Home / Wellness  / Health  / Τί προκαλεί την περιβόητη κατακράτηση;

Τί προκαλεί την περιβόητη κατακράτηση;

Το σώμα σου αποτελείται κυρίως από νερό. Είναι στο αίμα, στους μύες, στα όργανα, ακόμα και στα οστά σου. Το χρειάζεσαι, αλλά μερικές φορές το σώμα σου κρατάει παραπάνω από όσο θα ήθελες. Πρόκειται για τη λεγόμενη “κατακράτηση νερού”. Μπορεί να προκληθεί από πολλά διαφορετικά πράγματα και συνήθως σε κάνει να αισθανθείς βαρύτερος απ΄ ότι συνήθως, λιγότερο ευκίνητος και πρησμένος.

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα της κατακράτησης;

Τα συμπτώματα της κατακράτησης νερού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • φούσκωμα, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή
  • πρησμένα πόδια και αστραγάλους
  • πρήξιμο στην κοιλιά, στο πρόσωπο και στους γοφούς
  • άκαμπτες αρθρώσεις
  • διακυμάνσεις στο βάρος

 

 

Τί μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση;

Η πτήση σε αεροπλάνο: Οι αλλαγές στην πίεση της καμπίνας και το κάθισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

  • Ορθοστασία ή καθιστική ζωή: Η βαρύτητα κρατά το αίμα στα κάτω άκρα. Είναι σημαντικό να σηκώνεσαι και να μετακινείσαι συχνά για να διατηρείς τη κυκλοφορία του αίματος. Εάν έχεις καθιστική δουλειά, προγραμμάτισε ανα μισή ή μία ώρα να σηκώνεσαι από τη θέση σου και να κάνεις μερικά βήματα.
  • Ορμονικές αλλαγές: Είτε αυτό λέγεται διαταραχή του θυροειδούς αδένα, είτε περίοδος, είτε εμμηνόπαυση, ένα είναι το μόνο σίγουρο και αυτό είναι η κατακράτηση υγρών.
  • Μεγάλη κατανάλωση νατρίου: Μπορεί να καταναλώνεις μεγαλύτερη ποσότητα νατρίου από όση προβλέπεται, είτε γιατί χρησιμοποιείς πολύ επιτραπέζιο αλάτι, είτε γιατί τρέφεσαι αρκετά με επεξεργασμένες τροφές και αναψυκτικά.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Μερικά φάρμακα έχουν ως παρενέργεια την κατακράτηση νερού. Μερικά από αυτά είναι τα φάρμακα της αρτηριακής πίεσης, τα αντικαταθλιπτικά κ.α.
  • Εγκυμοσύνη: Η μετατόπιση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αναγκάσει τα πόδια να συγκρατήσουν νερό, εάν δεν κινούνται τακτικά.

 

 

Τώρα λοιπόν που έμαθες τί σου προκαλεί κατακρατήσεις και κατά συνέπεια πρηξίματα, ξέρεις τι μπορεί να σε βοηθήσει….το νεράκι! Βρες εδώ και άλλους λόγους που επιβάλλεται να καταναλώνεις πιο συχνά αυτό το θαυματουργό υγρό.

 

Tο άρθρο “Τί προκαλεί την περιβόητη κατακράτηση;” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος