Home / Cozyhome  / Architecture  / Το Wutopia Lab ανακαλύπτει τη θηλυκή και αρσενική πλευρά της αρχιτεκτονικής!

Το Wutopia Lab ανακαλύπτει τη θηλυκή και αρσενική πλευρά της αρχιτεκτονικής!

cozyvibe architecture wutopia
Το αρχιτεκτονικό studio δημιούργησε μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική bienalle.

To κινέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Wutopia Lab εξερευνά τη θηλυκή και την αρσενική πλευρά της αρχιτεκτονικής, μέσα από μια σειρά ροζ και γαλάζιων σπιτιών, στα οποία τοποθετήθηκαν αντίστοιχα κομμάτια κρέατος και λουλούδια, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής αρχιτεκτονικής biennale στην πόλη Shenzhen.

 

Οι διοργανωτές της Bi-City Biennale of Urbanism/Architecture κάλεσαν το αρχιτεκτονικό γραφείο να ανακαινίσει δύο σπίτια στο Dameisha Village, μια αστική παραγκούπολη.

 

Το θεματικό installationHis House and Her House” έχει ως στόχο να εξετάσει τους αλληλοσυγκρουόμενους ρόλους αντρών και γυναικών, κυρίως στον χώρο της κουζίνας, και πώς αυτοί επηρεάζουν και τις διατροφικές τους συνήθειες.

 

cozyvibe architecture wutopia

Σύμφωνα με το Wutopia Lab οι άντρες δραστηριοποιούνται κατά βάση στις δημόσιες κουζίνες (επαγγελματικοί χώροι) ενώ οι γυναίκες μένουν περισσότερο στο οικιακό επίπεδο.

Έτσι, η θηλυκή και η αρσενική ενέργεια διυλίζονται μέσα στα δύο αυτά σπίτια. Στο μπλε σπίτι τοποθετήθηκαν μεγάλες ποσότητες από bacon και κρασί, ενώ στο ροζ τοποθετήθηκαν χαριτωμένες κουρτίνες.

Για το installationHis house” οι αρχιτέκτονες έβαψαν την πρόσοψη μπλε, συμβολίζοντας την επιβίωση και τον ανταγωνισμό, ενώ οι εσωτερικοί τοίχοι και τα πατώματα βάφτηκαν σε πράσινο και μπλε χρώμα αντίστοιχα, με έμπνευση από τον Γάλλο ζωγράφο Matisse.

 

cozyvibe architecture wutopia

 

cozyvibe architecture wutopia

cozyvibe architecture wutopia

Με θέμα “Wine Pool Meat Forest” δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερο εικαστικό αποτέλεσμα. Tα φαγητά και τα ποτά συμβολίζουν την επιθυμία για επιβίωση, με τους επισκέπτες να έρχονται αντιμέτωποι με τοίχους γεμάτους από μπουκάλια μπύρας, μια “λίμνη” γεμάτη μπύρα, καθώς και μεγάλα κομμάτια μπέικον, να κρέμονται από το ταβάνι σαν φύλλα.

Ο επόμενος χώρος με τα barbecues αντιπροσωπεύει τις μαγειρικές ικανότητες των αντρών, ενώ τέλος το “κρυφό” δωμάτιο στο κέντρο του σπιτιού έχει βαφτεί λευκό και είναι γεμάτο από αλάτι.

 

Στο διπλανό installation, “Her House”, οι επισκέπτες περνούν μέσα από έναν περιφραγμένο κήπο και ένα αίθριο γεμάτα ροζ αλάτι, σε τέλειο συνδυασμό με τη ροζ πρόσοψη του σπιτιού. Όλα τα στοιχεία είναι αντιπροσωπευτικά της θηλυκής ευαισθησίας και κομψότητας.

 

cozyvibe architecture wutopia

cozyvibe architecture wutopia

cozyvibe architecture wutopia

 

Τα δωμάτια συμβολίζουν τις στερεοτυπικές αντιλήψεις γύρω από τη θέση της γυναίκας στην κουζίνα, με κάποια από αυτά να έχουν καλυφθεί με λουλούδια και άλλα να είναι αφιερωμένα σε διάφορους τύπους διατροφής και δίαιτας.

 

Το αρχιτεκτονικό studio Wutopia Lab, με έδρα τη Σαγκάη, δημιουργεί έργα με ταυτότητα, όπως ένα μουσείο τέχνης σε κυλινδρικό σχήμα, καλυμμένο από μία zig-zag οθόνη από διάτρητο αλουμίνιο.

 

Photography: CreatAR Images (AI Qing)

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath