Home / Good Life  / Χίος: Το νησί της μαστίχας και της ορχιδέας

Χίος: Το νησί της μαστίχας και της ορχιδέας

Χίος: Το νησί της μαστίχας και της ορχιδέας
Η Χίος είναι το νησί που θα λατρέψεις.

Πατρίδα του Ομήρου, φημισμένη στον κόσμο για τη φυσική μαστίχα της, το βροντερό Πάσχα στον Βροντάδο και τα χωριά με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Η ιδιαίτερη Χίος θα σε συνεπάρει με τις ποικίλες και πολυάριθμες ομορφιές της. Το νησί προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες και εικόνες. Κάνε μια βόλτα στα μεσαιωνικά και βυζαντινά χωριά, ανακάλυψε την άγρια φύση και εξερεύνησε τα μυστηριώδη σπήλαια. Πάνε για μπάνιο στις παραλίες της και ζήσε όμορφες στιγμές στην όλο παλμό χώρα της, κι όχι μόνο. Εξερεύνησε τον κατάφυτο και μυροβόλο Κάμπο και ανακάλυψε το μοναδικής αρχιτεκτονικής χωριό Πυργί. 

 

Χίος: Το νησί της μαστίχας και της ορχιδέας

Φυσικά πρέπει να κάνεις και έναν περίπατο μέχρι τους τέσσερις ανεμόμυλους της Χίου στα Ταμπάκικα.

Το Πυργί είναι Μαστιχοχώρι και μάλιστα το μεγαλύτερο από τα 24 του νησιού.

Είναι φημισμένο για την αρχιτεκτονική του.

 

 

Ήξερες ότι:

Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη, την Εύβοια, τη Λέσβο και τη Ρόδο και το μήκος των ακτών της φτάνει τα 213 (!) χιλιόμετρα. Το νησί έχει 64 χωριά και απέχει μόλις 3,5 ναυτικά μίλια από την Τουρκία. Συγκεκριμένα το Τσεσμέ είναι ακριβώς απέναντι.

 

Χίος: Το νησί της μαστίχας και της ορχιδέας Χίος: Το νησί της μαστίχας και της ορχιδέας

 

 

 

Το χιώτικο Πάσχα είναι ξακουστό, παραδοσιακό και εκρηκτικό. Αποτελεί κάθε χρόνο πόλο έλξης για τους επισκέπτες που ανυπομονούν να παρακολουθήσουν τον εντυπωσιακό ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο. Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο το βράδυ της Ανάστασης. Τότε εκτοξεύονται ρουκέτες από τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής.

 

Χίος: Το νησί της μαστίχας και της ορχιδέας

 

Για το όνομά της υπάρχουν πολλοί μύθοι. Σύμφωνα με τον Όμηρο το παλαιότερο όνομα του νησιού ήταν Κίος ή Κέως. Άλλος μύθος λέει πως το όνομα προέρχεται από την νύμφη Χιόνη.

Είναι πατρίδα πολλών ειδών φυτών και λουλουδιών. Στο νησί υπάρχουν μεταξύ άλλων όμορφα αγριολούλουδα, κυκλάμινα, ανεμώνες και σπάνια είδη ορχιδέας που είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά.

 
Χίος: Το νησί της μαστίχας και της ορχιδέας

Το μεσαιωνικό χωριό Μεστά. Είναι από τα ομορφότερα του νησιού.

 

Don’t miss.

Πάνε για μπανάκι στις παραλίες του νησιού. Πιο διάσημη από όλες είναι η παραλία Μαύρα Βόλια με τα μαύρα βότσαλα. Έπειτα κι άλλες δημοφιλείς παραλίες είναι η Αγία Δύναμη, τα Κάτω Φανά, ο Καρφάς, τα Βρουλίδια, η Αυλωνιά, η Παραλία των Γλάρων και η Δασκαλόπετρα. 

Η Χίος έχει περίπου 90(!) παραλίες διαφορετικές μεταξύ τους, καλύπτοντας όλα τα γούστα.

Χίος: Το νησί της μαστίχας και της ορχιδέας

Παραλία Μαύρα Βόλια

Παραλία Αγία Δύναμη

Παραλία Μαύρα Βόλια

Παραλία Βρουλίδια

 

Αν σε γοητεύει η φύση εξερεύνησε τον κατάφυτο Κάμπο με ποδήλατο ή με τα πόδια. Ακόμη, πάνε για πεζοπορία στο Φαράγγι των Καμπιών. Οι μοναδικές εικόνες και το τριγύρω φυσικό τοπίο θα σε δικαιώσουν. 

Μην παραλείψεις να πας με το καραβάκι ημερήσια εκδρομή στις κοντινές Οινούσσες -φημίζονται για τα κρασιά τους- και τα ιστορικά Ψαρά. Η καταστροφή των Ψαρών από τους Τούρκους το 1824 ενέπνευσε τον Κάλβο, Σολωμό και Νικόλαο Γύζη.

 

Τα ηρωικά Ψαρά.

 

Ανακαλύψτε περισσότερα για το πανέμορφο νησί στο www.chios.gr

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!