Home / Good Life  / Ταινίες των ’80s που πρέπει να ξαναδείς

Ταινίες των ’80s που πρέπει να ξαναδείς

cozyvibe 80s movies

Η ιδανική αφορμή για να θυμηθείς μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες των ’80s!

Στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης GR80s, που φιλοξενείται αυτήν την περίοδο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα, παρουσιάζεται το πρόγραμμα ταινιών της δεκαετίας του 1980 που προβλήθηκαν ήδη ή πρόκεται  να προβληθούν στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Αν δεν τις προλάβεις, αξίζει να τις δεις στο σπίτι νοικιάζοντας τις ταινίες από το dvd club της γειτονιάς σου!

 

Συνηθισμένοι άνθρωποι, 1980

cozyvibe 80s movies

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Robert Redford του 1980 βραβεύτηκε με 4 Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου και δεύτερου ανδρικού ρόλου) και εξιστορεί τις σχέσεις μεταξύ των μελών μιας μεγαλοαστικής οικογένειας του Σικάγο, η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ από το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του μεγαλύτερου γιου.

 

Η πιο κουφή μέρα του Φέρις Μπιούλερ, 1986

cozyvibe 80s movies

Ο John Hughes σκηνοθετεί μία από τις πιο θρυλικές νεανικές ταινίες όλων των εποχών. Ο Φέρις Μπιούλερ αποφασίζει να κάνει “κοπάνα” από το μάθημα του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού και παρασύρει την παρέα του σε αστείες περιπέτειες. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο απόλυτος comedy star και γόης της εποχής, Matthew Broderick.

 

Λιγότερο από μηδέν, 1987

cozyvibe 80s movies

Ένα κολεγιόπαιδο επιστρέφει στο πατρικό του για τις διακοπές των Χριστουγέννων και ανακαλύπτει πόσο έχουν αλλάξει τα πάντα σε ένα Λος Άντζελες αδιάκοπης χλιδής και εξάρτησης από τα ναρκωτικά. H κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Bret Easton Ellis σαρκάζει την παρακμιακή κατάληξη μιας ολόκληρης δεκαετίας. Ίσως αναγνωρίσετε τον 22χρονο τότε Robert Downey Jr. ανάμεσα στο καστ (βλ. φωτογραφία επάνω).

 

9½ εβδομάδες, 1986

cozyvibe 80s movies

Στην ταινία-σταθμό του Adrian Lyne πρωταγωνιστούν οι πανέμορφοι Mickey Rourke και Kim Basinger. Η σκηνή σεξ μπροστά στο ψυγείο και το αισθησιακό στριπτίζ της νεαρής -τότε- Basinger με μουσική υπόκρουση το θρυλικό “You can leave your hat on” έχουν περάσει πλέον στη σφαίρα του μύθου και έθεσαν τις βάσεις του ερωτισμού στο χολιγουντιανό σινεμά.

 

Η μεγάλη ανατριχίλα, 1983

cozyvibe 80s movies

Επτά παλιοί συμφοιτητές συγκεντρώνονται μετά από δεκαπέντε χρόνια για ένα reunion, με αφορμή την κηδεία ενός από τους καλύτερους φίλους τους. Ο Lawrence Kasdan σκηνοθετεί ένα φιλμ-σύμβολο για την πικρή ενηλικίωση της γενιάς των φοιτητικών εξεγέρσεων στις ΗΠΑ, στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

 

Ολέθρια Σχέση, 1987

cozyvibe 80s movies

Γνωστός για τα αισθησιακά θρίλερ αγωνίας στα οποία ανέκαθεν μεσουρανούσε, ο Michael Douglas πρωταγωνιστεί στο πλευρό της Glenn Close σε ένα ερωτικό θρίλερ, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες ξανά του Adrian Lyne. Η ταινία προτάθηκε για 6 Oscars (μεταξύ των οποίων σκηνοθεσίας και πρώτου γυναικείου ρόλου) και εκτόξευσε την καριέρα της Close.

 

Κάνε το σωστό, 1989

cozyvibe 80s movies

Η κοινωνική ταινία του Spike Lee εξετάζει τη φυλετική αντιπαράθεση της αφροαμερικανικής κοινότητας του Brooklyn και τον ιδιοκτήτη μια ιταλικής πιτσαρίας. Η ταινία θεωρήθηκε μήνυμα προς την άνιση μεταχείρηση των Αφροαμερικάνων στις Η.Π.Α. Ο σκηνοθέτης προτάθηκε για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου και οι Public Enemy άφησαν εποχή με το “Fight the Power”.

 

Πέρα από τον Παράδεισο, 1984

cozyvibe 80s movies
Η νεαρή Εύα από τη Βουδαπέστη επισκέπτεται τον ξάδελφό της στη Νέα Υόρκη. «Πρόγονος» του μοντέλου ζωής των χίπστερ, το Πέρα από τον Παράδεισο είναι ένα μαυρόασπρο, σχεδόν άτονο πορτρέτο ενός εναλλακτικού μικρόκοσμου.

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?