Home / Family  / Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία μας!

Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία μας!

pets
Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα κατοικίδια μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων.

 

Τα κατοικίδια είναι χαριτωμένα και μας δίνουν απλόχερα την αγάπη τους. Εξυπηρετούν, όμως, έναν μεγαλύτερο σκοπό, πέρα από τη συντροφικότητα. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα κατοικίδια είναι ευεργετικά, τόσο για την ψυχική, όσο και για τη σωματική μας υγεία. Τι εννοούν, όμως, οι ερευνητές, όταν λένε ότι τα κατοικίδια είναι καλά για την υγεία μας;

 

Κατοικίδια θεραπευτές!

“Τα κατοικίδια μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική και σωματική ευημερία οποιουδήποτε ιδιοκτήτη. Όχι μόνο εκείνων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, η κατάθλιψη ή κάποια άλλη ασθένεια”, δηλώνει η Rachel Morse, ειδικός ψυχικής υγείας του Oklahoma State University.

Σύμφωνα με τη Morse,πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Είναι πιο φυσικοί, ευσυνείδητοι και εξωστρεφείς, έχουν λιγότερο φόβο και τείνουν να είναι λιγότερο μόνοι”. “Τα κατοικίδια ζώα είναι, επίσης, μια μεγάλη πηγή παρηγοριάς και συντροφιάς, για όσους χρειάστηκε να μεταβούν από τον πολύβουο χώρο του γραφείου στο δικό τους ήσυχο σαλόνι κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, συμπληρώνει η ειδικός ψυχικής υγείας.

Δεν είναι μυστικό ότι τα κατοικίδια ζώα βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους, που βιώνουν οι ιδιοκτήτες τους. Τα κατοικίδια είναι καλοί ακροατές και δεν ασκούν κριτική. Μπορούν να αισθανθούν το άγχος, τον φόβο και τη θλίψη, καθώς και την ευτυχία και τη χαρά. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζώα θεραπείας μειώνουν τα επίπεδα άγχους ασθενών, ακόμη και ώρες μετά από μια σύντομη αλληλεπίδρασή τους.

 

katoikidia ygeia

 

Μία προσωπική εμπειρία

“Τα σκυλιά φαίνεται να αναγνωρίζουν τα σημάδια του σώματος. Ξέρουν πότε να σπρώξουν κάποιον ή να διεκδικήσουν ένα χάδι”, είπε. “Μπορούν, επίσης, να μας διδάξουν την αυτοφροντίδα”. Η Morse θυμήθηκε ένα περιστατικό, ενώ εργαζόταν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η γάτα της, η Miriam, μπορούσε να αισθανθεί ότι η Morse χρειαζόταν ένα διάλειμμα και επανειλημμένα μπλεκόταν στα πόδια της. “Στην αρχή, με εκνεύρισε, αλλά κατάλαβα ότι δεν είχα κάνει διάλειμμα όλη μέρα. Όταν το συνειδητοποίησα, άρχισα να βγάζω τη Miriam έξω καθημερινά, ώστε να μπορέσουμε και οι δύο να πάρουμε λίγο καθαρό αέρα και ήλιο, για να αλλάξουμε τη ρουτίνα μας”, είπε. “Τα κατοικίδια και οι ιδιοκτήτες τους φροντίζουν ο ένας τον άλλο. Μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν σε δύσκολες στιγμές”.

 

Βρες τον φίλο σου

Ενώ οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται σε παραδοσιακά κατοικίδια ζώα, όπως σκύλους και γάτες, κάθε ζώο μπορεί να είναι θεραπευτικό. Μερικοί άνθρωποι ηρεμούν με τα πουλιά, ή με έναν σκαντζόχοιρο, ακόμα και με μια ταραντούλα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βρείτε το κατοικίδιο που λειτουργεί για εσάς!

 

pet owner

 

Σκύλοι στα πανεπιστήμια

Αναγνωρίζοντας το ρόλο των κατοικίδιων ζώων στην ψυχική υγεία, το φθινόπωρο άνοιξε το OSU Center for Pet Therapy, για να βοηθήσει στην κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών των φοιτητών και του προσωπικού της σχολής. Το OSU Center for Pet Therapy είναι το νέο “σπίτι” του Pete’s Pet Posse, ενός προγράμματος που ξεκίνησε το 2013 με οκτώ σκυλιά, εστιάζοντας στην ψυχική υγεία των μαθητών. Από τότε, έχει εξελιχθεί σε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα θεραπείας με κατοικίδια ζώα, με σχεδόν 60 ομάδες σκύλων/ιδιοκτητών.

“Βλέπουμε καθημερινά τον αντίκτυπο που έχουν αυτά τα σκυλιά όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά και στο προσωπικό”, δηλώνει η Kendria Cost, διευθύντρια του OSU Center for Pet Therapy. “Τα σκυλιά δημιουργούν χαμόγελα, γέλια και μια ευπρόσδεκτη απόσπαση της προσοχής από οτιδήποτε αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη ημέρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζώα έχουν την ικανότητα να βοηθούν στην κατάθλιψη, τη μοναξιά και να ανεβάζουν τη διάθεση”.

Οι ιδιοκτήτες/χειριστές των σκύλων στο πρόγραμμα χρησιμεύουν ως πρεσβευτές για λογαριασμό του πανεπιστημίου, ακούγοντας τις ανησυχίες των φοιτητών και προσφέροντας πόρους ανάλογα με την περίπτωση. Κάνουν δημόσιες εμφανίσεις στην πανεπιστημιούπολη, καθώς και ιδιωτικές επισκέψεις σε οργανισμούς, αίθουσες διδασκαλίας και ειδικές εκδηλώσεις, που μπορούν να προγραμματιστούν όταν τα σκυλιά είναι διαθέσιμα. Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει αγγίξει τις ζωές 263.000 ανθρώπων και έχει κάνει 4.400 ειδικές εμφανίσεις.

 

Ελπίζουμε, σύντομα, να δούμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια!

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin