Home / Family  / Όταν το παιδί σας αρνείται να φάει

Όταν το παιδί σας αρνείται να φάει

Πως να το δελεάσετε όταν αρνείται να φάει.

Τα μικρά παιδιά είναι αποδεδειγμένα δύσκολα στο θέμα το φαγητού. Αρνούνται να φάνε ή και να αγγίξουν κάποιες τροφές -κυρίως τα λαχανικά και τα όσπρια- και είναι πολύ απαιτητικά. Οι γονείς ανησυχούν για την ανάπτυξή τους και απογοητευμένοι αναζητούν τρόπους να μεταπείσουν τα παιδιά τους. Οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να δελεάσετε τα παιδιά σας, ώστε να μην αρνούνται πλέον το φαγητό. 

 

Δώστε του επιλογές.

Αν το παιδί σας, αρνείται πεισματικά να φάει λαχανικά και εσείς συνεχίσετε να επιμένετε το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να το πιέσετε χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Δώστε του την δυνατότητα της επιλογής, προσφέροντάς του διαφορετικές τροφές. Τοποθετήστε αρκετά, διαφορετικά λαχανικά στο τραπέζι και αφήστε το να αποφασίσει. Τα χρώματα των λαχανικών και η ποικιλία, θα το ωθήσει να επιλέξει και να δοκιμάσει, χαρίζοντάς του παράλληλα την ψευδαίσθηση της επιλογής.

 

Γίνεται εσείς το διατροφικό παράδειγμα.

Είναι καιρός, το παιδί σας να αφήσει τα πατατάκια και τα ζαχαρωτά και να αρχίσει να καταναλώνει τρόφιμα πιο υγιεινά. Φροντίστε να τρώτε όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί και ετοιμάστε υγιεινά φαγητά. Τα παιδιά όσο θα βλέπουν εσάς ή τα αδέλφια τους, να τρώνε υγιεινά θα θέλουν να σας μιμηθούν και να σας ακολουθήσουν.

 

Μην υποκύπτετε σε εκβιασμούς.

Αν το παιδί σας αρνείται να φάει ένα συγκεκριμένο φαγητό, επειδή δεν του αρέσει στην όψη, μην τα παρατάτε κατευθείαν. Συνήθως όταν πρόκειται για λαχανικά, τα παιδιά αρνούνται να τα δοκιμάσουν και λένε πως δεν θα φάνε τίποτα. Εσείς όμως μην υποκύπτετε στον εκβιασμό, γιατί το παιδί μπορεί να εκλάβει την ελαστικότητά σας ως αδυναμία. Μην αλλάζετε το τι θα μαγειρέψετε για εκείνο και μην του δίνετε εναλλακτικές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να μείνετε σταθεροί στην θέση σας και εκείνο όταν πεινάσει θα αναγκαστεί να φάει, ή έστω να δοκιμάσει.

 
Κάντε το φαγητό παιχνίδι.

Μια στρατηγική και αποτελεσματική κίνηση, είναι να κάνετε το φαγητό πιο ελκυστικό και διασκεδαστικό. Για να κάνετε το φαγητό πιο ενδιαφέρον στα μάτια του παιδιού σας, αντιμετωπίστε το σαν παιχνίδι. Μετατρέψετε ένα απλό σάντουιτς λαχανικών σε σάντουιτς σε σχήμα καρδιάς, και απευθείας θα γίνει πιο ελκυστικό για το παιδί. Ακόμη, μπορείτε να πάρετε μαζί σας το παιδί σας, όταν πάτε στην αγορά και να το ενθαρρύνετε να γίνει ο βοηθός σεφ, στην κουζίνα σας. Μετατρέψτε την προετοιμασία του φαγητού σε παιχνίδι, και παροτρύνετέ το να δοκιμάσει νέες γεύσεις. Στο τέλος, ανταμείψτε το με ένα γλυκάκι για την προσπάθεια και την πρόοδό του.   

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!