Home / Cozyhome  / Το design έχει κοινωνικές προεκτάσεις και το αποδεικνύει!

Το design έχει κοινωνικές προεκτάσεις και το αποδεικνύει!

To design αποκαλύπτει τις κοινωνικές ευαισθησίες του, μέσα από αντικείμενα που εντυπωσιάζουν με τον σχεδιασμό, αλλά και τον σκοπό τους. 

 

Oι παρακάτω 3+1 designers αποδεικνύουν πως το design μπορεί να έχει άμεση σύνδεση με την κοινωνία. Οι ίδιοι εξέφρασαν τις κοινωνικές ευαισθησίες τους, σχεδιάζοντας αντικείμενα που εκπληρώνουν όχι μόνο τον αισθητικό, αλλά και τον κοινωνικό σκοπό τους.

 
1. Alexia Audrain, “Οto chair”

Η designer Alexia Audrain σχεδίασε μία καρέκλα, η οποία βοηθάει στην ανάπαυση των ατόμων με αυτισμό, όταν βιώνουν αισθητηριακή υπερφόρτωση. Η συγκεκριμένη καρέκλα διαθέτει φουσκωτά τοιχώματα, τα οποία προσφέρουν την αίσθηση της αγκαλιάς, αλλά και ένα υποπόδιο. Παρέχει την κατάλληλη πίεση στο στήθος και τα πόδια του ατόμου. Έχει αποδειχτεί ότι, όταν άνθρωποι με αυτισμό βιώνουν μία αισθητηριακή υπερφόρτωση από έντονο φως ή ήχους, οι πιέσεις σε κατάλληλα σημεία λειτουργούν θεραπευτικά, καθώς εστιάζουν στην αίσθηση του σώματός τους.

 

By Coralie Monnet

By Coralie Monnet

 

Το ίδιο το άτομο μπορεί να χειριστεί την καρέκλα από ένα χρηστικό τηλεχειριστήριο, μέσα από το οποίο ελέγχει τον βαθμό πίεσης. Επιπλέον, η Οto chair διαθέτει ένα σκληρό ξύλινο “κέλυφος”, επενδεδυμένο με ειδικό ηχομονωτικό αφρό, ο οποίος βοηθάει στο να απομακρύνει οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα.

 

www.audrainalexia.com 

 

2. Phoenix Instinct, “The Phoenix i wheelchair”

Ο Σκωτσέζος designer Phoenix Instinct σχεδίασε ένα πολύ ελαφρύ αναπηρικό αμαξίδιο, με κινούμενη θέση άξονα, που αυτόματα επαναφέρει το αμαξίδιο στο κέντρο βάρους του, ώστε να αποφεύγεται η έλλειψη ισορροπίας του και η ενδεχόμενη ανατροπή του. Το Phoenix i wheelchair διαθέτει έξυπνη τεχνολογία, η οποία βελτιώνει τη βασική λειτουργικότητά του. 

 

 

Δυστυχώς, τα αναπηρικά αμαξίδια -σε αντίθεση με τα προσθετικά μέλη- δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα μπορούσαν μετά τη δεκαετία του ’80. Φαίνεται πως η ώρα αυτή έφτασε! 

 

Το Phoenix i wheelchair είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, είναι πολύ ελαφρύ και, χάρη στον προσαρμόσιμο άξονά του, μπορεί να προσφέρει ελευθερία κινήσεων ανάλογα με τις επιθυμίες του χρήστη.

 

www.phoenixinstinct.com

 

3. Εταιρεία ειδών τεχνολογίας Razer, “Project Hazel”

Αν και -σχεδόν- μοιάζει να έχουμε αφήσει πίσω μας το δυσάρεστο κεφάλαιο της πανδημίας, έχοντας πετάξει πια τις μάσκες, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνθήκες των δύο τελευταίων χρόνων. Η μάσκα για πολύ καιρό ήταν από τα πιο “μελανά” σημεία της καθημερινότητάς μας, εξού και η ανακούφιση που νιώσαμε, όταν ανακοινώθηκε ότι αποτελούν πια παρελθόν.

 

Η  εταιρεία ειδών τεχνολογίας Razer αποφάσισε, εν μέσω της πανδημίας, να κάνει την κατάσταση λίγο πιο υποφερτή. Έτσι, σχεδίασε μία σειρά από πλαστικές, διάφανες μάσκες, οι οποίες διαθέτουν φωτισμό και ενσωματωμένο σύστημα ήχου. Βασικός στόχος ήταν η βελτίωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, που δέχτηκε τεράστιο πλήγμα στην πανδημία.

 

 

 

Ο χρήστης, φορώντας τη μάσκα του “Project Hazel”, μπορεί να δείξει το χαμόγελό του αλλά και οποιαδήποτε άλλη έκφραση στον συνομιλητή του, χάρη στο διάφανο πλαστικό. Κάτι τέτοιο, φυσικά, είναι πολύ βοηθητικό για κωφά άτομα, που στηρίζονται στη χειλεανάγνωση. Επιπλέον, το ενσωματωμένο φως που διαθέτει, ανάβει αυτόματα, όταν οι συνθήκες φωτισμού δεν είναι οι κατάλληλες. Τέλος, τα ενσωματωμένα ηχεία και μικρόφωνα διευκολύνουν την επικοινωνία, παρά τις αποστάσεις ασφαλείας. Οι μπαταρίες της μάσκας φορτίζουν με την τοποθέτησή της στο ειδικό κουτί. 

 
 

 

Η μάσκα είναι κατασκευασμένη από ανακυκλώσιμο πλαστικό και, φυσικά, καταργεί τις μάσκες μιας χρήσης, αφήνοντας πίσω της το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

 

www.razer.com

 

3+1. Takeuchi Masaki, “Syrinx”

O Ιάπωνας μηχανικός και σχεδιαστής Takeuchi Masaki δημιούργησε μία ιδιαίτερη συσκευή παραγωγής φωνής, η οποία φοριέται γύρω από τον λαιμό. Ονομάζεται Syrinx και απευθύνεται σε άτομα που έχουν χάσει τον λάρυγγά τους από ανάλογη μορφή καρκίνου.

 

Η συσκευή φέρνει την επανάσταση στους μέχρι σήμερα ηλεκτρολάρυγγες, οι περισσότεροι από τους οποίους κρατιούνται με το χέρι. Αφού τοποθετηθούν σε συγκεκριμένο σημείο του λαιμού, παράγουν δονήσεις παρόμοιες με αυτές που δημιουργούνται από τις φωνητικές χορδές. Έτσι, επιτρέπουν στο άτομο να μιλά σχετικά κανονικά.

 
 
 
 
Ένα σημαντικό μειονέκτημα του ηλεκτρολάρυγγα χειρός είναι ότι δένει ένα χέρι. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές με το μη κυρίαρχο χέρι, για να τις κάνουν λιγότερο άβολες. Επίσης, τις περισσότερες φορές η ομιλία μπορεί να έχει ελαφρώς πεπλατυσμένο, μηχανικό ήχο. Οι ασθενείς επιθυμούν να μιλούν σαν υγιείς άνθρωποι, χωρίς η ομιλία να θυμίζει ρομπότ.
 
 

Το Syrinx, σε αντίθεση με τις κλασικές συσκευές, διαθέτει όχι έναν αλλά δύο δονητές, που παράγουν ήχο. Έτσι, δημιουργείται μια μεγαλύτερη γκάμα συχνοτήτων, με αποτέλεσμα την παραγωγή μη μονότονης φωνής. 

 

Επαναστατικό είναι, επίσης, ότι οι δονήσεις μπορούν να προσωποποιηθούν για κάθε χρήστη, προσομοιάζοντας τη φωνή που είχε ο ίδιος στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να συμβεί χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, την οποία διαθέτει η συσκευή. 

 

www. syrinx.community/en/

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath