λειτουργεί σαν μία μηχανή. Όλα τα μηχανήματα χρειάζονται την κατάλληλη πηγή ενέργειας. Αν οι τροφές που δίνουμε στο σώμα μας περιέχουν πολλά λιπαρά και ζάχαρη, ή είναι επεξεργασμένα τρόφιμα, πώς είναι δυνατόν να αποδώσει η προπόνησή μας και να νιώσουμε δυνατοί; Με μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη είναι βέβαιο ότι πάντα θα νιώθουμε κουρασμένοι.

 

Συμπέρασμα

Αυτό που χρειάζεται, για νιώσεις δυνατός/ή, είναι σωστή καθοδήγηση από έναν /μια επαγγελματία άσκησης, καθώς και από έναν επαγγελματία διατροφής, που θα κατανοήσει όλες τις ανάγκες ενός ατόμου και θα τον βοηθήσει να αποκτήσει τη δύναμη και τη λειτουργικότητα που επιθυμεί.

 

Πηγή: Fitness Motivation Hellas

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?