Home / Wellness  / Health  / Συμπληρώματα διατροφής για καλύτερο ύπνο: Έχουν επιστημονική βάση;

Συμπληρώματα διατροφής για καλύτερο ύπνο: Έχουν επιστημονική βάση;

Όταν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς πώς το αντιμετωπίζεις; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις; Σηκώνεσαι από το κρεβάτι και κάνεις βόλτες στο σπίτι; Παραμένεις ξαπλωμένος/η, ελπίζοντας για ένα θαύμα ή μήπως παίρνεις κάποια συμπλήρωματα ύπνου; Σε περίπτωση που καταφεύγεις στην τρίτη επιλογή, το άρθρο αυτό σίγουρα σε ενδιαφέρει. Εμείς κάναμε την έρευνα και σου παρουσιάζουμε την απάντηση στο ερώτημα “τελικά τα συμπληρώματα ύπνου έχουν κάποια επιστημονική βάση;”.

Την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί μία συνεχώς αυξανόμενη τάση-εξάρτηση από τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής για τη ρύθμιση του ύπνου. Αυτή η ραγδαία αύξηση προκαλεί ανησυχία, κυρίως επειδή τα βοηθήματα αυτά δρουν “κατασκευάζοντας” τον ύπνο. Πράγμα που απέχει πολύ από τον φυσιολογικό, υγιή ύπνο που χρειάζεται το σώμα. Αυτός ο φυσιολογικός ύπνος ακολουθεί δύο νόμους, οι οποίοι καταλήγουν να διαταράσσονται από τέτοιου είδους βοηθήματα, με τους εξής τρόπους:

Αυξάνουν το “χρέος” του ύπνου σου. Με λίγα λόγια, τον αριθμό ωρών ύπνου που έχασες τις τελευταίες 14 ημέρες. Ανατρέπουν τον κιρκάδιο ρυθμό σου. Το “βιολογικό ρολόι” που ρυθμίζει σε κάθε ζωντανό οργανισμό κάποιες πολύ απαραίτητες και σημαντικές βιολογικές λειτουργίες, όπως είναι αυτή του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, της έκκρισης ορμονών, της αρτηριακής πίεσης του αίματος, ακόμη και τον μεταβολισμό.

 

Πιθανές παρενέργειες αγωγής για τον ύπνο

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής (μελατονίνη, μαγνήσιο, βαλεριάνα) μπορούν να βοηθήσουν σε τυχόν διαταραχές του ύπνου. Όπως σημείωσαν οι συγγραφείς μίας μελέτης του 2017, η μελατονίνη είναι αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση ορισμένων διαταραχών του ύπνου, όπως η αϋπνία. Η μελατονίνη είναι γενικά ασφαλής. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν μερικές ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όταν λαμβάνεται σε υψηλότερες δόσεις.

Γενικά, τα βοηθήματα ύπνου (ζαλεπλόνη, ζολπιδέμη, βενζοδιαζεπίνες) συστήνονται για βραχυπρόθεσμη χρήση. Αυτό προκύπτει λόγω πολυάριθμων παρενεργειών, που ίσως εμφανιστούν λόγω υψηλής κατανάλωσής τους.
Περίπου 8 στους 10 ανθρώπους εμφανίζουν το φαινόμενο του πονοκεφάλου την επομένη της λήψης του υπνωτικού φαρμάκου. Νιώθουν υπνηλία, έχουν μπερδεμένη σκέψη και παρουσιάζουν ζάλη ή προβλήματα ισορροπίας. Αυτές οι επιδράσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητά σου να οδηγήσεις, να δουλεύεις, να πηγαίνεις στο σχολείο και να ολοκληρώνεις καθημερινές εργασίες. Με λίγα λόγια να είσαι λειτουργικός.

Τα υπνωτικά χάπια (και τα συμπληρώματα διατροφής) που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και τα συνταγογραφούμενα υπνωτικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν κι άλλες παρενέργειες όπως:

Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Μυϊκή αδυναμία

Ξηρότητα του στόματος 

Πεπτικά προβλήματα, όπως αέρια, καούρα και ναυτία

 

Περισσότερα λεπτά ύπνου = ποιοτικός ύπνος;

Μελέτες δείχνουν ότι τα υπνωτικά χάπια δεν είναι τόσο χρήσιμα για έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο. Τι εννοούμε; Οι περισσότεροι άνθρωποι, που παίρνουν υπνωτικά βοηθήματα, αποκοιμούνται περίπου οκτώ έως είκοσι λεπτά γρηγορότερα από εκείνους που δεν παίρνουν. Κατά μέσο όρο, μπορεί να κερδίζει κανείς επιπλέον 35 λεπτά ύπνου. Σίγουρα, τα λεπτά ύπνου ακούγονται δελεαστικά, όμως ο χρόνος δεν είναι από μόνος του αρκετός. Η ποιότητα του ύπνου είναι αυτή που κάνει την τεράστια διαφορά, χαρακτηριστικό που δε φαίνεται να συνάδει με τα υπνωτικά φάρμακα.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, είναι απολύτως κατανοητό να θέλεις/ψάχνεις μια γρήγορη λύση όταν είσαι κουρασμένος/η και δεν έχεις ενέργεια. Τα συμπληρώματα ύπνου, όμως, δε φαίνεται να είναι η απάντηση για τον φυσιολογικό ύπνο που χρειάζεται το σώμα σου.

 

Πηγές: https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

 

Το άρθρο “Συμπληρώματα διατροφής για καλύτερο ύπνο: Έχουν επιστημονική βάση;” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος