Home / Cozyhome  / Τhe Masterminds of design: 5 θρυλικοί designers που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε!

Τhe Masterminds of design: 5 θρυλικοί designers που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε!

Από τον 20 αι. τα έπιπλα ξεκίνησαν να λαμβάνουν τελείως διαφορετικές διαστάσεις, ξεφεύγοντας από τα στεγανά της πρακτικότητας και της λειτουργικότητας, ανάγοντας το design σε τέχνη. Designers με οξυδερκή ματιά και όραμα, κατάφεραν μέσα από εμβληματικά έπιπλα, τα οποία παραμένουν διαχρονικά, όχι μόνο να αφήσουν το στίγμα τους αλλά και να δώσουν πνοή ανανέωσης στον χώρο του design και της διακόσμησης.
Ας γνωρίσουμε 5 ονόματα, που μέχρι σήμερα αποτελούν σημεία αναφοράς, για τη νέα γενιά σχεδιαστών.

 

1.Le Corbusier (Λε Κορμπυζιέ)

Ο Charles-Édouard Jeanneret, γνωστός στο ευρύ κοινό ως Le Corbusier, ήταν Γαλλοελβετός αρχιτέκτονας και designer επίπλων, διάσημος για μεγάλα, μητροπολιτικά έργα, όπως η Οικιστική Μονάδα στη Μασσαλία, ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του Μοντέρνου Κινήματος, που επηρέασε την μπρουταλιστική αρχιτεκτονική στην Ευρώπη. Ήταν πρωτοπόρος στις θεωρητικές μελέτες του σύγχρονου σχεδίου και αφιερώθηκε στην παροχή των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων. Ο ίδιος, επηρέασε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, και χαρακτηρίστηκε «Μιχαήλ Άγγελος του 20ού αιώνα». Δημιούργησε καινοτόμα αρχιτεκτονικά projects, ενώ ασχολήθηκε ενεργά και με τον σχεδιασμό επίπλων. Ίδρυσε το δικό του brand τo 1928, μέσα από το οποίο παρουσίασε σημαντικές συλλογές. Η lounge chair και το ανάκλινδρο Le Corbusier θα αποτελούν για πάντα, δύο iconic design κομμάτια, που αντιγράφονται μέχρι σήμερα.

 

“Space and light and order. Those are the things that men need just as much as they need bread or a place to sleep”

Le Corbusier

 

Le Corbusier

 

 

 

 

 

 

2. Marcel Breuer (Μαρσέλ Μπρόιερ)

Ο Marcel Breuer ήταν Ούγγρος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής επίπλων. Σπούδασε και δίδαξε στο Bauhaus στη δεκαετία του 1920 και εργάστηκε αργότερα στο Βερολίνο, σχεδιάζοντας σπίτια και εμπορικά καταστήματα, καθώς επίσης και έπιπλα. Έγινε διάσημος όταν σχεδίασε τη μεταλλική Wassily Chair, ένα «διάλειμμα» από τα μέχρι τότε βαριά έπιπλα της εποχής. Η αρχική της ονομασία το 1920 ήταν Model B3. Στη συνέχεια σχεδίασε πολλές ακόμα καρέκλες, ακολουθώντας τους κανόνες του Bauhaus, και οι οποίες εδώ και χρόνια αντιγράφονται μανιωδώς.

 

“Structure is not just a means to a solution. It is also a principle and a passion”
Marcel Breuer

 

Marcel Breuer

 

 

 

3. Charles & Ray Eames (Τσαρλς & Ρέι Ιμς)

To παντρεμένο ζευγάρι βιομηχανικών σχεδιαστών, Charles και Ray Eames, κυριάρχησε στην αμερικανική design σκηνή από την αρχή των ’50s μέχρι και τα ’70s. Αν και στην επαγγελματική τους πορεία μεταπήδησαν σε άλλους καλλιτεχνικούς τομείς, όπως η φωτογραφία και η σκηνοθεσία, το σχεδιαστικό ντουέτο παραμένει από τότε μέχρι σήμερα, διάσημο για τη συμβολή του στην εξέλιξη του σύγχρονου design. Οι καρέκλες τους Eames Lounge και Ottoman, ακόμα αποτελούν τις δύο πιο χαρακτηριστικές δουλειές τους. Το επίθετο Eames είναι πια σχεδόν συνώνυμο με τον μοντερνισμό του 20ου αι.

 

“The details are not the details, the details make the product.”
Charles and Ray Eames

 

 

Charles and Ray Eames

 

 

 

 

4. Arne Jacobsen (Άρνε Γιάκομπσεν)

Ο Δανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής επίπλων, έγινε διάσημος για την παγκοσμίου φήμης Εgg chair, την καρέκλα με το χαρακτηριστικό αυγοειδές σχήμα. Ο ίδιος σχεδίασε έναν αριθμό πολύ γνωστών σκανδιναβικών ξενοδοχείων, όπως το SAS Royal Hotel στην Κοπεγχάγη, αναλαμβάνοντας κάθε λεπτομέρεια του εσωτερικού του, από τα υφάσματα και τα φωτιστικά, μέχρι τα έπιπλα και τα σερβίτσια. Φυσικά, κυρίαρχο κομμάτι της επίπλωσής του αποτέλεσε η Egg Chair. Ένα απλό σχέδιο μιας κανάτας επάνω σε μια χαρτοπετσέτα κατά τη διάρκεια οικογενειακού δείπνου, έμελλε να γίνει η αρχή της δημιουργίας της σειράς Cylinda, την οποία ο Jacobson λάνσαρε το 1967 και αποτελεί έως και σήμερα, μία από τις πιο αγαπημένες tablewear συλλογές, σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές.

 

“If a building becomes architecture, then it is art.”
Arne Jacobsen

 

Arne Jacobsen

 

 

5. Hans Wegner (Χανς Ουέγκνερ)

O Δανός σχεδιαστής επίπλων συνέβαλε στη διεθνή δημοτικότητα του δανέζικου σχεδιασμού στα μέσα του 20ού αιώνα. Ο ίδιος, έχει λάβει τον τίτλο «King of Chairs», αφού κατά τη διάρκεια της σχεδιαστικής του καριέρας, δημιούργησε πάνω από 500 διαφορετικές καρέκλες, μερικές από τις οποίες αποτελούν θρυλικά πια κομμάτια του σύγχρονου design, όπως οι Shell και Elbow Chair. Το 1949 ξεκίνησε αποκλειστική συνεργασία με τον δανέζικο οίκο επίπλων Carl Hansen & Søn, σχεδιάζοντας το μεγαλύτερο κομμάτι των σημαντικότερων δημιουργιών του. Έχει λάβει δεκάδες βραβεία που αφορούν το design, όπως το Lunning Prize και το Grand Prix στην Τριενάλε του Μιλάνου, ενώ δημιουργίες του ανήκουν στις μόνιμες συλλογές σημαντικών μουσείων, όπως το MoMA της Νέας Υόρκης και το Die Neue Sammlung στο Μόναχο.

 

“A chair is to have no backside. It should be beautiful from all sides and angles.”
Hans Wegner

 

Hans Wegner

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath