Home / Wellness  / Health  / Τα σημάδια της αφυδάτωσης και πώς να τα προλάβεις

Τα σημάδια της αφυδάτωσης και πώς να τα προλάβεις

cozy vibe health hydration
Πώς να αντιμετωπίσεις την αφυδάτωση και να αποκτήσεις λαμπερή επιδερμίδα.

Το καλοκαίρι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και του λαμπερού ήλιου παραμελούμε τον εαυτό μας και κινδυνεύουμε να πάθουμε αφυδάτωση.

 

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα μας χάνει περισσότερα υγρά από αυτά που έχουμε λάβει. Το νερό χάνεται συνήθως με την αναπνοή, τον ιδρώτα ή και την ούρηση. Η απώλεια αυτή αντισταθμίζεται με την πρόσληψη νερού, άλλων υγρών ή άλλων τροφών πλούσιων σε νερό. Ένας μέσος άνθρωπος χάνει από δύο έως τρία λίτρα νερού μέσω των ούρων και του ιδρώτα. Η αυξημένη δίψα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της μείωσης των επιπέδων του νερού στο σώμα μας.

 

Ωστόσο, οι περισσότερες από εμάς δεν είναι σε θέση να πίνουν νερό ή άλλα υγρά αμέσως σε ορισμένες περιπτώσεις και ως εκ τούτου η κατάσταση εξελίσσεται σε αφυδάτωση. Μία μείωση της περιεκτικότητας νερού στο σώμα αντανακλά επίσης στα ούρα που εκκρίνονται. Η παραγωγή ούρων μειώνεται όταν αφυδατωνόμαστε, ενώ η όψη τους γίνεται πιο σκοτεινή και πιο συγκεντρωμένη.

 

Μόλις εγκατασταθεί η αφυδάτωση, μπορεί να αρχίσεις να αισθάνεσαι ζαλάδα ή  να μην είσαι σε θέση να σταθείς ή να περπατήσεις. Το στόμα μπορεί να είναι ξηρό και κολλώδες και μπορεί να αισθάνεσαι εξαιρετικά κουρασμένη και άρρωστη. Σε περίπτωση παρατεταμένης διάρκειας της αφυδάτωσης, παρατηρούνται επίσης βαθουλωμένα μάτια και έλλειψη δακρύων. Ακόμη, τα σημάδια της αφυδάτωσης θα είναι εμφανή στο δέρμα σου, καθώς η επιδερμίδα χάνει την ζωντάνια της και το δέρμα είναι λιγότερο λαμπερό και σαφώς πιο κουρασμένο.

 
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να μην αφυδατωθείς;

Η αφυδάτωση μπορεί εύκολα να προληφθεί με κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού και άλλων υγρών τακτικά. Ενώ 8 ποτήρια νερό αρκούν για έναν μέσο ενήλικα, οι ατομικές απαιτήσεις ενδέχεται να διαφέρουν με βάση τον τρόπο ζωής. Τα άτομα που επιδίδονται σε υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες απαιτούν μεγαλύτερη ποσότητα νερού, οπότε εάν γυμνάζεσαι είναι απαραίτητο να πίνεις πολύ περισσότερο νερό και να καταναλώνεις πολλά φρούτα και λαχανικά.

 

Ακόμη, μπορεί να χρειαστεί να πίνεις περισσότερο νερό, όταν ο καιρός είναι ζεστός. Όταν η μέρα είναι ιδιαιτέρως ζεστή, για να μειώσεις την εφίδρωση καλό είναι να φοράς ελαφριά ρούχα, έτσι θα αποτρέψεις την υπερβολική απώλεια νερού από το σώμα σου. Επίσης, όταν πρόκειται να ταξιδέψεις πρέπει να αυξήσεις την ποσότητα νερού και υγρών που θα καταναλώσεις. Πιές νερό λοιπόν, πολύ νερό, πρόσεξε τον ήλιο και θα έχεις λαμπερό και όμορφο δέρμα.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!