Home / Wellness  / Mind  / 15 σημάδια για να φύγεις από μια σχέση

15 σημάδια για να φύγεις από μια σχέση

cozy vibe psychology ralationship

Συχνά μένουμε σε “τοξικές” και αδιέξοδες σχέσεις γνωρίζοντας, ότι δεν οδηγούν πουθενά. Το σίγουρο είναι, ότι κανείς δεν πρέπει να συμβιβάζεται και να υποβιβάζει τα θέλω του. Τα παρακάτω σημάδια δείχνουν, ότι μια σχέση έχει φτάσει στο τέλμα της κι αν κάποια αυτά σου μοιάζουν αρκετά γνώριμα, τότε σίγουρα θα πρέπει να προβληματιστείς…

Πρέπει να ζητάς την άδεια για κάθε σoυ κίνηση.

Σίγουρα τα αισθήματα του άλλου επηρεάζουν τις αποφάσεις μας, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ορίζουν τη ζωή μας. Άλλωστε η ελευθερία είναι το μεγαλύτερο αγαθό…

Νιώθεις συνεχώς ένα συναισθηματικό κενό.

Αν ξοδεύεις όλη σου την ενέργεια καβγαδίζοντας και προσπαθώντας να κρατήσεις τις ισορροπίες, τότε υπάρχει  πρόβλημα. Μια υγιής σχέση χαρακτηρίζεται από χαρά και πληρότητα σε συναισθηματικό επίπεδο.

Δε νιώθεις ο εαυτός σου.

Δεν πρέπει να καταπιέζεσαι και να προσαρμόζεσαι στις επιθυμίες του άλλου. Αν ο άλλος δεν μπορεί να αγαπήσει αυτό που πραγματικά είσαι, τότε σίγουρα δεν σου αξίζει.

Κάνεις ό,τι μπορείς για να αποφύγεις τους καβγάδες.

Μπορεί να θεωρείς, ότι βοηθάς τη σχέση σου με το να αφήνεις τα πράγματα να “ηρεμήσουν” κάνοντας πίσω μετά από έναν καβγά, αλλά το σίγουρο είναι, ότι κάποια στιγμή θα βγουν ξανά στην επιφάνεια. Ο φόβος του να χωρίσεις μετά από έναν τσακωμό δε θα πρέπει να σε κάνει σε καμία περίπτωση παθητική.

Βιώνεις καθημερινούς τσακωμούς.

Ακόμα και τα πιο αγαπημένα ζευγάρια έχουν τις εντάσεις τους, όμως, υπάρχουν κάποια όρια. Αν οι καβγάδες έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σας, τότε μάλλον κάτι δεν πηγαίνει καλά…

Κολλάς” στο παρελθόν και δεν προχωράς μπροστά.

Όταν τα προβλήματα στη σχέση σου έρχονται ξανά και ξανά στην “επιφάνεια” τότε το σίγουρο είναι, ότι δεν υπάρχει εξέλιξη και αναλώνεσαι συνεχώς στα ίδια. Το να “παγώνεις” προσωρινά μια κατάσταση, δε φέρνει τη λύση.

Η σχέση σου επηρεάζει την επαγγελματική σου ζωή.

Το να επικοινωνείτε κατά τη διάρκεια της μέρας, έχει τα θετικά του αλλά με μέτρο. Οι συνεχείς έλεγχοι καταντούν ενοχλητικοί και άρα εμποδίζουν τη δημιουργικότητα στη δουλειά σου. Βάλε όρια ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική σου ζωή.

Κρύβεις πράγματα από τον σύντροφό σου.

Ξέροντας, ότι θα τον στενοχωρήσεις ή θα τον θυμώσεις, του κρύβεις πράγματα. Μην ξεχνάς, ότι μια επιτυχημένη σχέση στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Φοβάσαι την αντίδρασή του, όταν κάνεις κάτι “κακό”.

Αν είσαι διαρκώς αγχωμένη, ότι έκανες κάτι που θα τον νευριάσει και αναρωτιέσαι, αν είναι θυμωμένος, τότε το βέβαιο είναι πως ο φόβος είναι αυτός που κυριαρχεί μέσα σου και ορίζει την “τοξική” σου σχέση.

Αναρωτιέσαι για την αξία σου.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε κάνει να νιώθεις, ότι δεν αξίζεις. Ένας σωστός σύντροφος που νοιάζεται, πρέπει να σου θυμίζει καθημερινά πόσο υπέροχη είσαι καθώς και τους λόγους για τους οποίους θέλει να είναι στο πλάι σου.

Οι δικές σου ανάγκες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Μια αρμονική σχέση δεν είναι σωστό να “περιστρέφεται” γύρω από ένα μόνο πρόσωπο. Οι ανάγκες και των δύο είναι το ίδιο σημαντικές και πρέπει να νιώθεις άνετα στο να τις εκφράζεις. Αν πάλι δεν είναι πρόθυμος να σε ακούσει, τότε δε σε αγαπάει τόσο, ώστε να παραμείνεις μαζί του.

Σου βγάζει προς τα έξω τον χειρότερο εαυτό σου.

Όταν δύο άνθρωποι βρίσκονται σε σχέση, οφείλουν να στηρίζουν και να εμπνέουν ο ένας τον άλλο, όχι να δοκιμάζουν τα όριά τους. Αν δε νιώθεις χαρούμενη και εκφράζεις σε κάθε ευκαιρία αρνητικά συναισθήματα, καλό θα ήταν να ψάξεις λίγο βαθύτερα την αιτία…

Συγχωρείς πολύ εύκολα και αισθάνεσαι ένοχη για ό,τι συμβαίνει.

Σίγουρα ο εγωισμός δε βοηθάει μία σχέση, ούτε όμως και η άκρως “ελαστική” αντιμετώπιση των πραγμάτων. Δεν είναι δυνατόν να ευθύνεσαι εσύ για όλα τα προβλήματα στη σχέση σου. Πάντα, όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά, σημαίνει ότι και οι δυο πλευρές έχουν κάνει λάθη, οπότε πάψε να κατηγορείς μόνο τον εαυτό σου.

Η σχέση σας μοιάζει με “τρενάκι του τρόμου”.

Κανείς δεν επιθυμεί μια βαρετή σχέση, αυτό όμως απέχει πολύ από το να υπάρχει μια συνεχής αβεβαιότητα και εναλλαγή συναισθηματικών καταστάσεων. Θυμήσου: Η σταθερότητα είναι ένα από τα βασικά συστατικά μιας υγιούς σχέσης.

Η ιδέα του χωρισμού σου δημιουργεί ανακούφιση.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μένεις σε μια σχέση, το άκουσμα της οποίας σου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Αν ο χωρισμός μοιάζει η καλύτερη λύση, τότε μάλλον είναι.

Και μια τελευταία συμβουλή: Πριν αποφασίσεις, αν πρέπει να μείνεις ή να απομακρυνθείς από τη σχέση στην οποία βρίσκεσαι, σκέψου πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο μέλλον. Στο τέλος κάθε μέρας, αυτό που μετράει είναι να νιώθεις χαρούμενη πρώτα με εσένα την ίδια και εν συνεχεία με τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου.

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath