Home / Wellness  / Mind  / 5 συμβουλές για να καταπολεμήσετε το άγχος του εγκλεισμού

5 συμβουλές για να καταπολεμήσετε το άγχος του εγκλεισμού

άγχος εγκλεισμού

Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι απ’τη φύση μας είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε άγχος σε περιόδους μετάβασης, αλλαγής ή αβεβαιότητας, όπως αυτή που διανύουμε. Το άγχος είναι, δυστυχώς, παρόν στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων. Ποια είναι όμως τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας στη διαχείριση του άγχους και της αγωνίας για το μέλλον;

Ποια είναι όμως τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας στη διαχείριση του άγχους και της αγωνίας για το μέλλον;

Όταν η ζωή ξεφεύγει από τον άμεσο έλεγχο μας, είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε στην ψυχική μας υγεία, τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους, και φυσικά την αυτό-φροντίδα μας. Ακόμη και όταν βρισκόμαστε σε καραντίνα, ακόμη και αν νιώθουμε ότι συμμετέχουμε ως κομπάρσοι σε μια ταινία θρίλερ υπάρχουν τρόποι για να κάνουμε αυτόν τον ακούσιο εγκλεισμό γόνιμο και παραγωγικό.

1.  Απλοποιήστε την σκέψη και τα συναισθήματά σας.

Αν πεινάτε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να φάτε ένα υγιεινό σνακ ή γεύμα. Αν νιώθετε θυμό σκεφτείτε λίγο τα συναισθήματά σας και εντοπίσετε τη ρίζα του θυμού, δώστε στον εαυτό σας το χώρο και το χρόνο για να τον διαχειριστεί. Αν είστε μόνοι σας και αυτό σας ενοχλεί, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να γίνετε πιο εξωστρεφείς και να μοιραστείτε σκέψεις και συναισθήματα με δικούς σας ανθρώπους. Αν νιώθετε κούραση, ξαπλώστε και κλείστε τα μάτια. Γενικώς, ακούστε τις εσωτερικές σας ανάγκες και περιποιηθείτε τον εαυτό σας.

2. Φτιάξτε την δική σας ρουτίνα.

Καθώς οι συνθήκες αλλάζουν, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε απώλεια ελέγχου σε διάφορες πτυχές της ζωής σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εστιάστε την προσοχή σας σε πράγματα που μπορείτε να διατηρήσετε τον έλεγχο (διάβασμα, γυμναστική, ηλεκτρονικά σεμινάρια και μαθήματα, οικιακές εργασίες). Πάνω σε αυτά δημιουργήστε μια ρουτίνα και ένα πρόγραμμα που λειτουργεί καλύτερα για σας τώρα. Έτσι δεν θα νιώθετε άπραγοι ενώ όλο αυτό θα σας βοηθήσει στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων αβεβαιότητας.

άγχος εγκλεισμού

3. Βάλτε όρια στον τρόπο και τον χρόνο που ενημερώνεστε.

Οι καταστάσεις μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και ίσως αισθανθείτε την ανάγκη να παραμείνετε συνδεδεμένοι με ειδήσεις, ενημερώσεις και άλλα μηνύματα περισσότερο από το κανονικό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βάλετε όρια για την προστασία της ψυχικής σας υγείας. Ένας τρόπος να οριοθετήσετε είναι να μειώσετε την συχνότητα που ελέγχετε το τηλέφωνό σας ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για ενημερώσεις.

4. Πείτε «όχι» στην παραπληροφόρηση.

Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε αυτές τις περιόδους είναι να ενημερώνουν με ψυχραιμία και μέτρο για όσα συμβαίνουν εκεί έξω, ώστε οι απλοί άνθρωποι να είναι ενημερωμένοι και κατάλληλα εφοδιασμένοι πνευματικά για να επιβιώσουν και να γνωρίζουν πώς πρέπει να συμπεριφερθούν. Μερικές φορές κάποια μέσα διογκώνουν τα φαινόμενα προκειμένου να κερδίσουν περισσότερη προσοχή, προβαίνουν σε δήθεν αποκαλύψεις και fake news και φέρνουν την καταστροφή. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποδιοργανώσει ακόμη και έναν μορφωμένο και καλλιεργημένο άνθρωπο και να τον οδηγήσει σε σύγχυση. Για αυτό, όπως επιλέγετε το τι τρώτε, έτσι θα πρέπει να επιλέγετε και τη λεγόμενη τροφή για σκέψη, όλα αυτά που αποθηκεύετε στο μυαλό σας ως παραδοχές. Προσέξτε από πού αγοράζετε σκέψη ή καλύτερα διαμορφώστε τη δική σας, μέσα από συνεχή κριτική και διεξοδική ανάλυση όσων διαβάζετε σε πηχυαίους τίτλους.

5. Μείνετε συνδεδεμένοι στα κοινωνικά σας δίκτυα.

Τώρα που απουσιάζει η εκ του σύνεγγυς επαφή, η κοινωνική απομόνωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία. Ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ευεργετική, είναι επίσης σημαντικό να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν.

Οπότε:

Επικοινωνήστε μαζί τους με βιντεοκλήση.

Το να βλέπει κάποιος τους ανθρώπους του και να ακούει τις φωνές τους είναι πολύ καλύτερο αυτήν την περίοδο, σε σχέση με τα κείμενα και τα γραπτά μηνύματα. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε φωνητικά μηνύματα.

Παίξτε online games μαζί.

Είτε έχετε μια κονσόλα παιχνιδιών ή μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας, παίζοντας παιχνίδια online είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε συνδεδεμένοι με φίλους. Δοκιμάστε δωρεάν εφαρμογές όπως Scrabble ή Psych! για να ξεκινήσετε.

άγχος εγκλεισμού

Τέλος, αυτό που θα ήταν χρήσιμο να θυμόμαστε όλοι είναι πως είναι σημαντικό να αλληλοσυνδεθούμε για να απομονώσουμε τον ιό και τον πανικό, και να μεταδώσουμε την αισιοδοξία, την αλληλεγγύη, τον αυτοέλεγχο, την ενσυναίσθηση, την αίσθηση της ατομικής ευθύνης, με σκοπό την προστασία των αγαπημένων προσώπων και της κοινωνίας γενικότερα.

Κυρίως ας μεταδώσουμε την ικανότητα εκλογίκευσης και κριτικής σκέψης, η οποία αποδεικνύεται εξαιρετικής σημασίας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε τι είναι το σωστό και το χρήσιμο. Είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι και οι συμπεριφορές που επιδεικνύουμε σε θέματα δημόσιας υγείας δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά όλους.

[email protected]

Η Νάντια Κοκκίνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. το 2009, ενώ την ίδια χρονιά απέκτησε και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Το 2011 πραγματοποίησε Mετεκπαίδευση στην Κλινική Ψυχολογία στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Α.Π.Θ. του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου. Το 2015 ξεκίνησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, ενώ παράλληλα διετέλεσε εξωτερικός συνεργάτης της Γ΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Α.Π.Θ., ΑΧΕΠΑ. Το 2017 ολοκλήρωσε το MSc Σχολικής-Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις-Πάφου (Κύπρος). Έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια σε σεμινάριο ψυχολογίας μαθητών του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και έχει επιτελέσει συντελεστικό όργανο ομαδικής ψυχοθεραπείας γονέων σε σχολείο του Δήμου Τριλόφου. Παράλληλα, την χρονική περίοδο 2014-2017 παρείχε ψυχολογικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες στο Καταφύγιο Γυναίκας – Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών. Την παρούσα χρονική περίοδο, σε ιδιωτικό επίπεδο, παρέχει ατομικές και ομαδικές υπηρεσίες Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας, σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες στο χώρο της ή και διαδικτυακά. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.