Home / Wellness  / Health  / Τα οφέλη του κάστανου που πρέπει να γνωρίζεις

Τα οφέλη του κάστανου που πρέπει να γνωρίζεις

castana
Ο χειμερινός καρπός, γνωστός και ως κάστανο, είναι χαμηλός σε λιπαρά και πλούσιος σε βιταμίνη C. Η όψη του μάλιστα, θυμίζει περισσότερο φρούτο, παρά καρπό με τον φλοιό και το κέλυφος, που το περικλύζει. 

Οι σπουδαιότητα του κάστανου, είναι γνωστή στον άνθρωπο, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μάλιστα οι τρόποι που μπορείς κανείς να τα καταναλώσει, είναι ποικίλοι, είτε ωμά, είτε ψημένα, είτε αλεσμένα σε αλεύρι αλλά και ανακατεμένα σε γλυκά. Μπορούμε να τα βρούμε στα δέντρα του γένους Castanea, όπου και αναπτύσσονται. 

kastania

 

Πεπτική υγεία

Τα κάστανα μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και εντερικών επιπλοκών.

 

Αυξημένη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα κάστανα περιέχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες Β που ενισχύουν την υγεία του δέρματος, παράγουν ερυθρά αιμοσφαίρια και βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Αυξημένα επίπεδα ενέργειας

Τα κάστανα περιέχουν υψηλές ποσότητες υδατανθράκων, οι οποίοι απαιτούνται τόσο για βραχυπρόθεσμη, όσο και για μακροπρόθεσμη ενέργεια. Συμβάλουν επίσης, στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

 

Ισχυρότερα οστά

Επιπλέον, περιέχουν χαλκό, ένα ιχνοστοιχείο, χρήσιμο για την ενίσχυση της αντοχής των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών

Περιέχουν επίσης μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Επιπρόσθετα, συμβάλλει στη διαδικασία γήρανσης και βοηθά στην πρόληψη της πήξης του αίματος.

 

 

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργία στα κάστανα, παρότι μπορεί να μη είναι αλλεργικοί σε άλλους καρπούς!

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights