Home / Family  / Στη “Swaplanet” η ανταλλαγή ρούχων αποκτά αξία!

Στη “Swaplanet” η ανταλλαγή ρούχων αποκτά αξία!

Η “Swaplanet” είναι η πρώτη πλατφόρμα ανταλλαγής παιδικών ρούχων στην Ελλάδα. Η “πράσινη” startup  μάς εμπνέει!

Ο Σερίφ Μπαρακάτ από την Αίγυπτο, με σπουδές μηχανικού και ΜΒΑ στον Καναδά, ο Τζίμυ Νικολαΐδης από το Ηνωμένο Βασίλειο, μεγαλωμένος στην Ελλάδα, μηχανικός και εφευρέτης και η Έλενα Στάμου, με εξειδίκευση στο διεθνές μάρκετινγκ και στα παιδιά, είναι οι ιδρυτές της πρώτης πλατφόρμας ανταλλαγής παιδικών ρούχων στην Ελλάδα.

 

Φιλοσοφία αυτής της “πράσινης” startup, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021, είναι ότι το πιο βιώσιμο ρούχο είναι αυτό, που έχεις ήδη στη ντουλάπα σου. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδικά ρούχα.

 

Το ότι τα παιδικά ρούχα χρησιμοποιούνται το πολύ για έναν χρόνο, αφού όταν μιλάμε για παιδική ανάπτυξη όλα έχουν ημερομηνία “λήξης”, το ήξερες. Αυτό που, ίσως, δεν ήξερες είναι το τεράστιο αποτύπωμα που αφήνει η μαζική παραγωγή τους στο περιβάλλον. Μάλιστα, η βιομηχανία των ρούχων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αποβλήτων στον κόσμο, μετά τα πλαστικά!

 

Η “Swaplanet” είναι μια νεοφυής επιχείρηση, βασισμένη στο καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο κυκλικής οικονομίας. Στόχος της πλατφόρμας είναι η επαναχρησιμοποίηση του παιδικού ρουχισμού, μέσω της ανταλλαγής του. 

 

 

Η “Swaplanet” απευθύνεται σε εσένα, τον πολυάσχολο γονιό, που μπορείς πια να ψωνίσεις εύκολα και οικονομικά, χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον. Μέσω της ανταλλαγής, ρούχα που δεν χωρούν ή δεν εξυπηρετούν πια κάποια παιδιά, αποκτούν μια δεύτερη “ζωή”. 

 

 

Στόχος της ομάδας της Swaplanet είναι μέχρι το 2027 με τις ανταλλαγές τις πλατφόρμας να μειωθούν κατά 300 εκατομμύρια κιλά οι εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που αντιστοιχούν σε 14 εκατομμύρια δέντρα και 40 δις λίτρα νερού.

 

 

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα και πού στοχεύει;

Οι γονείς κερδίζουν πίστωση για τα ρούχα που αποστέλλουν και επιλέγουν νέα second hand ρουχαλάκια, από περισσότερες από 1.000 μάρκες. Κατά την αγορά, εξαργυρώνουν την πίστωση τους, και πληρώνουν ένα μικρό ποσό, το οποίο ξεκινάει από 1,5 ευρώ, για τις υπηρεσίες της πλατφόρμας.

 

Όσα από τα ρούχα δεν γίνονται αποδεκτά για ανταλλαγή στην πλατφόρμα, δωρίζονται σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη ή ανακυκλώνονται. Συνεργάτες σε αυτό είναι η “Fabric Republic”, η “Khora Athens” και η “Immortaliting”.

 

Τέλος, το 2% των εσόδων από όλες τις παραγγελίες της “Swaplanet” δωρίζεται στη ΜΚΟ “We4All” για αναδασώσεις και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Οι ιδρυτές της “Swaplanet” είχαν ως βασικό τους στόχο να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα, βασισμένη τόσο στη βιώσιμη παραγωγή/προμήθεια των ρούχων, όσο και στη βιώσιμη κατανάλωση, σύμφωνα με τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 12 του ΟΗΕ.

 

Έτσι, δημιούργησαν ένα ψηφιακό περιβάλλον ανταλλαγής παιδικών ρούχων, με αποτέλεσμα τόσο την εξοικονόμηση χρόνου, όσο και την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης στα παιδιά.

 

 

Όλη η φιλοσοφία της Swaplanet σχετίζεται με τη βιωσιμότητα και την απανάχρηση, όπως η 100% ανακυκλώσιμη και επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα, μέχρι το χαρτί περιτυλίγματος, το οποίο μπορεί να ζωγραφιστεί από τα παιδιά. Επιπλέον, οι ιδρυτές της οργανώνουν δωρεάν webinar αναφορικά με τη γονεϊκότητα, την παιδική ψυχολογία, τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών κ.ά.

 

Αν θέλεις να γνωρίσεις κι εσύ τη φιλοσοφία τους και να κάνεις τη δική σου παραγγελία, μάθε τα πάντα εδώ

 

Γιατί κάθε μικρή πράξη μπορεί να οδηγήσει σε κάτι μεγάλο και πολύ σημαντικό για τον πλανήτη μας!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath