Home / Family  / Τελικά είναι τα Border Collies η πιο ευφυής ράτσα;

Τελικά είναι τα Border Collies η πιο ευφυής ράτσα;

Border Collies
Έρευνα, που μελέτησε την ευφυΐα από 13 ράτσες σκύλων, τοποθέτησε τα Border Collies στην κορυφή, ενώ απέδειξε ότι τα Labrador Retrievers δεν ξεχωρίζουν για την εξυπνάδα τους…

 

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, αξιολόγησε τις γνωστικές ικανότητες περισσότερων από 1.000 σκύλων, από συνολικά 13 ράτσες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα Border Collies βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας,.σημειώνοντας την πιο υψηλή βαθμολογία στην κοινωνική γνώση, τον ανασταλτικό έλεγχο, καθώς και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Από την άλλη πλευρά, τα Labrador Retrievers βρέθηκαν να τερματίζουν τελευταία στην έρευνα, σημειώνοντας πολύ χαμηλό σκορ στα τεστ.

 

 

Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας ήρθαν να ανατρέψουν προηγούμενη μελέτη, σύμφωνα με την οποία η προσωπικότητα και η συμπεριφορά ενός σκύλου δεν μπορούσε να προβλεφθεί από τη ράτσα του. Μάλιστα, η παρούσα μελέτη κατέδειξε ότι υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές σε ορισμένες γνωστικές ικανότητες, οι οποίες εξαρτώνται από τη ράτσα του σκύλου. 

 

Μέρος της έρευνας αποτέλεσαν συνολικά 13 ράτσες, όλες μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους. Μεταξύ άλλων, ερευνήθηκαν τα Border Collies, τα Belgian Malinois,.τα English Cocker Spaniel, τα German Shepherd, τα Golden Retriever, τα Labrador Retriever,.καθώς και μία ευρεία κατηγορία “μικτή φυλή”.

 

 

Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τον λογικό συλλογισμό με τη ράτσα. Ωστόσο, παρατηρήθηκε άμεση σχέση της ράτσας με την κοινωνική γνώση, τον ανασταλτικό έλεγχο και την ικανότητα χωρικής επίλυσης προβλημάτων. Τα Border Collies σημείωσαν την καλύτερη βαθμολογία στα τεστ, αποδεικνύοντας τη “φήμη” ότι τα σκυλιά μεσαίου.μεγέθους ξεχωρίζουν για την ευφυΐα τους.

 

Border Collies

 

Από την άλλη, τα Labrador Retriever, καθώς και οι σκύλοι μικτής ράτσας σημείωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ. Ωστόσο, οι μελετητές, παρά τα αποτελέσματα, κράτησαν τις επιφυλάξεις τους:

 

«Υπάρχει πιθανότητα οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στη μελέτη μας να μη βασίζονται σε γενετικές διαφορές μεταξύ των φυλών, αλλά μάλλον σε διαφορές στις εμπειρίες ζωής ή στην εκπαίδευση, καθώς έχει βρεθεί ότι αυτές οι παραπάνω μεταβλητές επηρεάζουν τη συμπεριφορά στα γνωστικά τεστ».

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada