Home / Family  / 6+1 CD albums, συντροφιά στις καλοκαιρινές διακοπές σας

6+1 CD albums, συντροφιά στις καλοκαιρινές διακοπές σας

Tα μουσικά albums των καλοκαιρινών σας διακοπών είναι εδώ, για να σας συνοδεύσουν στα πιο όμορφα ταξίδια σας!

Κάθε ταξίδι από την παιδική μας ηλικία έχει συνδεθεί με αγαπημένες μουσικές. Ήρθε η ώρα τα παιδιά μας να πλάσουν τις δικές τους μοναδικές αναμνήσεις. Τα soundtracks των φετινών διακοπών ανήκουν σε υπέροχα albums, που έχουν γράψει και επιμεληθεί σπουδαίοι δημιουργοί, ενώ έχουν ερμηνεύσει καλλιτέχνες που όλοι -μικροί και μεγάλοι- αγαπάμε.

 

Πάμε να δούμε τα δικά μας προτεινόμενα, για τις πιο μελωδικές διακοπές της ζωής σας!

 

“Το φτερό του Δράκου”, Μουσική: Δημήτρης Μαρκατόπουλος, Στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, Από τη Μικρή Άρκτο

Ένα βιβλίο-CD, με 13 μουσικά παραμύθια, δώρο στα παιδιά μικρά και μεγάλα, από τη Μικρή Άρκτο. Δύο δημιουργοί από τη Θεσσαλονίκη, ο συνθέτης Δημήτρης Μαρκατόπουλος και ο στιχουργός  Χρίστος Παπαδόπουλος, ετοίμασαν δεκατρία μουσικά παραμύθια, επιστρατεύοντας τη φαντασία, το χιούμορ και την ευαισθησία τους, μα πάνω απ’ όλα την ανεξάντλητη, σκανδαλιάρικη και απελευθερωτική παιδικότητά τους. Ξεκίνησαν λοιπόν οι δυο τους, αλλά  στο “σπίτι” της Μικρής Άρκτου, η παρέα μεγάλωσε.

 

Οι πρώτοι που μπήκαν στο παιχνίδι ήταν οι μουσικοί. Έπαιξαν με απίστευτο κέφι και ζήλο τις μελωδίες κι έτσι έδωσαν στην ενορχήστρωση του Δ. Μαρκατόπουλου, το χρώμα και την ατμόσφαιρα που της έπρεπε- δηλαδή αυτήν μιας αυθεντικής γιορτής. Η Σόνια Θεοδωρίδου τραγουδά και υποδύεται τη Σακούλα της Λαϊκής, συναντά τον Μάριο Φραγκούλη ως Μάγειρα (παρέα με τον Ηλία Μαμαλάκη), την Αφροδίτη Μάνου να αφηγείται την επανάσταση των άδειων ρούχων, την  Άλκηστη Πρωτοψάλτη να χαϊδεύει ερμηνευτικά την ιστορία ενός παρεξηγημένου βατράχου, τον Γιώργο Περρή να ταξιδεύει με ένα ροζ  μεθυσμένο πειρατικό καράβι, και τον Γιώργη Χριστοδούλου πότε ως Άγριο της Αβεϊρόν και πότε ως ναυαγό σε μπανιέρα εξαιτίας μιας θρυλικής γοργόνας.

 

albums

 

“Τι λέει η αλεπού;”, Μουσική: Eυανθία Ρεμπούτσικα, Στίχοι: Eλένη Ζιώγα

Μέσα από την μουσική, τις φωνές και τα γέλια 25 παιδιών, ζωντανεύουν αγαπημένες ιστορίες και ήρωες όπως η Αλεπού, η Χελώνα, ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας αλλά και ο ξεχωριστός Κόρακας. Οχτώ τραγούδια ερμηνευμένα από παιδιά, και ένα νανούρισμα που ερμηνεύουν γλυκά ο Στέφανος Ληναίος και η Έλλη Φωτίου, αλλά και 3 ορχηστρικές μουσικές μάς ταξιδεύουν στην παιδικότητά, και φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την ελληνική μυθολογία.

Ο κόσμος του Αισώπου μπορεί να είναι αληθινός, μπορεί και φανταστικός. Όπως και ο ίδιος ο Αίσωπος. Δεν ξέρουμε αν υπήρξε στην πραγματικότητα. Αλλά και αν δεν υπήρξε τι αλλάζει;  Η ζωγραφιά του εξώφυλλου είναι του Αλέκου Φασιανού, δώρο στις δημιουργούς.

 

albums

 

“Η επιστροφή του Τεμπέλη Δράκου”, Μουσική, στίχοι: Γιώργος Χατζηπιερής

Στο πρώτο CD του Γιώργου Χατζηπιερή, “Ο Τεμπέλης Δράκος και Άλλες Ιστορίες”, μάθαμε να τραγουδάμε μέσα από τις φωνές αγαπημένων ερμηνευτών τα Δέκα καβουράκια, το Σκουλουκούιν, την Πατάτα, το Ελεφαντάκι κι άλλα χαριτωμένα άσματα με φανταστικούς ήρωες, βγαλμένους από την καθημερινότητά μας. Ο Κύπριος συνθέτης συνέχισε την τεράστια επιτυχία με το CD “Η επιστροφή του Τεμπέλη Δράκου”. Δεκαπέντε τραγούδια για μικρά και μεγάλα παιδιά, ερμηνευμένα και αυτήν τη φορά από καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Έλλη Πασπαλά, η Μελίνα Κανά, η Σοφία Παπάζογλου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δώρος Δημοσθένους, ο Απόστολος Ρίζος κ.ά.

Είκοσι πέντε μουσικοί παίζουν φλογέρες, κιθάρες, πνευστά, έγχορδα, κρουστά, πιάνο, άρπα και άλλα όργανα δημιουργώντας μια μουσική πανδαισία. Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Μάριο Τακούση. Συμμετέχει η παιδική χορωδία Νέας Γενιάς Ζηρίδη, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού.

 

albums

 
“Μια νότα μού χτυπά το τζάμι”, Μουσική: Τατιάνα Ζωγράφου, Στίχοι: Μαριάννα Αβούρη, Φίλια Δενδρινού, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Τατιάνα Ζωγράφου, Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου, Στέλλα Μιχαηλίδου, Παυλίνα Παμπούδη, Στέλλα Τζίβα, Ελισάβετ Τάρη, Μάκη Τσίτα

Συνολικά 16 τραγούδια σε στίχους Μαριάννας Αβούρη, Φίλιας Δενδρινού, Ιουλίτας Ηλιοπούλου, Τατιάνας Ζωγράφου, Βεατρίκης Κάντζολα-Σαμπατάκου, Στέλλας Μιχαηλίδου, Παυλίνας Παμπούδη, Στέλλας Τζίβα, Ελισάβετ Τάρη & Μάκη Τσίτα, μάς χτυπούν το τζάμι. Νότες και λέξεις συναντιούνται για να ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στον ονειρικό κόσμο της μουσικής της Τατιάνας Ζωγράφου. Ανάλαφρες μελωδίες, λυρισμός, ρυθμικότητα και ευφάνταστες ενορχηστρώσεις είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία αυτού του άλμπουμ.

 

Το μουσικό εγχείρημα της τραγουδοποιού πλαισιώνεται από μια ομάδα καταξιωμένων τραγουδιστών που συμβάλλουν ο καθένας με το δικό του, μοναδικό ερμηνευτικό ύφος σε μία καθόλα άρτια δισκογραφική δουλειά. Τραγουδούν οι Σαβίνα Γιαννάτου, Βασίλης Γισδάκης, Ειρήνη Δερέμπεη, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Βασίλης Καζούλλης, Αφροδίτη Μάνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δάφνη Πανουργιά, Σοφία Παπάζογλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Βαρσάμη-Κούκνη. Η ενορχήστρωση είναι του Δημήτρη Μπουζάνη.

albums

 

“Τραγουδάκια Γάλακτος”, Μουσική: Μέλπω Χαλκουτσάκη. Στίχοι: Αλκηστη Χαλικιά

Δυο ταλαντούχες παιδαγωγοί με έμπνευση και πολύ αγάπη για τα παιδιά, η Μέλπω Χαλκουτσάκη και η Αλκηστη Χαλικιά, δημιούργησαν αυτό το υπέροχο άλμπουμ.  “Τα τραγούδια που γράψαμε είναι απ’ όλες τις παιδικές μας ηλικίες. Σε κάποια απ’ όλες θα γνωριστούμε…” λένε οι δημιουργοί.

 

Η τρυφερή “Καραμέλα” που τραγουδάει ο Χρήστος Θηβαίος με τον γιο του, το ξεσηκωτικό “Αβοκάντο” με την Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο σατιρικός “Καναπές” με τον Πάνο Μουζουράκη, είναι μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του άλμπουμ. Το “Βατράχι” και η “Δρακοζωολογία” είναι σε  στίχους του Σταμάτη Δαγδελένη και ερμηνεύονται εξαιρετικά από τον Γιάννη Χαρούλη και Ορφέα Περίδη. Επίσης, ερμηνεύουν οι Στάθης Δρογώσης, Λάκης Παπαδόπουλος, Σοφία Παπάζογλου, Μαριαστέλλα Τζανουδάκη, Λένα Γιαννίρη, Λουίζα Σοφιανοπούλου, Νεφέλη Κάστερ και Χρίστος Τσαπάρας.

 

albums

 
“Πες μου τ’ όνομά σου, Μια ιστορία με τραγούδια”, Μουσική, στίχοι: Φοίβος Δεληβοριάς

Ο πασίγνωστος παραμυθάς – τραγουδοποιός, ο καλλιτέχνης που αγαπά τις αφηγήσεις (μικρές και μεγάλες) και κυρίως τις ιστορίες της πόλης, Φοίβος Δεληβοριάς θυμάται κι αφηγείται τη δική του ιστορία,όπως ξεκίνησε όταν ήταν παιδί, που είναι όμως και η ιστορία της σχέσης του με την πόλη, τους φίλους του, τα παιδικά του χρόνια, τις παρέες και τις σκανδαλιές τους.

Τραγούδια που “έντυσαν” μοναδικά αγαπημένες παιδικές θεατρικές παραστάσεις, όπως “Το άγαλμα” (feat. Νεφέλη Φασούλη) για την παράσταση “Μια πόλη μαγική” από το παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου, “Το σχολείο είναι ” για την παράσταση “Είστε και Φαίνεστε” του Volker Ludwig κ.ά.

 

 

“Εδώ Λιλιπούπολη”, Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή, Διευθύνει ο Μάνος Χατζιδάκις

Η Λιλιπούπολη “χάραξε” βαθιά την παιδική μας ηλικία, και μέχρι σήμερα παραμένει ένα μουσικό αριστούργημα. Σίγουρα, έχει να “μεγαλώσει” ακόμα πολλές γενιές.

Το 1975 ο Μάνος Χατζιδάκις ανέλαβε τη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ανάμεσα στα σχέδιά του ήταν η δημιουργία μιας παιδικής εκπομπής, τη δημιουργία της οποίας ανέθεσε στην Ρεγγίνα Καπετανάκη. Η τελευταία, με τη βοήθεια της παιδοψυχολόγου Ελένης Βλάχου, κατασκεύασαν ένα αρχικό πλάνο του κόσμου της «Λιλιπούπολης», τον οποίο οργάνωσαν και παρουσίασαν στον Χατζιδάκι.

 

Ο Χατζιδάκις ενθουσιάστηκε με την ιδέα και έδωσε την άδεια και την προστασία του στη νέα σειρά, που ξεκίνησε να εκπέμπεται το 1976. Η εκπομπή, η οποία ήταν καθημερινή, ήταν μουσικά επενδυμένη με τραγούδια ευρηματικότατων στίχων. Η Μαριανίνα Κριεζή ήταν η στιχουργός των τραγουδιών και μια σειρά νέων καλλιτεχνών Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός και Νίκος Χριστοδούλου συνέθεταν τις μουσικές, τα οποία τραγουδούσαν οι Σπύρος Σακκάς, Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνης Κοντογεωργίου και Νένα Βενετσάνου

 

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath