Home / Family  / Τσιμπούρια: Ο μεγαλύτερος εχθρός των κατοικίδιων

Τσιμπούρια: Ο μεγαλύτερος εχθρός των κατοικίδιων

τσιμπούρια
Τα τσιμπούρια είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα κατοικίδιά μας, ειδικά τους θερμούς μήνες του χρόνου. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά;

 

Είναι γεγονός ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μάς παρασύρει σε μεγάλες βόλτες σε εξωτερικούς χώρους, παρέα με τα κατοικίδιά μας. Πολλοί από εμάς ανυπομονούμε να περάσουμε περισσότερο χρόνο μαζί με τους αγαπημένους μας φίλους, αγνοώντας όμως πολλές φορές τους εξωτερικούς κινδύνους. Ανάμεσα σε αυτούς και τα τσιμπούρια, τα μικρά παράσιτα που τρέφονται με το αίμα ανθρώπων και ζώων. Είναι ικανά να μεταδώσουν επικίνδυνες ασθένειες και λοιμώξεις, μία από αυτές και η νόσος του Lyme. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε τα κατοικίδιά μας, ώστε να μην κολλήσουν αυτό το επικίνδυνο παράσιτο. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι, σε περίπτωση που εντοπίσουμε ένα τσιμπούρι στο κατοικίδιό μας.

 

 

Η πρόληψη είναι το παν

Για κάθε νόσο, το πρώτο πράγμα που συμβουλεύουν η γιατροί είναι η πρόληψη. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει, λοιπόν, και με τα τσιμπούρια. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε ένα τσιμπούρι είναι να λαμβάνουμε επιπλέον προφυλάξεις τους θερμότερους μήνες, μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου. Είναι γεγονός ότι τα τσιμπούρια είναι πιο συνηθισμένα να τα συναντήσουμε σε μακρύ γρασίδι και γενικότερα σε τοποθεσίες που συνυπάρχουν πολλά ζώα. Τι γίνεται, όμως, αν τα τσιμπούρια αποτελούν πρόβλημα στη περιοχή που μένουμε; Σε αυτήν την περίπτωση, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε αυτές τις περιοχές και να επιλέγουμε ασφαλή μονοπάτια για τη βόλτα του κατοικίδιού μας.

 

 

Έλεγχος

Μετά από μία μεγάλη βόλτα σε εξωτερικό χώρο, είναι αναγκαίο να ελέγχουμε εξονυχιστικά το ζωάκι μας για τσιμπούρια. Ειδικότερα, πρέπει να δίνουμε έμφαση στα δάχτυλα των ποδιών του, στο πρόσωπό του, γύρω από τα αυτιά, στη βουβωνική χώρα, στις μασχάλες και στην κοιλιά. Τα τσιμπούρια είναι μικροσκοπικά, όταν προσκολλώνται για πρώτη φορά. Επομένως, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσουμε το τσιμπούρι επάνω στο κατοικίδιό μας.

 

 

Τι κάνουμε αν το κατοικίδιο μας έχει τσιμπούρια;

Σε αυτήν την περίπτωση, η πιο ασφαλής λύση είναι να επισκεφτούμε άμεσα τον κτηνίατρό μας. Αν, πάλι, είναι αναγκαίο να κάνουμε μόνοι μας την αφαίρεση, τότε η πιο εύκολη μέθοδος είναι με ένα ειδικό εργαλείο αφαίρεσης τσιμπουριών, κάνοντας μία περιστροφική κίνηση. Είναι πολύ σημαντικό να μην τραβήξουμε, να μη συνθλίψουμε και να μην πιέσουμε το τσιμπούρι. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μείνει κάποιο κομμάτι του τσιμπουριού στο σώμα του κατοικίδιου. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ασθένειας. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση το ιδανικό θα ήταν να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας, για να σας εξηγήσει τον σωστό τρόπο αφαίρεσης τσιμπουριών.

 

τσιμπούρια

 

Θεραπείες για τα τσιμπούρια

Υπάρχουν πολλά προϊόντα, τα οποία μπορούν να εξοντώσουν τα τσιμπούρια. Περιλαίμια, ταμπλέτες και θεραπείες έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν αυτά τα παράσιτα, συχνά πριν προλάβουν να μεταδώσουν κάποια ασθένεια. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην περιμένουμε μέχρι να δούμε κάποιο τσιμπούρι. Αντίθετα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε αυτές τις θεραπείες όλο τον χρόνο ως πρόληψη. Η συχνή επικοινωνία με τον κτηνίατρο θα μας βοηθήσει να βρούμε τη σωστή προληπτική θεραπεία για το κατοικίδιό μας.

 

τσιμπούρια

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada