Home / Good Life  / Art & Culture  / Το MoMus επιστρέφει με νέες εκθέσεις!

Το MoMus επιστρέφει με νέες εκθέσεις!

 

Οι χώροι του MOMus στη Θεσσαλονίκη (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Πειραματικό Κέντρο Τεχνών) και στην Αθήνα (Μουσείο Άλεξ Μυλωνά) ανοίγουν τις πύλες τους για το κοινό στις 16 Ιουνίου!
Εκθέσεις σε παράταση λειτουργίας, μόνιμες συλλογές αλλά και νέες παραγωγές συνθέτουν το εκθεσιακό πρόγραμμα των πέντε Διευθύνσεων του MOMus

 

 

 

[Στους χώρους τηρούνται όλες οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την  αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του Covid 19.]

 

 

Ας δούμε το πρόγραμμα των εκθέσεων για το καλοκαίρι 2020!

 

 

Kαζιμίρ Μαλέβιτς, Μαύρο Ορθογώνιο, 1915

 

 

«Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας»

16 Ιουνίου – 13 Σεπτεμβρίου 2020, Μονή Λαζαριστών

 

Η Ουτοπία βασίζεται σε έργα προερχόμενα από τη συλλογή Κωστάκη, από λογοτεχνικά, πολιτικά ή και φιλοσοφικά κείμενα των N. Fedorov, V. Kandinsky, V. Lenin, A. Bogdanov, K. Tsiolkovsky, Μ. Bulgakov, Α. Lunacharsky, Β. Arvatov, Υ. Zamyatin, Y. Chernykhov, K. Malevich, S. Nikriitn. Στην έκθεση θα γίνει επίσης αναφορά και σε περιπτώσεις όπου το ουτοπικό σχέδιο εξελίσσεται σε δυστοπία, ιδιαίτερα στα λογοτεχνικά κείμενα των M. Bulgakov και Y.Zamyatin. Η νέα έκθεση παρουσιάζεται στη Μονή Λαζαριστών, από τις 16 Ιουνίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020. Έργα από τη συλλογή αλλά και το αρχείο του Γιώργου Κωστάκη περιβάλλουν και αποτυπώνουν εικαστικά τη διεύρυνση της Όρασης και γενικότερα των Αισθήσεων, τον Κοσμισμό και τον Εποικισμό Πλανητών, τη Σύνθεση των Τεχνών, την Υπερβατική Τέχνη, την Επιστημονική Φαντασία, την επίτευξη της Αθανασίας και την εξέλιξη της Επιστήμης, την Αρχιτεκτονική του Μέλλοντος και την Οικοδόμηση της Ιδανικής Κοινωνίας.

Επιμέλεια: Αγγελική Χαριστού

 

 

Luchezar Boyadjiev| Shut up or you are next! Self-portrait with a black stripe across the eyes, 2007, digital print on paper | από την έκθεση Luchezar Boyadjiev.

 

 

 

 «Luchezar Boyadjiev. Ξαναχτίζοντας τον κόσμο των εικόνων. 1991-2019»

30 Ιουνίου- 27 Σεπτεμβρίου 2020, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo)

 

Η «Luchezar Boyadjiev. Ξαναχτίζοντας τον κόσμο των εικόνων. 1991-2019» είναι η πρώτη ατομική έκθεση του διακεκριμένου καλλιτέχνη Luchezar Boyadjiev (Λούτσεζαρ Μπογιατζίεφ) στη χώρα μας στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo). Ο ίδιος ανήκει στην πρώτη γενιά καλλιτεχνών που έβαλαν τα θεμέλια της σύγχρονης τέχνης της Βουλγαρίας στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Εκπαιδευμένος ως ιστορικός τέχνης και θεωρητικός, ο Boyadjiev δημιουργεί μια τέχνη που αμφισβητεί τα παραδοσιακά σύμβολα καθώς και τις κοινωνικές συνθήκες στη χώρα του, σε σχέση με τις παγκόσμιες εξελίξεις. Η ανάλυσή του για την κατάσταση στα Βαλκάνια ως interim φαντασιακή ζώνη που ερ- μηνεύεται από τη λακανική θεωρία του Άλλου, τον οδήγησε να προβληματιστεί γύρω από την έννοια της διαφάνειας στην περιοχή, υιοθετώντας κριτική στάση απέναντι στην ιστορία και την κοινωνική ανάπτυξη.

Ο Luchezar Boyadjiev (Σόφια, 1957) αποφοίτησε από την Εθνική Ακαδημία Τεχνών της Σόφιας το 1980. Είναι ένας από τους πιο διάσημους σύγχρονους καλλιτέχνες από τη Βουλγαρία, το έργο του οποίου επικεντρώνεται στην προσωπική ερμηνεία των κοινωνικών διαδικασιών, την αλληλεπίδραση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου, την αστική πραγματικότητα και την οπτική του σημερινού κόσμου μέσα από στοιχεία ουτοπίας και δυστοπίας. Τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι ευρύτατα (εγκαταστάσεις, φωτογραφία, ζωγραφική, καλλιτεχνικά βιβλία, κείμενα, βίντεο και performance).

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης και ανταλλαγής δράσεων και εκθέσεων με καλλιτέχνες κσαι ιδρύματα της Ν.Α. Ευρώπης που υποστηρίζει το MOMus-ΜΣΤ.

Επιμέλεια: Iara Boubnova, Θοδωρής Μάρκογλου

 

 

Εκτός από τις νέες παραγωγές υπάρχουν και εκθέσεις σε παράταση λειτουργίας, των πέντε Διευθύνσεων του MOMus στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα για το φετινό καλοκαίρι.  

 

Ιβάν Κλιουν Πορτρέτο της συζύγου του καλλιτέχνη, 1910 | © MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

 

 

Μπορείτε να περιηγηθείτε στην έκθεση «Βάλτους Χ» έως 21 Ιουνίου 2020 στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo). Αποτυπώνονται περιστατικά ρατσιστικής βίας των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα και αναδεικνύονται οι σκοτεινές και εγκληματικές πρακτικές της Ναζιστικής οργάνωσης μέσα από τα σκίτσα δημιουργών.  Η ομότιτλη καμπάνια αποτελεί κοινή πρωτοβουλία και συνδιοργάνωση της HumanRights360 και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, ενώ η έκθεση ταξιδεύει σε διαφορετικούς σταθμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας ως στόχο την ευρύτερη διάχυση του μηνύματος ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις μας αφορούν όλους, ανεξαιρέτως.

 

Περισσότερα για την έκθεση εδώ.

 

 

 

 

Roger Ballen, Configuration, 2003, © Roger Ballen

 

 

Στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης πήρε παράταση και η έκθεση «Roger Ballen. Shadows of the mind» έως 4 Οκτωβρίου 2020. Η έκθεση παρουσιάζει έργα από επτά φωτογραφικές σειρές του Ballen, ξεκινώντας από τις απομακρυσμένες κοινότητες της Νοτίου Αφρικής και το εσωτερικό των φτωχικών κατοικιών με τους ενοίκους τους, περνώντας στην απεικόνιση των «ξεχασμένων» φτωχών λευκών σε μία περίοδο αγώνα κατά του απαρτχάιντ και συνεχίζοντας με στημένα πορτρέτα στο Johannesburg, για να καταλήξει σε έρημα κτήρια, αποθήκες, καταλήψεις, όπου άνθρωποι ζούσαν σε βρώμικα δωμάτια, κελιά χωρίς παράθυρο. Η φωτογραφία του ενσωματώνει το σχέδιο, τη ζωγραφική, στοιχεία γλυπτικής και επιτελεστικότητας, εγκαταστάσεις και βίντεο, πλάθοντας τη μοναδική αισθητική Ballenesque.

Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου

 

Περισσότερα για την έκθεση εδώ.

 

 

 

Έργο του Στήβεν Αντωνάκου από τη συλλογή του MOMus

 

 

Η έκθεση με τίτλο «Στήβεν Αντωνάκος: Φως. Ο Στήβεν Αντωνάκος και η ρωσική πρωτοπορία»  συνεχίζεται να παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο) μέχρι 18 Οκτωβρίου 2020. «Υπάρχουν μεγάλοι δρόμοι που μπορούν να εξερευνηθούν και να φέρουν καρπούς από τη μελέτη της σχέσης ανάμεσα στα έργα των Ρώσων πρωτοπόρων και της συγκεκριμένης και αφηρημένης γεωμετρίας που χρησιμοποιώ με ποικίλα μέσα εγώ, στα δικά μου έργα» έγραψε ο ίδιος ο Στήβεν Αντωνάκος σε μία από τις επεξηγηματικές επιστολές που είχε στείλει, το 2012, στο τότε Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για το τι τον οδήγησε στη δωρεά 67 έργων-τυπωμάτων του προς το Μουσείο.

 

Περισσότερα για την έκθεση εδώ.

 

 

 

 

Η έκθεση «Τίμιοι παράνομοι – Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή» στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) πήρε παράταση έως 28 Ιουνίου. Μία έκθεση με τη σύμπραξη καλλιτεχνών και εκπαιδευόμενων του 3ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης του Kαταστήματος Kράτησης Διαβατών. Με αφετηρία τα εργαστήρια φιλοσοφίας, γραφής και performance που πραγματοποίησαν αρχικά η επιμελήτρια και θεωρητικός τέχνης Σοφία Ελίζα Μπουράτση και ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Πλωμαρίτης στο 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης, άλλοι οκτώ καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν ο καθένας ένα εργαστήριο σε σύνολο περίπου 110 εκπαιδευόμενων (2017-2020) στο σχολείο των φυλακών.

Επιμέλεια: Σοφία Ελίζα Μπουράτση

 

Περισσότερα για την έκθεση εδώ.

 

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein