Home / Wellness  / Mind  / Όρια και σχέση: Κάν’ το πραγματικότητα!

Όρια και σχέση: Κάν’ το πραγματικότητα!

Η Τζιλ Δούκα δίνει το πιο επιτυχημένο σύστημα, για να καταφέρεις να βάλεις όρια στη σχέση σου, αποφεύγοντας προστριβές και εντάσεις.

 

Όρια, μία λέξη με βαθύ νόημα που εύκολα λέμε, αλλά δύσκολα την κάνουμε πραγματικότητα. Τι θα έλεγες να σου δώσω μόνο με τέσσερις λέξεις το πιο επιτυχημένο σύστημα, για να βάλεις όρια στη σχέση σου;

 

Αυτό που πρέπει να έχεις πάντα στο νου σου, είναι να επικοινωνείς την αλήθεια σου με σεβασμό πρώτα στον εαυτό σου και έπειτα στους άλλους. Έτσι, θα κατορθώσεις να βάλεις όρια και να βιώνεις μια υγιή σχέση, που θα σε κάνει να χαμογελάς και να μην μπαίνεις συνέχεια σε προστριβές.

 

Το σύστημα που θα σου δώσω, μπορείς να εφαρμόζεις στη σχέση σου από τα πιο μικρά μέχρι τα μεγαλύτερα προβλήματα. Συμπυκνώνεται σε τέσσερα μόνο αρχικά, τα οποία πρέπει να θυμάσαι: Π.Σ.Λ.Υ. Πάμε να δούμε τι σημαίνουν αυτά και πως μπορείς να τα εφαρμόσεις, μέσα από ένα πολύ απλό και καθημερινό παράδειγμα.

 

couple communicating

 

Περιγραφή

Το πρώτο που έχεις να κάνεις, για να δώσεις στον άλλο να καταλάβει τι σε ενοχλεί, είναι να περιγράψεις την κατάσταση. Θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα, που αντικατοπτρίζει πολλές φορές την καθημερινότητα ενός ζευγαριού. Ο/Η σύντροφός σου δεν έχει πετάξει τα σκουπίδια. Αυτό που μπορείς να πεις, για να περιγράψεις την κατάσταση, χωρίς να κατηγορήσεις, είναι “Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά σκουπίδια στον σκουπιδοτενεκέ”. Αυτή είναι μια ουδέτερη φράση, με την οποία έχεις περιγράψει ακριβώς την προβληματική κατάσταση, αλλά δεν έχεις επιρρίψει ευθύνες σε κανέναν.

 

Συναίσθημα

Το δεύτερο που πρέπει να κάνεις, είναι να εκφράσεις το συναίσθημα που σου γεννά αυτή η κατάσταση. Παίρνοντας εσύ την ευθύνη και χωρίς να περιμένεις τον άλλο, θα περιγράψεις το δικό σου συναίσθημα. Συνεχίζοντας με το παράδειγμά μας, μπορείς να πεις φράσεις, όπως: “Νιώθω ότι το σπίτι μας είναι βρώμικο”, “Νιώθω ότι μυρίζει και δε μου αρέσει καθόλου αυτό”, “Νιώθω ότι δε νοιάζεσαι να έχουμε ένα καθαρό σπίτι”.

 

Λύση

Το τρίτο βήμα είναι η Λύση. Αφού έχεις περιγράψει το πρόβλημα και έχεις εκφράσει τα συναισθήματά σου πάνω σε αυτό, το επόμενο βήμα είναι να βρείτε μια κοινή λύση, για να μην υπάρξει αυτό το πρόβλημα ξανά και να αναλάβετε και οι δύο ευθύνες πάνω σε αυτό. Στην προκειμένη, η λύση μπορεί να είναι να ορίσετε συγκεκριμένες μέρες όπου ο καθένας σας θα αναλαμβάνει να πετάει τα σκουπίδια.

 

Υιοθέτηση

Το τέταρτο και τελευταίο βήμα είναι η Υιοθέτηση των λύσεων, που έχετε ορίσει από κοινού ως ζευγάρι ότι θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Μπορείτε να βάλετε υπενθύμιση στα κινητά σας για την ημέρα που έχει αναλάβει ο καθένας να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε σημειώματα στο ψυγείο ή όποιον άλλο τρόπο εξυπηρετεί εσάς. Αρκεί να υιοθετήσετε τη λύση που δώσατε και να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

 

Ακολουθώντας αυτό το επιτυχημένο σύστημα, από το πιο μικρό παράδειγμα που σου έδωσα μέχρι και το πιο μεγάλο που ταλανίζει τη σχέση σου, είμαι σίγουρη πως θα μπορέσεις να θέσεις τα όρια σου. Εσύ από πού θα ξεκινήσεις;

 

Τζιλ Δούκα MBA, MCC
Master Certified Business and Leadership Coach by International Coaching Federation
Διαπιστευμένη life coach στο 4% των coaches παγκοσμίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching. Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιων bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα, Ξαφνικά Τώρα και Γυναίκα Τώρα. Ομιλήτρια διεθνούς φήμης και διευθύντρια σπουδών www.globalacademyofcoaching.com.

[email protected]

Η Τζιλ Δούκα είναι Business & leadership coach, διαπιστευμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching ως Master Certified Coach (ΜCC) και ανήκει στο 4% των coaches παγκοσμίως. Είναι η μόνη Ελληνίδα επίσημο μέλος του Forbes Coaches Council, διακεκριμένη mentor coach και βραβευμένη business mentor από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τρία βιβλία της “Αγάπη Τώρα”, “Ευ Ζην Τώρα” και “Ξαφνικά Τώρα” αγκαλιάστηκαν από το αναγνωστικό κοινό και έγιναν γρήγορα παγκόσμια Βest sellers. Είναι ομιλήτρια διεθνούς φήμης και διευθύντρια σπουδών στο www.globalacademyofcoaching.com