Home / Wellness  / Diet & Fitness  / 17 tips άσκησης και διατροφής για να έχεις αποτελέσματα

17 tips άσκησης και διατροφής για να έχεις αποτελέσματα

tips
Διαβάστε μερικά χρήσιμα tips, τα οποία θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους γυμναστικούς και διατροφικούς στόχους, που έχετε θέσει.

 

Tips Άσκησης

 

Από τη Χριστίνα Βασιλειάδου, Γυμνάστρια – Χαλκίδα

 
Μην παραμελείς την προθέρμανσή σου

Ένα από τα πιο χρήσιμα tips είναι το καλό ζέσταμα. Μια καλής ποιότητας προθέρμανση θα σου προσφέρει αποφυγή τραυματισμών, ενώ στην περίπτωση του αερόβιου θα βοηθήσει τους καρδιακούς σου παλμούς να ανέβουν σταδιακά και όχι απότομα.

 

 

Πόνος σημαίνει αποτέλεσμα

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει πια! Και δεν μιλάμε για το φυσιολογικό πιάσιμο των μυών μετά την άσκηση. Μια έντονη προσπάθεια δε σημαίνει ότι θα συνοδεύεται από πόνο. Αν συνεχίζεις και πονάς, ψάξε την αιτία στη λάθος εκτέλεση των ασκήσεων.

 

Μη μένεις στα ίδια

Όταν κάνεις ένα πρόγραμμα για πολύ καιρό ή εκτελείς τις ίδιες ασκήσεις σε κάθε μυϊκή ομάδα έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να το συνηθίζει και να μη βελτιώνεται. Άλλαζε το πρόγραμμα και τις ασκήσεις κάθε τόσο, ώστε να μπορέσεις να εξελίσσεσαι.

 

Πες ναι στο Stretching

Η έλλειψη διατάσεων οδηγεί σε συχνούς τραυματισμούς, μειωμένη κινητικότητα και μεγάλης έντασης πιασίματα. Γι’ αυτό αφιέρωνε πάντα χρόνο στις διατάσεις σε κάθε σου προπόνηση.

 

tips

 

Δώσε βάση στους κοιλιακούς σου

Το κέντρο μας είναι η βάση στήριξής μας. Οι κοιλιακοί αποτελούν μέρος του και φυσικά δεν πρέπει να τους αμελούμε. Αν πονάει ο αυχένας σου εκτελώντας τους, πράγμα που σημαίνει ότι κάνεις αυχενικούς αντί για κοιλιακούς καθώς δε σφίγγεις τη κοιλιά, ένα καλό τρικ είναι να πιέσεις τη γλώσσα στον ουρανίσκο σου. Θα βοηθηθείς να συγκεντρωθείς στην κοιλιά και όχι στο κεφάλι.

 

Μίκρυνε τα διαλείμματά σου

Τα μεγάλα διαλείμματα ενδιάμεσα στην προπόνηση παγώνουν την προσπάθειά σου. Πραγματοποίησε μικρά διαλείμματα που θα φέρουν ένταση στην άσκησή σου, άρα και πιο άμεσο αποτέλεσμα.

 

Πες ναι στην ξεκούραση

Το σώμα μας “χτίζεται” κατά την ξεκούραση. Αν αυτή παραλείπεται, τότε και το αποτέλεσμα της άσκησης αντιστρέφεται αρνητικά. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου για ξεκούραση και καλό, ποιοτικό ύπνο.

 

Ακολούθησε ένα πλάνο, θέσε στόχους

Αναζήτησε έναν-μια γυμναστή-τρια για να φτιάξετε μαζί ένα προπονητικό πλάνο βάσει των δικών σου προσωπικών στόχων και αναγκών.

 

Προτίμησε το κρύο

Όλοι αγαπάμε το ζεστό μπάνιο και την αίσθηση της σάουνας και φυσικά χρειάζεται και αυτό. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, όμως, ο οργανισμός προσπαθεί να κρατηθεί δροσερός με αποτέλεσμα το ζεστό να τον σοκάρει παραπάνω. Οι περισσότεροι αθλητές κάνουν ένα κρύο ντους ή βάζουν πάγο μετά την προπόνηση.

 

tips

 

Η δέσμευση θα φέρει την αλλαγή

Αν ξεκινάς την προσπάθειά σου χωρίς να δεσμευτείς στον εαυτό σου ότι θα προσπαθήσεις για αυτό, τότε η προσπάθεια θα πάει χαμένη. Επιπλέον, δεσμεύσου με το να προπληρώσεις έναν προσωπικό γυμναστή ή κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής στο γυμναστήριο, πράγμα που θα σε “αναγκάσει” να παραμείνεις σε πρόγραμμα.

 

 

Tips Διατροφής

 

Από τη Χριστιάνα ΑμπατζήΔιατροφολόγος – Διαιτολόγος, Λέσβος

 

Μην έχεις στο μυαλό σου πως κάνεις δίαιτα

Ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσεις να κρατήσεις ένα πλάνο διατροφής είναι να μη σκέφτεσαι πως κάνεις δίαιτα. Πλέον, ο σκοπός του διατροφολόγου είναι να σε μάθει να τρέφεσαι σωστά, να κάνεις σωστούς συνδυασμούς και να έχεις νόστιμες εναλλακτικές, που θα προσφέρουν εξίσου απόλαυση.

 

Το να στερούμαι δε θα μου δώσει τα αποτελέσματα που θέλω

Πολλοί πιστεύουν πως για να καταφέρουν τον στόχο τους πρέπει να στερηθούν. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό. Το να στερηθείς αυτό που σου λέει το σώμα σου μόνο κακό θα κάνει.

Η έννοια της διατροφής είναι να μάθεις να τρως σωστά, να απολαμβάνεις το φαγητό σου και να μπορείς να κάνεις και ατασθαλίες, όταν στο ζητάει ο εγκέφαλός σου. Αν, για κάποιο λόγο, παρεκκλίνεις από το πρόγραμμα διατροφής σου για μια μέρα, τίποτα δε θα συμβεί. Ξυπνάς την επόμενη και μπαίνεις πάλι στον ρυθμό σου. Και να θυμάσαι πως το να ευχαριστήσεις το μυαλό σου και την όρεξή σου είναι και αυτό υγεία.

 

 

Ακολούθησε συχνά γεύματα

Αυτό που λένε οι διατροφολόγοι είναι να ακολουθούμε μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να έχουμε το σώμα μας συνέχεια σε λειτουργία, για να κάνει καύσεις. Δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα στο τρίωρο. Θα θυμάσαι να μην αφήνεις το σώμα σου νηστικό για περισσότερο από 4-5 ώρες. Ακόμα και αν δυσκολεύεσαι να έχεις το σνακ ή το γεύμα που έχει το πρόγραμμά σου, υπάρχουν λύσεις!

 

Ενυδατώσου καλά

Ένα από τα tips που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς είναι το νερό. Ακόμα και τους μήνες του χειμώνα, που δεν διψάμε πολύ λόγω του ότι δεν έχει ζέστη, εσύ να θυμάσαι να καταναλώνεις αρκετό νερό.

 

 

Η λύση του τάπερ θα σε βοηθήσει

Η δουλειά σου είναι τέτοια που δεν σου επιτρέπει να φας σε τραπέζι όμορφα και ωραία; Ετοίμασε το φαγητό σου από το προηγούμενο βράδυ και πάρε μαζί το ταπεράκι σου με το γεύμα σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την εύκολη λύση του junk food. Αν πάλι δε θέλεις να το έχεις μαζί σου, μπορείς να φας το ελαφρύ γεύμα σου το μεσημέρι στη δουλειά και όταν πας σπίτι να φας το σπιτικό φαγητό που έχεις ετοιμάσει.

 

Τρώμε αργά

Αν τώρα το μεσημεριανό σου είναι σε τραπέζι, μη βιαστείς να το φας. Μασάμε καλά την τροφή και τρώμε αργά, για να απολαύσουμε το φαγητό μας και να προλάβει ο εγκέφαλός μας να νιώσει το αίσθημα του κορεσμού.

 

Μα δεν μπορώ να απολαύσω ένα γλυκό;

Εννοείται πως σε ένα πρόγραμμα διατροφής υπάρχουν και τα γλυκά. Καθιέρωσε μία φορά την εβδομάδα να γεύεσαι το γλυκό που σου αρέσει, για να έχεις το μυαλό σου χορτασμένο και να μπορέσεις να συνεχίσεις την εβδομάδα σου με ευχαρίστηση.

 

 

Πηγή άρθρου: Fitness Motivation Hellas

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?