Home / Wellness  / Health  / Φλαβονοειδή: Ποια είναι τα οφέλη τους;

Φλαβονοειδή: Ποια είναι τα οφέλη τους;

flavonoids feature image
Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη που έχουν τα φλαβανοειδή για τον οργανισμό μας! 

 

Τα φλαβονοειδή είναι ενώσεις, που βρίσκονται φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά, είτε σε φυτικά προϊόντα, όπως το κρασί, το τσάι και η σοκολάτα. Τα φλαβανοειδή έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση και μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να απομακρύνει τις καθημερινές τοξίνες. Ένας καλός τρόπος, για να βοηθήσετε το σώμα σας να παραμείνει υγιές και παράλληλα να μειώσετε τον ενδεχόμενο κίνδυνο ορισμένων παθήσεων, είναι η συμπερίληψη περισσότερων φλαβονοειδών στη διατροφή σας!

 

 Πού βοηθούν τα φλαβανοειδή;

Τα φλαβονοειδή βοηθούν στη ρύθμιση της κυτταρικής δραστηριότητας και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν οξειδωτικό στρες στο σώμα. Με πιο απλά λόγια, βοηθούν το σώμα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ενώ το προστατεύουν από τις καθημερινές τοξίνες και τους στρεσογόνους παράγοντες.

 

Μία άλλη περίπτωση, κατά την οποία τα φλαβανοειδή δρουν θετικά, είναι στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Οι φλεγμονές μπορούν να προκληθούν από ποικίλους παράγοντες, όπως τα αλλεργιογόνα, τα μικρόβια, οι τοξίνες κ.ά. Τα φλαβονοειδή βοηθούν το σώμα να απορρίψει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις, μειώνοντας τα συμπτώματά τους.

 

Σημαντική φαίνεται να είναι και μία νέα έρευνα, που διεξήχθη από το Penn State, στην οποία διαπιστώθηκε ότι ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσουν τη θνησιμότητα σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Μάλιστα, υπέδειξε πως οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ατόμων με τη νευροεκφυλιστική νόσο.

 

Επιπλέον, τουλάχιστον πέντε υποτύποι φλαβονοειδών έχουν αποδεδειγμένη επίδραση στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Translational Medicine, τα φλαβονοειδή, που βρίσκονται στο τσάι, τον καφέ και τη σόγια, συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Τα άτομα, που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών ως μέρος της διατροφής τους, είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο.

 

Άλλες μελέτες, που διεξήχθησαν το 2018, έδειξαν ότι η υψηλή πρόσληψη διαιτητικών φλαβονοειδών συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

 

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις των φλαβονοειδών έχουν, επίσης, ενθαρρύνει τις έρευνες να μελετήσουν τις δυνατότητές τους ως αντικαρκινικά φάρμακα. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες, για να επιβεβαιωθεί αν τα φλαβονοειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματική θεραπεία κατά του καρκίνου.

 

flavonoids

 

Ποια τρόφιμα έχουν φλαβονοειδή;

Πολλά είναι τα φυτικά προϊόντα, που περιέχουν φλαβονοειδή. Υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι φλαβονοειδών, που βρίσκονται στα τρόφιμα, και κάθε είδος διασπάται από το σώμα με διαφορετικό τρόπο. Παρακάτω θα βρεις τους έξι βασικούς υποτύπους, καθώς επίσης και τις τροφές που τους περιέχουν!

◊ Φλαβανόλες

Αυτοί οι τύποι φλαβονοειδών είναι γνωστοί για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Η λίστα των τροφίμων, στα οποία περιέχονται οι φλαβανόλες, είναι μεγάλη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής: κρεμμύδια, λάχανο, σταφύλια, κόκκινο κρασί, τσάι, ροδάκινα, μούρα και ντομάτες.

♦ Flavan-3-ols

Τα τρόφιμα με αυτά τα είδη φλαβονοειδών είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μερικά από αυτά είναι το λευκό και το μαύρο τσάι, τα μήλα, οι φράουλες, καθώς επίσης και προϊόντα κακάο.

◊ Φλαβόνες

Οι φλαβόνες βοηθούν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, όταν αυτές προκύπτουν στο σώμα. Θα τα βρείτε κυρίως σε τρόφιμα, όπως είναι ο μαϊντανός, οι κόκκινες πιπεριές, το σέλινο, το χαμομήλι και η μέντα.

♦ Φλαβανόνες

Οι φλαβανόνες είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και συμβάλουν σημαντικά στη διαχείριση του βάρους και της χοληστερόλης. Βρίσκονται στο λεμόνι, το λάιμ και το πορτοκάλι.

◊ Ισοφλαβόνες

Οι ισοφλαβόνες μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών στο σώμα. Τα ισοφλαβονοειδή βρίσκονται κυρίως στη σόγια και σε ορισμένα όσπρια, όπως η φάβα.

♦ Ανθοκυανίνες

Οι ανθοκυανίνες είναι φυσικά παραγόμενες χρωστικές ουσίες, που δίνουν στα λουλούδια το κόκκινο, μοβ και μπλε χρώμα τους. Βρίσκονται κυρίως στο εξωτερικό δέρμα των μούρων, αλλά και στα κόκκινα και μοβ σταφύλια, το ερυθρό κρασί, τα κράνμπερι, τα βατόμουρα και τις φράουλες.

 

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights