Home / Good Life  / Art & Culture  / Τρεις διαφορετικές εικαστικές δράσεις του Γιώργου Ξένου παρουσιάζονται στη πόλη μας!

Τρεις διαφορετικές εικαστικές δράσεις του Γιώργου Ξένου παρουσιάζονται στη πόλη μας!

1.«Διερχόμενοι» Γενί Τζαμί έως τις 24 Ιανουαρίου 2020

 

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στις 19.00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του Γιώργου Ξένου με τίτλο Διερχόμενοι στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.

Ο Γιώργος Ξένος σημειώνει γι’ αυτήν την ενότητα των έργων του: “Η τέχνη, η καταγωγή της οποίας αρχίζει από το ίχνος, διερμηνεύοντας νοήματα προδιαγράφει τον σημασιολογικό της ορίζοντα: συγκροτεί, δημιουργεί, παράγει παιδεία και πολιτισμό, δυνάμεις θαυμαστές προς όφελος του ανθρώπου. Ερευνώντας για πολλά χρόνια τον άνθρωπο, το ίχνος και τη γραφή, έννοιες καθοριστικής αξίας για το παρόν και το μέλλον του, δημιούργησα τους Διερχόμενους, ένα έργο σε εξέλιξη, αποτελούμενο από ένα πλήθος ανθρωπίνων περιγραμμάτων από σίδηρο. Η εξέλιξη του ίχνους σε εικόνα δημιουργεί τη γραφή, εντυπώνοντας ταυτόχρονα την πληροφορία στη μνήμη.  Στη συνέχεια ο άνθρωπος, ως αυτοκινούμενη πληροφορία, βάζει τάξη στην αταξία και μέσω της γραφής αφήνει ίσκιο στον μύθο, στο μέλλον, στο επέκεινα, δημιουργώντας έτσι τον πολιτισμό του.

Η ενότητα των έργων μου θα εκτεθεί στο ιστορικό μνημείο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο του 2019, μια εγκατάσταση με κεντρικό άξονα τον άνθρωπο, εστιάζει στη διαχείριση, μετάδοση και μεταφορά της πληροφορίας δημιουργώντας καινούργια δεδομένα στα οποία στηρίζεται η συγκρότηση και η εξέλιξη του πολιτισμού.

Οι Διερχόμενοι σηματοδοτούν έναν αναστοχασμό συνεχίζοντας τον διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν προσβλέποντας πάντα στο μέλλον.”

 

 

 

 

Πρόγραμμα της έκθεσης στο Γενί Τζαμί έως τις 24.01.2020

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο 10.00 – 16.00

Πέμπτη 10.00 έως 18.00

Αρχαιολογικού Μουσείου 30

 

 

 

  

 

2. Γκαλερί Λόλα Νικολάου έως τις 06.12.2019

Ο Γιώργος Ξένος παρουσιάζει  μια έκθεση ζωγραφικών του έργων, σχεδίων και κεραμικών και στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου με επιμέλεια την Θάλεια Στεφανίδου.

 

 

  

 

Ρυθμικές επαναλήψεις, συνέχειες και ασυνέχειες, αρμονίες και ασυμμετρίες, παύσεις και μουσικά παροράματα, μονοκοντυλιές και μουτζουρώματα. Τα εικαστικά σχεδιάσματα του Γιώργου Ξένου μέσα από μία συνεχή αναδόμηση δια-γράφουν κύκλους, ελλείψεις και σερπαντινάτες καμπύλες ή τονίζουν με γωνιώδεις χαράξεις παροξυσμούς, εκτροπές, οξύνσεις και ακκίσματα. Θα τα ονόμαζα «μουσικογραφήματα», παρόμοια με απομεινάρια από την προ-λεκτική συνείδηση που λειτουργούν και σαν προ-σχήματα εξωτερίκευσης εσωτερικής ορατότητας. Μια σημειογραφία εν τέλει που κρυπτογραφεί, ενώ ταυτόχρονα υπαγορεύει ένα γλωσσάρι που ανακινεί υπόγειες παρορμήσεις απελευθέρωσης και τη «βούληση για δύναμη» -Θάλεια Στεφανίδου.

 

 

 

3. Η συμμετοχή του Γιώργου Ξένου στην 4η Art Thessaloniki

 Από τις 21.11-24.11.2019 ο Γιώργος Ξένος συμμετέχει στη 4η Art Thessaloniki με την Γκαλερί Λόλα Νικολάου. Η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair  το σημαντικότερο πλέον καλλιτεχνικό γεγονός στο Ν.Α άκρο της Ευρώπης,  εκτός από την εμπορική της διάσταση, μεγάλο μέρος της είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό με εκθέσεις υψηλού κύρους. Η 4η διοργάνωση θα φιλοξενήσει 38 γκαλερί από  Ελλάδα, Ευρώπη, Ασία, Αμερική.

 

 

 

 

Ο Γιώργος Ξένος γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από το 1976 έως το 1982 σπούδασε στην École National Supérieure des Beaux arts – Section des Arts Plastiques στο Παρίσι. Από το 1983 έως το 1986 έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα. Το 1987 έζησε και εργάστηκε στο Mönchengladbach της Γερμανίας. Από το 1988 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο, όπου βίωσε τα ιστορικά γεγονότα της πτώσης του Τείχους. ΄Εργα της περιόδου αυτής εξέθεσε στο Winckelmann Museum της πόλης Stendal (Ιούνιος – Οκτώβριος 1991) και στο Pergamon Museum του Βερολίνου (Ιανουάριος – Νοέμβριος 1992).

 

 

 

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων είναι: στη γκαλερί Jean Bernier στην Αθήνα, το Pergamon Museum στο Βερολίνο, το Schliemann Zentrum στο Neubuckow, το Winckelmann Museum στο Stendal, το Fridericianum στο Kassel, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού του Βερολίνου, η Πινακοθήκη Πιερίδη και η Ελληνοαμερικανική Ένωση στην Αθήνα, η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, το Ιστορικό Αρχείο/Μουσείο Ύδρας, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Δελφικών Εορτών Άγγελου και Εύας Σικελιανού στους Δελφούς, το Αρχαιολογικό Μουσείο και Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, το Κάστρο Μυτιλήνης και το Οθωμανικό Λουτρό Μυτιλήνης στη Λέσβο, η Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου, το Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Οδού Πειραιώς στην Αθήνα, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, το Κρατικό Μουσείο Manege στην Αγία Πετρούπολη, το National Art Museum στην Κίνα (NAMOC ), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, καθώς και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Συμμετείχε στην 14η Documenta στο Kassel.

 

 

  

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein