Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Φούσκωμα: Πώς να το αντιμετωπίσεις διατροφικά

Φούσκωμα: Πώς να το αντιμετωπίσεις διατροφικά

φούσκωμα
Σίγουρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα σε έχει απασχολήσει το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς. Δες πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις, βελτιώνοντας τη διατροφή σου.

 

Ετοιμάζεσαι να φορέσεις το αγαπημένο σου τζιν παντελόνι και το ενοχλητικό πρήξιμο είναι πάλι εκεί, για να σε βγάλει εκτός προγράμματος! Τα φουσκώματα αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο και το αντιμετωπίζουν καθημερινά άντρες και γυναίκες, με τις γυναίκες να είναι λίγο πιο επιρρεπείς. Το θετικό είναι πως τις περισσότερες φορές είναι απλώς σύμπτωμα άστατων διατροφικών συνηθειών και μπορεί να ρυθμιστεί με την κατάλληλη διατροφική διαχείριση. Ωστόσο, για ένα σημαντικό μερίδιο ανθρώπων μπορεί ένα φούσκωμα να γίνει πιο επίπονο, αποτελώντας σύμπτωμα χρόνιας πάθησης του γαστρεντερικού-πεπτικού συστήματος.

 

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Στέλλα Ευθυμιάδου

 

Τι είναι τα φουσκώματα;

Ως φούσκωμα ορίζεται η διόγκωση της περιοχής της κοιλιάς, που συνοδεύεται από αίσθημα έντονης πληρότητας. Αέρια εγκλωβίζονται στο στομάχι ή το έντερο και σας κάνουν να αισθάνεστε διόγκωση στην κοιλιακή περιοχή. Είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο, καθώς το 15-31% του πληθυσμού καλείται να το αντιμετωπίσει σχεδόν καθημερινά. Εκτός από την αισθητική ενόχληση, προκαλεί ακόμη σωματική δυσφορία ή πόνους και την ανάγκη να «ξεφουσκώσετε» άμεσα.

 

φούσκωμα

 

Ποια είναι τα αίτια του φουσκώματος;

Η μεγάλη κατάποση αέρα, η κατανάλωση αεριούχων ποτών, η κατανάλωση τροφών ανθεκτικών στην πέψη, η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και νάτριο και η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες συμβάλλουν στο φούσκωμα. Ταυτόχρονα, η εντερική δυσβίωση, η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η τροφική δυσανεξία είναι παθήσεις που επηρεάζουν τα φουσκώματα.

 

Πώς να τα αντιμετωπίσετε διατροφικά

Ο μόνος τρόπος για να βρείτε την αιτία του φουσκώματος είναι η καταγραφή των γευμάτων. Ουσιαστικά, με την καθοδήγηση του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, θα ακολουθήσετε ένα πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο θα αφαιρείτε και θα επαναφέρετε τρόφιμα στη διατροφή σας, τα οποία θεωρείτε ύποπτα, επειδή έχετε παρατηρήσει ότι η κατανάλωσή τους σας προκαλεί φούσκωμα. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσετε εάν έχετε δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο και ποια μέθοδο αντιμετώπισης θα ακολουθήσετε.

Μία γενική σύσταση είναι να μειώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Θέστε ως προτεραιότητα την καλή υγεία του εντέρου. Ακόμη και τα γλυκά, που δεν μπορούν να λείπουν φυσικά από ένα ισορροπημένο πλάνο, φροντίστε να φτιάχνονται από πρώτες ύλες που «ταΐζουν» τη μικροβιακή χλωρίδα. Η προστασία του εντέρου με μία πλούσια σε ποικιλία μικροβιακή χλωρίδα, λειτουργεί σαν ασπίδα στις δύσκολες παθήσεις.

Περιορίστε τις τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, διότι επηρεάζουν την ισορροπία του νατρίου στο σώμα και προκαλούν κατακράτηση υγρών, αυξάνοντας το πρήξιμο. Υψηλά σε νάτριο είναι τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, π.χ. αλλαντικά, σούπες εμπορίου σε σκόνη, έτοιμες σάλτσες, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τορτίγια κ.ά.

 

Φούσκωμα και διατροφή

 

Ποια τρόφιμα θα αποτελέσουν τον σύμμαχό σας;

Νερό

Η καλή ενυδάτωση βοηθάει στην αποβολή της περίσσειας νατρίου από το σώμα και επομένως στη μείωση της κατακράτησης. Επιδιώξτε να συνοδεύετε κάθε γεύμα/σνακ με ένα ποτήρι νερό και μάλιστα να ξεκινάτε την ημέρα σας πίνοντας ένα ποτήρι νερό! Αποφύγετε να αντικαταστήσετε το νερό με τα αεριούχα ποτά που αναφέραμε πριν, γιατί θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Τέτοια τρόφιμα είναι το Ελληνικό γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο (τουρσί). Η ενίσχυση της διατροφής σας με προβιοτικά θα συμβάλλει στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και στη ρύθμιση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων, όπως το πρήξιμο. Να σημειωθεί ότι η χορήγηση προβιοτικών σε κάψουλες, γίνεται μετά από σύσταση του γιατρού, καθώς λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι υγείας του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Τα πρεβιοτικά, τα οποία διαφέρουν από τα προβιοτικά

Η δράση τους είναι έμμεση και υποστηρικτική για τα προβιοτικά. Στην ουσία, τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν τους ίδιους τους μικροοργανισμούς, όπως τα προβιοτικά. Αντίθετα, περιέχουν απαραίτητα συστατικά που ευνοούν τη διατήρηση και την ευημερία των βακτηρίων που υπάρχουν ήδη στην εντερική χλωρίδα. Ο ρόλος τους, λοιπόν, είναι προστατευτικός, καθώς παρεμποδίζουν την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο, που μπορεί να προκαλέσουν τα συμπτώματα που μας απασχολούν, δηλαδή πρήξιμο, δυσφορία, διάρροια κ.ά. Επιπλέον, αποτρέπουν ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο έντερο.

 

Πηγή άρθρου: mednutrition.gr

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada