Home / Wellness  / Mind  / Όλοι οι λόγοι που μειώνουν την όρεξή σου για σεξ

Όλοι οι λόγοι που μειώνουν την όρεξή σου για σεξ

problems in bed due to alcohol
Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι, που εξηγούν τη μειωμένη σου σεξουαλική λίμπιντο και, ως επακόλουθο, επηρεάζουν τη σεξουαλική σου ζωή.

 

Η σεξουαλική όρεξη, ή λίμπιντο, αναφέρεται στην επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα. Όταν η λίμπιντο είναι χαμηλή τότε η επιθυμία για σεξ είναι μειωμένη, ενώ, όταν είναι υψηλή υπάρχει μια αύξηση αυτής της επιθυμίας. Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που “ρίχνουν” τη σεξουαλική σου λίμπιντο;

 

Ανικανοποίηση από τη σχέση

 

problems in bed dissatisfaction in the relationship

 

Πριν σκεφτείς κάτι άλλο, ξεκίνα από το προφανές, δηλαδή από την ικανοποίηση που λαμβάνεις στη σχέση σου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λίμπιντο ορισμένων γυναικών μπορεί να μειωθεί, αν δε νιώθουν ικανοποίηση στη σχέση που βρίσκονται. Η επικοινωνία με το ταίρι σου μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά.

 

Ηλικία

 

age and sexual problems

 

Η σεξουαλική όρεξη μπορεί να αυξομειώνεται όσο μεγαλώνεις. Μια ανασκόπηση τονίζει ότι, μόλις οι άνθρωποι φτάσουν στην ηλικία των 60 ετών, παρατηρείται μείωση στη λίμπιντό τους. Ειδικά οι ηλικιωμένοι άνδρες, μπορεί να αναπτύξουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κόπωση και μειωμένη σεξουαλική όρεξη. Καθώς οι γυναίκες αρχίζουν να πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα της γυναικείας ορμόνης των οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη λίμπιντο. Οι γυναίκες μπορεί, επίσης, να υποφέρουν από χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ιδίως μετά από επέμβαση υστερεκτομής.

 

Ψυχική Υγεία

 

relathionship problems due to mental health reasons

 

Το στρες, το άγχος και η εξάντληση μπορούν να είναι στοιχεία, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευτυχία σου. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες με ψυχικές παθήσεις, όπως άγχος ή κατάθλιψη, μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

 

Αλκοόλ

 

sexual problems due to alcohol and its factors

 

Η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να δρα αρνητικά, τόσο στη σεξουαλική όρεξη, όσο και στη διάρκεια στύσης ενός άνδρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετα-ανάλυσης 46 μελετών με 216.461 συμμετέχοντες, υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αλκοόλ και της στυτικής δυσλειτουργίας.

 

Καταλήγοντας, υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να έχει υψηλή ή χαμηλή σεξουαλική ορμή ή μπορεί αυτή να παρουσιάζει διακυμάνσεις. Οι επιλογές, που μπορούν πάντα να βελτιώσουν την κατάσταση, είναι μια υγιεινή διατροφή, η συχνή φυσική δραστηριότητα και η επαρκής ξεκούραση.

 

Πηγές:

https://www.webmd.com/sex-relationships/ss/slideshow-best-foods-before-sex

https://www.medicalnewstoday.com/articles/sex-drive

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος