Home / Family  / Τι δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε ένα παιδί

Τι δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε ένα παιδί

Δείτε ποιες φράσεις δεν πρέπει να απευθύνετε στο παιδί σας.

Οι γονείς και ο τρόπος που συμπεριφέρονται και μιλούν στο παιδί επηρεάζουν πολύ την ανάπτυξη και την συμπεριφορά του. Όταν τα παιδιά είναι άτακτα ή κάνουν κάτι που δεν πρέπει οι γονείς πρέπει να εξηγούν με όμορφο τρόπο τι δεν πήγε σωστά και να μην υποτιμούν ή τραυματίζουν τα παιδιά.

 

«Δεν είσαι καλό παράδειγμα για τον αδερφό σου»

Η φράση αυτή αποθαρρύνει πολύ το παιδί και μπορεί να του δημιουργήσει αισθήματα ενοχής ή κατωτερότητας. Καλύτερο είναι να μιλάτε στο παιδί, παρέχοντάς του θετική ενίσχυση, δηλαδή μετατρέποντας το αρνητικό σε θετικό. Η θετική ενίσχυση είναι πιο πιθανό ότι θα ενθαρρύνει το παιδί να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Πείτε του «ο αδελφός σου σε θαυμάζει και είναι καλό να είσαι πρότυπο για εκείνον». Το παιδί εισπράττει με αυτόν τον τρόπο μια επιβράβευση που θα το οδηγήσει την επόμενη φορά σε καλή συμπεριφορά.

 

«Δεν θα σε συγχωρήσω ποτέ»

Η φράση αυτή μπορεί να ειπωθεί σε περιπτώσεις που ο γονέας βιώνει μεγάλη ένταση και τον καταβάλλει ισχυρός εκνευρισμός. Το παιδί όμως αισθάνεται έντονη απογοήτευση και νιώθει πως έκανε κάτι εξωφρενικό. Η λέξη ποτέ το γεμίζει με ανασφάλεια καθώς πιστεύει ότι πάντοτε θα υπάρχει η απόρριψη του γονέα. Καλύτερο είναι να προσπαθήσετε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και έπειτα να πείτε «Αυτό που συνέβη ήταν πολύ άσχημο» ίσως να πείτε ακόμη στο παιδί πως θα υπάρξουν κάποιες κυρώσεις από την συγκεκριμένη συμπεριφορά του αλλά είστε σε θέση να προχωρήσετε παρακάτω. Το παιδί με αυτό τον τρόπο θα αποδεχθεί το λάθος του, θα δεχθεί μια ενδεχόμενη τιμωρία και θα προσπαθήσει να ακολουθήσει διαφορετική πορεία αργότερα.

 

«Με έχεις απογοητεύσει»

Η φράση αυτή δηλώνει αποδοκιμασία από τον γονέα και αν μάλιστα λέγεται πολύ συχνά είναι πιθανό να προκαλέσει συναισθηματική βλάβη στο παιδί. Όταν ο γονέας συνηθίζει να αποδοκιμάζει το παιδί, εκείνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξει αρνητικά συναισθήματα για την αυτοεικόνα του και να πιστεύει πως δεν θα τα καταφέρει. Καλύτερο είναι να πείτε «Δεν περίμενα κάτι τέτοιο, ομολογώ πως έμεινα έκπληκτος από αυτό που έγινε γιατί μπορούσες να πράξεις διαφορετικά». Με τον τρόπο αυτό το παιδί αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά αλλά πως έχει την δυνατότητα να το κάνει σωστά.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!