Home / Famous Talks  / Σταύρος Βαρθαλίτης: “Το κοινό καταλαβαίνει ποιος είναι αληθινός”

Σταύρος Βαρθαλίτης: “Το κοινό καταλαβαίνει ποιος είναι αληθινός”

Ο Σταύρος Βαρθαλίτης μιλά για τη μαγειρική, τον χορό και την αλήθεια, ως βασική “πρώτη ύλη” της “συνταγής” της επιτυχίας.

 

Αν έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε tango και freestyle, θα διάλεγε χωρίς αμφιβολία το δεύτερο. Στο δίλημμα “γλυκό ή αλμυρό”, απαντά “αλμυρό, γιατί είμαι μάγειρας”. Παρότι προτίμησε τις δεύτερες από τις επιλογές που του έδωσα, ο Σταύρος Βαρθαλίτης φαίνεται πως είναι γεννημένος για πρωτιές! Σχεδόν πριν δύο χρόνια αναδείχθηκε νικητής του Master Chef, ενώ τώρα θεωρείται μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της κορυφής του Dancing With The Stars. Ποια είναι, όμως, σύμφωνα με εκείνον η “συνταγή” της επιτυχίας;

 

Βλέποντας τις χορογραφίες σου στο DWTS, οφείλω να πω ότι “το έχεις”! Πάντα σου άρεσε να χορεύεις;

Προσπαθώ! (γέλια) Από πιτσιρικάς θυμάμαι ακόμα, παρέα με τον ξάδερφό μου, ακούγαμε μια μουσική και κάναμε μία δική μας χορογραφία. Περνούσαμε καλά, κάναμε χαβαλέ. Όταν έχεις, όμως, έναν δάσκαλο δίπλα σου -όπως έχω εγώ τη Μαρία- μαθαίνεις και καταλαβαίνεις το πραγματικό νόημα του χορού. Και είναι πιο ωραίο αυτό, γιατί ξέρεις πού πας.

 

Τι σε δυσκολεύει και τι απολαμβάνεις περισσότερο σε αυτήν την εμπειρία;

Με δυσκολεύουν οι πολλές ώρες προπονήσεων. Κοιμάμαι ελάχιστα, δουλεύω πάρα πολύ και ο χορός είναι κάτι που απορροφά πολύ χρόνο. Εννοείται, όμως, πως το απολαμβάνω, γιατί ο χορός είναι ένας τρόπος έκφρασης. Αν μπαίνεις στο νόημα του κάθε χορού -γιατί καθένας έχει μια ιστορία να σου δώσει- περνάς καλά. Και, παράλληλα, συμβάλλω σε έναν σπουδαίο σκοπό, ενισχύοντας σημαντικά ιδρύματα με τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις ψήφους του κοινού. Ο σκοπός αυτός είναι για μένα το μεγαλύτερο όφελος από την όλη εμπειρία.

 

 

Κάνεις καθημερινά προπονήσεις;

Ναι, καθημερινά για 6-7 ώρες! Όπως ακούγεται, τόσο πολύ πονάει. Επειδή και εγώ και η Μαρία είμαστε τελειομανείς, είναι σαν να κάνω μια δεύτερη δουλειά ή σαν να προπονούμαι σε επαγγελματικό επίπεδο. Σαν “πρώτη ύλη”, σαν σώμα, δεν είμαι κατάλληλος για χορό. Επομένως, αν δε δώσω τον κόπο που πρέπει, δε θα βγει ένα αποτέλεσμα αντάξιο της προσπάθειάς μας. Θέλουμε να βλέπουν και οι τηλεθεατές και οι κριτές ότι αυτό που κάνουμε δε γίνεται στην τύχη, αλλά του δίνουμε τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεται.

 

Ωστόσο, ο χορός δεν είναι μόνο θέμα σωματοδομής…

Σίγουρα. Το πιο σημαντικό είναι να έχεις μέσα σου τον ρυθμό. Αν δεν τον έχεις, όσο λεπτά κι αν είναι τα άκρα σου, όσο γυμνασμένος κι αν είσαι, δε θα τα καταφέρεις. Πρέπει να νιώθεις τη μουσική, να καταλαβαίνεις τη νότα και να πατάς πάνω της.

 

Πιστεύεις πως αυτή η τελειομανία σου έχει οδηγήσει και στη μεγάλη απήχηση τουFoodman”, του καναλιού σου στο YouTube;

Η αλήθεια είναι πως, λόγω του DWTS, έχω λιγότερο χρόνο να αλληλεπιδρώ με τους ανθρώπους που ακολουθούν το κανάλι μου -στενοχωριέμαι γι’ αυτό, αλλά θα επανέλθω δριμύτερος! Νομίζω, όμως, ότι το μεγαλύτερο κέρδος, που είχα από τη συμμετοχή μου στο Master Chef, ήταν αυτή η γενική αποδοχή. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, πιστεύω ότι το κοινό έχει καταλάβει πως τελικά είμαι αυτό που φανταζόταν. Ταπεινός, δουλευταράς, με χαβαλέ στη ζωή μου και με πάθος για ό,τι κάνω. Ο κόσμος το εκτιμάει. Όταν δει ότι κάτι είναι ψεύτικο, τότε θα φας άκυρο. Κι αυτό το άκυρο δε γυρνάει! Το κοινό ξέρει και καταλαβαίνει ποιος είναι αληθινός και ποιος προσποιείται. Πρέπει αυτό που δείχνεις, να είναι ο πραγματικός σου εαυτός και να το κρατήσεις μέχρι τέλους.

 

 

Αυτή είναι για σένα η “συνταγή” της επιτυχίας;

Θέλοντας και μη, ένας διαγωνισμός μαγειρικής, που έχει και το κομμάτι του reality, θα βγάλει τον πραγματικό εαυτό σου. Ακόμα κι αν είσαι “διαβασμένος” -με το πέρασμα των χρόνων, κάποιοι μπαίνουν “διαβασμένοι” στο Master Chef- η πίεση και το διαγωνιστικό κομμάτι θα βγάλουν τα άσχημα χαρακτηριστικά σου. Αν δεν έχεις άσχημα χαρακτηριστικά, αλλά έχεις αυτογνωσία, ξέρεις ποιος είσαι, δεν έχεις κάποια κακία απέναντι στους συμπαίκτες σου, αλλά μπαίνεις για να περάσεις όμορφα και να το ζήσεις -μία φορά το ζεις, δεν έχει δεύτερη-, τότε θα πας καλά.

Εγώ μπήκα, “μέτρησα” τους αντιπάλους μου, ήμουν ήρεμος και πέρασα καλά. Έκανα χιούμορ με τον θείο Λεωνίδα, με τον οποίο είχαμε μια πολύ καλή σχέση και με βοήθησε, δούλεψα σκληρά και διάβασα πολύ στο σπίτι. Για να βγεις νικητής, πρέπει να ξέρεις ποιος είσαι, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε μαγειρικό επίπεδο. Αυτό το προσόν το έχουν πολλοί άνθρωποι, όχι μόνο εγώ και η Μαργαρίτα. Αλλά θεωρώ ότι, αν μπεις σε έναν τέτοιο διαγωνισμό, πρέπει να ξέρεις ακριβώς ποιος είσαι και πού θέλεις να φτάσεις. Διαφορετικά, θα χαθείς στον δρόμο…

 

stavros margarita

 

Εσύ, πώς ορίζεις το καλό φαγητό;

Αν ένας άνθρωπος πληρώσει κάτι για να φάει, τον ρωτήσεις αν θα ξαναπλήρωνε και σου απαντήσει “ναι”, τότε είναι καλό. Αν σου πει “Καλό ήταν, αλλά δε θα ξαναπλήρωνα”, τότε μάλλον είναι αποτυχία. Κι αυτό αφορά στα πάντα, από το σουβλάκι μέχρι το φουά γκρα.

 

stavros varthalitis

 

Υπάρχει κάποια διατροφική τάση που δε θα υιοθετούσες ποτέ;

Προσωπικά, δε θα μπορούσα να γίνω vegan. Είναι μία τάση που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και τη σέβομαι, αλλά δε θα μπορούσα να την ακολουθήσω λόγω επαγγέλματος. Μου αρέσει, όμως, αυτή η μαγειρική, γιατί σου δίνει πρώτες ύλες και τρόπους να μαγειρέψεις που δε θα τους ανακαλύψεις όταν τρως τα πάντα. Διαβάζοντας και μελετώντας τη vegan μαγειρική, ανακαλύπτεις τελείως διαφορετικές επιλογές, που μπορεί να είναι και καλύτερες από το να φας κρέας. Έχει πολύ ενδιαφέρον, αλλά δε θα μπορούσα να την υιοθετήσω, γιατί πρέπει να δοκιμάζω τα πάντα όταν μαγειρεύω. Ωστόσο, υπάρχουν vegan συνταγές, που έχω δοκιμάσει και θα μπορούσα να τις τρώω καθημερινά, παρότι είμαι κρεατοφάγος. Θα μπορούσα, όμως, να τη μελετήσω και να δώσω συνταγές στον κόσμο ως μάγειρας.

 

Τώρα, που τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ποιες συνταγές θα πρότεινες για το γιορτινό τραπέζι;

Ετοιμάζουμε τώρα πολλές ωραίες Χριστουγεννιάτικες συνταγές! Μελομακάρονα, βασιλόπιτες -ίσως κάνω και μία vegan-, κουραμπιέδες, παραδοσιακές Γιαννιώτικες δίπλες… Αλλά και γαλοπούλα ή κοτόπουλο γεμιστό, μια ζουμερή πανσέτα με τραγανή πέτσα και σάλτσα μαυροδάφνης, ένα χοιρινό ρολό, μια ωραία quiche lorraine. Είναι η εποχή αυτών των φαγητών!

 

vasilopita varthalitis

 

Γενικά, τι θεωρείς πως πρέπει να περιλαμβάνει ένα Χριστουγεννιάτικο δείπνο, για να είναι επιτυχημένο;

Μελομακάρονο ή κουραμπιέ για το ξεκίνημα, ένα ωραίο ορεκτικό -όπως μια πουτίγκα από τυριά ή μια τάρτα με μπέικον και τυριά-, αφράτα ψωμάκια, γαλοπούλα ή κοτόπουλο γεμιστό κι έναν κορμό σοκολάτας για επιδόρπιο. Εννοείται και βασιλόπιτα, για να βρούμε το φλουρί!

 

Έχεις πει πως κόλλησες το μικρόβιο της μαγειρικής από τη γιαγιά σου. Ποιο από τα πιάτα σου θα της αφιέρωνες;

Νομίζω ότι, από τα πιάτα που μέχρι τώρα έχω παρουσιάσει, θα της αφιέρωνα αυτό που μαγείρεψα στον τελικό του Master Chef, τη ρεβιθάδα με το αρνί. Ήταν μερακλού η γιαγιά, γι’ αυτό πήρα και το όνομά της. Μια σιγοβρασμένη ρεβιθάδα με καλομαγειρεμένο αρνάκι θα της άρεσε πολύ -και στον παππού μου!

 

burger varthalitis

 

Πόσο κοντά είμαστε στο να απολαύσουμε τις δημιουργίες σου στο δικό σου εστιατόριο;

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το δικό μου εστιατόριο θα ανοίξει κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο. Μόλις τελειώσει το DWTS και αυτή η τηλεοπτική χρονιά, ιδανικά μετά το Πάσχα, θα ξεκινήσω τις προετοιμασίες. Πρώτα ο Θεός, τα επόμενα Χριστούγεννα θα είμαστε ανοιχτά, στο κέντρο της Αθήνας!

 

Ο Σταύρος σε… διλήμματα
Street food ή fine dining;

Street food κάθε μέρα, fine dining μια φορά τον μήνα!

Αλμυρό ή γλυκό;

Αλμυρό, είμαι μάγειρας!

Tango ή freestyle;

Freestyle, ξεκάθαρα!

 

IG: stavrosvarthalitis

FB: @stavrosvarthalitisofficial

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin