Home / Famous Talks  / Σόλων Τσούνης: “Η τέχνη πηγαίνει μπροστά τον κόσμο”

Σόλων Τσούνης: “Η τέχνη πηγαίνει μπροστά τον κόσμο”

Σόλων Τσούνης: "Η τέχνη πηγαίνει μπροστά τον κόσμο"
Ο Σόλων Τσούνης για την Λωξάντρα και όχι μόνο.

Είναι νέος, εξαιρετικά ταλαντούχος, πολύ δημοφιλής και αγαπητός στο κοινό και καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Ο ηθοποιός Σόλων Τσούνης μας μίλησε για την παράσταση Λωξάντρα, με την οποία κάνει περιοδεία φέτος το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη, μας αφηγήθηκε το πώς ξεκίνησε το ταξίδι του με την τέχνη της υποκριτικής, μοιράστηκε μαζί μας τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες και μάς αποκάλυψε τα μελλοντικά επαγγελματικά του σχέδια. 

 

 

Αυτό το καλοκαίρι είστε σε περιοδεία με την Λωξάντρα, μία παράσταση που έχει αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο. Πείτε μας δύο λόγια για το έργο, αλλά και για τον ρόλο που υποδύεστε.

Η Λωξάντρα είναι μία εμβληματική παράσταση από το πολύ γνωστό και αγαπητό μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, το οποίο έγινε και σήριαλ, που επίσης αγαπήθηκε πάρα πολύ -κυρίως από τις προηγούμενες γενιές από τη δικιά μου- αν και το έχω και εγώ σαν μνήμη. Θυμάμαι, δηλαδή, πως σαν παιδί μαζευόμασταν και το βλέπαμε στο χωριό. Βλέπουμε, λοιπόν, την ιστορία της Λωξάντρας, αυτής της πολύ δυναμικής γυναίκας και της οικογένειάς της, στην οποία κεντρικός άξονας είναι το φαγητό, καθώς το φαγητό ενώνει όλη την οικογένεια. Συγχρόνως βλέπουμε και τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου. Εγώ υποδύομαι τον Θοδωρή, ο οποίος είναι ένας από τους γιους της Λωξάντρας. Δεν είναι βιολογικό παιδί της Λωξάντρας, αλλά παρόλα αυτά τον αγαπάει πάρα πολύ και την αγαπάει πάρα πολύ και εκείνος. Ο Θοδωρής είναι ο πιο απόμακρος – αυταρχικός χαρακτήρας της οικογένειας και είναι αυτός που έχει μεγάλες φιλοδοξίες, αφού διατηρεί ναυτιλιακή εταιρία, που έχει σκοπό να την επεκτείνει. Είναι στην καλύτερη οικονομικά κατάσταση από όλη την οικογένεια και είναι και αυτός που βοηθάει και στηρίζει οικονομικά την Λωξάντρα και ταυτόχρονα στηρίζει όλη του την οικογένεια.

 

Σόλων Τσούνης: "Η τέχνη πηγαίνει μπροστά τον κόσμο"

Ο Σόλων Τσούνης στην Λωξάντρα.

Σόλων Τσούνης: "Η τέχνη πηγαίνει μπροστά τον κόσμο"

 

Η ενασχόληση σας με την υποκριτική ξεκίνησε, όπως έχετε δηλώσει και στο παρελθόν, κάπως τυχαία. Η πορεία σας μέχρι τώρα δικαιώνει αυτή σας την επιλογή;

Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος και ναι, μπορώ να πω ότι τη δικαιώνει. Μόνο και μόνο από το γεγονός ότι μπορώ να ζω κάνοντας αυτή τη δουλειά, δικαιώνομαι από αυτή την επιλογή. Αλλά παρόλα αυτά δε μπορώ να κρύψω ότι είναι μία πολύ δύσκολη δουλειά για την εποχή που διανύουμε.

 

 

 

 

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα στοιχεία εκείνα, που συνθέτουν τον καλό ηθοποιό;

Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά. Εκτός από το φυσικό ταλέντο, που πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει ηθοποιός -που αυτό το κρίνουν οι καθηγητές των σχολών- από κει και πέρα η συνταγή, για να γίνει κάποιος καλός ηθοποιός είναι να δουλέψει πολύ και με τον εαυτό του και με την τέχνη της υποκριτικής. 

 

 

Εκτός από υποκριτική έχετε σπουδάσει και φωτογραφία…

Έτσι γνώρισα και το θέατρο, σαν φωτογράφος. Πήγα να καλύψω μία παράσταση και έτσι είδα τη διαδικασία του θεάτρου και των προβών. Με γοήτευσε και αποφάσισα να σπουδάσω και αυτή την τέχνη.

 
Έχετε όμως μεγάλη αγάπη και για την ζωγραφική, καθώς ζωγραφίζετε…

Γενικώς καταπιάνομαι με τις τέχνες και καταπιανόμουν από πάντα, από μικρό παιδί. Ήξερα ότι αυτό, με το οποίο θα ασχοληθώ, θα έχει να κάνει με τις τέχνες. Ξεκίνησα ζωγραφική, φωτογραφία και έπειτα μπήκα στο θέατρο. Τώρα είμαι σε μία φάση που θέλω να τα συνδυάζω όλα.

 

 

 

 

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει περισσότερο στις διάφορες μορφές τέχνης και τι θα λέγατε στα νέα παιδιά σήμερα, ώστε να ασχοληθούν και εκείνα με κάποια μορφή τέχνης;

Θεωρώ ότι η τέχνη μας εξελίσσει γενικώς. Η τέχνη πάει μπροστά τον κόσμο, είναι ένα μέσο έκφρασης για τους καλλιτέχνες και ένα μέσο εξέλιξης για τον κόσμο που παρακολουθεί τις τέχνες. Οπότε μόνο καλό κάνουν οι τέχνες και σε αυτόν που τις υπηρετεί και σε αυτόν που τις παρακολουθεί…

 

 

Συμμετείχατε στην τηλεοπτική σειρά το “Σόι σου” που γνώρισε για πέντε χρόνια τεράστια επιτυχία. Αναπόφευκτα το ευρύ κοινό σας έχει συνδέσει με τον ρόλο του Διονύση Χαμπέα. Αυτή η σύνδεση ανεβάζει για εσάς τον βαθμό δυσκολίας σε μελλοντικές δουλειές;

Αυτό είναι αναμενόμενο και πόσω μάλλον, όταν κάτι κρατάει για πολλά χρόνια. Αυτή η δουλειά κράτησε πέντε χρόνια, οπότε ήξερα ότι η ταύτιση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αλλά αυτό είναι κάτι που πάντα συμβαίνει στις δουλειές. Πάντα ο κόσμος μετά από μία δουλειά σε φωνάζει με τον όνομα του ρόλου τον οποίο υποδύεσαι, για παράδειγμα Διονύση ή Αλέξανδρο. Αλλά δεν κινδυνεύω από κάτι, δεν φοβάμαι ότι ο κόσμος δε θα ξεπεράσει αυτόν μου τον ρόλο, γιατί θα έρθει κάποιος άλλος ρόλος και θα επισκιάσει τον προηγούμενο. Οπότε θα τον κάνει να ξεχαστεί. Αν μη τι άλλο αυτή είναι η δουλειά μου, να υποδύομαι διάφορους ρόλους, οπότε δεν με ανησυχεί καθόλου.

 

Ποια είναι τα επαγγελματικά σας σχέδια για το μέλλον; Που θα σας δούμε;

Τηλεοπτικά θα είμαι στο καινούργιο σίριαλ του Alpha, που λέγεται “Έρωτας Μετά” ένα ερωτικό- αστυνομικό θρίλερ. Θεατρικά θα είμαι στο “Έγκλημα στο Orient Express” με την Κάτια Δανδουλάκη, στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη με έναν πολύ σπουδαίο θίασο, από πολύ σπουδαίους ηθοποιούς. Πιο συγκεκριμένα, στον θίασο θα είναι η Κάτια Δανδουλάκη, ο Δάνης Κατρανίδης, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, η Μάρω Κοντού, ο Τάσος Χαλκιάς, η Ταμίλα Κουλίεβα, η Τάνια Τρύπη, ο Τάκης Παπαματθαίου, η Έρρικα Μπίγιου και ο Λευτέρης Ζαμπετάκης.

 

 

Σόλων Τσούνης: "Η τέχνη πηγαίνει μπροστά τον κόσμο"

Ο Σόλων Τσούνης και η περιπετειώδης του πλευρά.

 

Q&A

Ηθοποιός που θαυμάζω: Cate Blanchett
Χαλαρώνω με: Με ένα βιβλίο
Αγαπημένος καλλιτέχνης: Francisco Goya
Θα ήθελα να ταξιδέψω: Στην Πορτογαλία
Γελάω με: Το καλό χιούμορ
Η μεγαλύτερη περιπέτεια που έχω ζήσει: Η διαμονή μου στο Παρίσι
Τι μου άφησε το ταξίδι: Ήταν μια εμπειρία ζωής

 

 

Λίγα λόγια για την Λωξάντρα

 Η θρυλική κοκόνα από την Πόλη

Τέλη 19ου αιώνα-αρχές 20ου. Μια μεσοαστική ελληνική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης ζει τις μικρές και τις μεγάλες στιγμές της καθημερινότητας, με φόντο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Στον πυρήνα της, η κοκόνα Λωξάντρα. Μια λαϊκή γυναίκα που έχει αγάπη για τη ζωή και τους γύρω της. Πανέξυπνη, στοργική, αλλά και χαρισματική μαγείρισσα. Σημειώστε ένα από τα μυστικά της: «Τη σαρδέλα καλά να τη λαδώσεις πρέπει και μετά πάνω σε κληματόφυλλα να την ψήσεις-όλα εγώ θα σε τα λέω;». Στην παράσταση θ’ αποκαλύψει περισσότερα! 
Η Λωξάντρα δεν είναι γέννημα συγγραφικής φαντασίας, αλλά πρόσωπο υπαρκτό. Συγκεκριμένα, η γιαγιά της Μαρίας Ιορδανίδου. Η τελευταία το 1962 και σε ηλικία 65 χρονών μετέφερε στο ομώνυμο μυθιστόρημα την ιστορία αυτής της δυναμικής γυναίκας, περιγράφοντας παράλληλα με χιούμορ και ζηλευτή ζωντάνια τα έθιμα και τη ζωή των Ελλήνων της Πόλης. 

Ελάτε, λοιπόν, να θυμηθούμε οι παλαιότεροι και να μάθουμε οι νεότεροι τα παλιά, να γελάσουμε και να συγκινηθούμε. Και πού ξέρετε, ίσως η Λωξάντρα σας φιλέψει και λίγο από τον ξακουστό χαλβά της.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου.

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης

Ηθοποιοί: Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Αρμένης, Μιχάλης Μητρούσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Χρύσα Παπά, Σόλων Τσούνης, Κατερίνα Αντωνιάδου, Χρήστος Ζαχαριάδης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Κωνσταντίνος Κυριακού, Γιάννης Κουκουράκης, Αλεξία Μουστάκα, Κοραλία Τσόγκα, Αλμπέρτο Φάις, Μαρία Χάνου, Χριστίνα Ψάλτη

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα περιοδείας της παράστασης εδώ:

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!