Home / Famous Talks  / Σπύρος Γραμμένος: “Αλλάζω με όσα αλλάζουν γύρω μου”

Σπύρος Γραμμένος: “Αλλάζω με όσα αλλάζουν γύρω μου”

Σπύρος Γραμμένος

Λίγες μέρες πριν παρουσιάσει την #Grammentinos Summer Edition, την πιο… Βαλεντινίστικη συναυλία του καλοκαιριού στην Τεχνόπολη, ο Σπύρος Γραμμένος μιλά για την έμπνευση που ξεπηδά από την καθημερινότητα και μοιράζεται μαζί μας τα τραγούδια που θα έγραφε στην “Ενενηντάρα TDK” των καλοκαιρινών διακοπών του!

 

#Grammentinos Summer Edition, την Τρίτη 2 Ιουλίου, στην Τεχνόπολη. Τι να περιμένουμε;

Η σκέψη είναι σαν αυτό που λέμε «Γιατί δεν τρώμε μελομακάρονα όλο τον χρόνο;» Κάπως έτσι σκεφτήκαμε πώς θα φτιάξουμε μια βραδιά που θυμίζει αυτό που κάνουμε 14 Φλεβάρη στον Σταυρό του Νότου, μέσα στο καλοκαίρι, στην Τεχνόπολη. Θα υπάρξουν φίλοι που θα τραγουδήσουμε, θα παίξουμε με την καλύτερή μας διάθεση, θα προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε για λίγο από την πραγματικότητα, ενώ θα μιλήσουμε και γι’ αυτή.

 

Σπύροσ Γραμμένος

 

Σε κάθε σκηνική σου παρουσία μπλέκεις τα τραγούδια με τη σάτιρα και την αφήγηση ιστοριών. Πώς προέκυψε αυτή η σύνδεση;

Έχω την ανάγκη να μιλήσω με αυτούς που έρχονται στα live. Είναι ένας τρόπος να σπάει η απόσταση, να ερχόμαστε κοντά, να μου φεύγει το άγχος και να γινόμαστε ένα. Κάθε τραγούδι κρύβει πίσω του πολλές ιστορίες. Καμιά φορά, κάποιες καλό είναι να τις μοιράζεσαι.

Σπύρος Γραμμένος

Ιστορίες αφηγήσε και μέσα από τα βιβλία σου και τα σενάριά σου για το θέατρο και την τηλεόραση. Τι μπορεί να εμπνεύσει την πένα σου;

Η καθημερινότητα. Όλα αυτά που ζούμε την κάθε μέρα. Την κάθε στιγμή. Από κάτι πολύ άσχημο μέχρι το πιο όμορφο πράγμα. Γενικά, εκθέτω όσους είναι γύρω μου, όσα λένε και όσα κάνουν. Όλα αυτά που ζούμε, μαζεύονται μέσα μας και ψάχνουν τον τρόπο να βγουν. Εμένα μου βγαίνει στο γράψιμο συνήθως.

 

 

Μέσα από τα τραγούδια σου νιώθω κάποιες φορές ότι έχεις μια νοσταλγική διάθεση για τα παιδικά σου χρόνια. Σου λείπουν;

Δεν μου λείπει τίποτα απ’ όσα έζησα. Νομίζω πως όλα έχουν τη θέση τους μέσα μου και προχωράω. Δεν μου λείπουν, γιατί τα κουβαλάω μαζί μου. Δεν πληρώνω τζάμπα τόσα χρόνια ψυχοθεραπεία.

Σπύρος Γραμμένος

Ο έφηβος Σπύρος θα ήταν περήφανος για τον Σπύρο σήμερα;

Νομίζω πως είναι. Εγώ είμαι σίγουρα περήφανος για εκείνον.

 

Είσαι ο πιο εξελίξιμος και ευαίσθητος Καλλιτέχνης που υπάρχει εκεί έξω. Ανθρώπινος, ζεστός, συγκλονιστικός. Σε ευχαριστώ που με κάνεις να γελώ, αλλά κυρίως σε ευχαριστώ που με κάνεις να δακρύζω με Το όνομά μου είναι δικό σου, με την Ψυχή, τώρα με το Καμία Μόνη”. Αυτό είναι ένα μόνο από τα σχόλια θαυμασμού και εκτίμησης που διαβάζω στο YouTube κάτω απ’ το κομμάτι σου “Καμία Μόνη”. Πώς νιώθεις όταν διαβάζεις τέτοια σχόλια;

Νιώθω ότι αλλάζω με όλα όσα αλλάζουν γύρω μου. Με αυτά τα σχόλια συνήθως βουρκώνω και αγχώνομαι λιγάκι για το επόμενο τραγούδι που θα πρέπει να γράψω.

 

 

Επόμενος δίσκος υπάρχει στα σκαριά; Άλλα σχέδια για τη συνέχεια;

Υπάρχει το υλικό, το μαζεύω, πετάω πράγματα, προσπαθώ να γράψω καινούργια, ώστε τον Σεπτέμβριο να μπω στο στούντιο. Τώρα, το πότε θα βγω, δεν το ξέρω…

Σπύρος Γραμμένος

Έχεις συνεργαστεί με πάρα πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες. Ποιον θα έβαζες στην καρέκλα του κομμωτηρίου, ποιον θα έδενες με τις τιράντες σου, ποιον θα έπαιρνες μαζί σου στο γυμναστήριο, και σε ποιον θα έλεγες “Ω να σου…”;

Δε θα ήθελα να μιλάω για προηγούμενες σχέσεις μου. (γέλια)

 

Κλείνοντας, θα ήθελες να μου πεις ποια τραγούδια θα έγραφες σε “Ενενηντάρα TDK”, για να τα πάρεις μαζί σου στις καλοκαιρινές διακοπές;

Α Πλευρά                                B Πλευρά

Blue bayou                            Το τυχερό μου αστέρι

Summer time                        Πόσο λυπάμαι

I’m in the mood for love      Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά

I’ve got a crush on you        Canzone arrabbiata

Be my baby                           La liorona

Blue skies                              Zikr (abdullah ibrahim)

                                                Five String Blues (Roy Buchanan)

 

 

#Grammentinos Summer Edition

Ο Άνθρωπος που τραγούδησε τον έρωτα.

Που περπάτησε όλη τη γη για να μεταφέρει το μήνυμα της Αγάπης.

Ο Άνθρωπος που πήρε τη σκυτάλη απ’ τον προηγούμενο και δεν την έδωσε ποτέ στον επόμενο, θα εμφανιστεί για ένα βράδυ, στα μέσα του καλοκαιριού, την Τρίτη 2 Ιουλίου, στην Τεχνόπολη, με μαύρα, κόκκινες τιράντες και ληγμένα σοκολατάκια απ’ τον Φλεβάρη.

Στην τελευταία του συναυλία χώρισαν 6 ζευγάρια, τα φτιάξανε 9, έγιναν 4 προτάσεις γάμου, συνελήφθησαν 12 μωρά για διατάραξη κοινής ειρήνης, πήραν κλήση για παρκάρισμα 13 άτομα, κόλλησαν κόβιντ 4, χάθηκε μια εσάρπα και βρέθηκε ένα κινητό το οποίο παραδόθηκε στον άνθρωπο που ανήκε.

Γραμμεντίνος Σάμερ Εντίσιον! Δεν πρέπει να το χάσεις!

Παίζουν οι μουσικοί Χρήστος Καλκάνης στο κλαρινέτο και στα πλήκτρα, Χάρης Παρασκευάς στο μπάσο, Νίκος Αρβανίτης και Κώστας Μιχαλός στις κιθάρες, Ναταλία Κοκώση στα κρουστά και ιρλανδική φλογέρα, Μιχάλης Γαλάνης στα τύμπανα και Ελένη Ποζατζίδου στα φωνητικά. Τον ήχο επιμελείται ο Μάνος Στάγιας. Φωτογράφιση και επιμέλεια αφίσας ο Θωμάς Αρσένης.

Πρωταγωνιστεί στα video teasers της συναυλίας ο Μιχάλης Σαράντης, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χρήστος Δούρος, ενώ το μοντάζ η Ζήνα Παπαδοπούλου!

Opening act: Η μπάντα του Γραμμένου χωρίς τον Γραμμένο

Special guest: Ο Ξάδερφος

Παραγωγή: Imagine Art & Wild Rose

 

Τρίτη 2 Ιουλίου

Ώρα έναρξης: 21.00

Πειραιώς 100 & Βουτάδων, Γκάζι, Αθήνα

Προπώληση εισιτηρίων εδώ

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin