Home / Family  / Σοφία Αλεξίου: “Ταξιδεύοντας” τα παιδιά στην Ελλάδα!

Σοφία Αλεξίου: “Ταξιδεύοντας” τα παιδιά στην Ελλάδα!

Η συγγραφέας Σοφία Αλεξίου κατάφερε με το πρώτο βιβλίο της να δημιουργήσει τον πρώτο ταξιδιωτικό οδηγό για παιδιά στην Ελλάδα.

Η Σοφία Αλεξίου μάς μιλά για την έμπνευση πίσω από το ξεχωριστό βιβλίο “Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα”, για το τι θα βρει κανείς στις σελίδες του, και όσα θα αποκομίσουν οι μικροί αναγνώστες. Μας εξηγεί τι είναι οι “Αθηνοπεριπέτειες” και πώς μπορούμε να οργανώσουμε ένα αξέχαστο οικογενειακό ταξίδι, ενώ μας αποκαλύπτει τα δικά της αγαπημένα μέρη στην Αθήνα.

 
Tο βιβλίο σας “Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην εκδοτική παραγωγή, όντας ο πρώτος ταξιδιωτικός οδηγός για παιδιά στην Ελλάδα. Ήταν αυτό ένα έναυσμα για τη συγγραφή του; Πώς έγινε η σύλληψη της ιδέας;

Η ιδέα του βιβλίου γεννήθηκε με την γέννηση της κόρης μου. Όταν άρχισα να ψάχνω τρόπους για να της μιλήσω για όσα αγαπώ -τα βιβλία, τα ταξίδια, την Αρχαία Ελλάδα- με τρόπο διασκεδαστικό. Έτσι, άρχισα να γράφω σε ένα μπλοκ ζωγραφικής τα ταξίδια που ήθελα να κάνουμε μαζί, ζωγραφίζοντας παρέα της μέρη και πλάσματα από την ελληνική μυθολογία. Το μπλοκ ζωγραφικής “ζωντάνεψε” και στις σελίδες του ξεπρόβαλαν η Έλλη και ο Ερμής, αλλά κι ένας ταξιδιωτικός οδηγός για εξερευνητές και εξερευνήτριες!

 

Σαν εκπαιδευτικός ήταν πάντα πρόκληση να γράψω ένα βιβλίο, που θα βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν τη γνώση, τη γεωγραφία, την ιστορία και να τους περάσω την αξία, που έχουν οι απλές χαρές τις ζωής. Αυτή ήταν η αφετηρία και το όνειρο: να δημιουργηθεί μία σειρά βιβλίων, που θα μας ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε!

 

 
Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν τα παιδιά ανά την Ελλάδα, από το Σούνιο και τον Αργοσαρωνικό, μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Θα έλεγε κανείς ότι με αυτόν τον τρόπο εξασκούνται και στο κομμάτι της Γεωγραφίας. Τελικά, τι θα έχει αποκομίσει συνολικά ο μικρός αναγνώστης με το πέρας του βιβλίου;

Αυτό το βιβλίο αποτελεί το πρώτο μίας σειράς βιβλιοταξιδιών σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει ένας σχεδιασμός, για να επιτευχθεί μία γεωγραφική συνέχεια. Έτσι, σε αυτό το οδοιπορικό ξεκινάμε με τη Νότια Ελλάδα και αφετηρία την Αθήνα! Επέλεξα εκδρομές αγαπημένες, με πολιτιστικούς θησαυρούς, πλούσια μυθολογική ιστορία, αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία, και μέρη που δεν χορταίνω να επισκέπτομαι! Στόχος μου ήταν ένα βιβλίο, που θα δώσει στους αναγνώστες γεωγραφικές, λαογραφικές, ιστορικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές γνώσεις, μέσα από πολύχρωμες εικόνες και στιγμές ξεγνοιασιάς έτσι, ώστε να αγαπήσουν το διάβασμα και να θελήσουν να μάθουν κι άλλα για την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό.

 

Επίσης, στις σελίδες του θα βρείτε και έννοιες, όπως η διαφορετικότητα, το κάλλος, αρχαίες και σύγχρονες σοφίες, μνημεία και ταξιδιωτικά μυστικά. Πέρα, όμως, από το εκπαιδευτικό κομμάτι, αυτό που πάντα είχα στο μυαλό μου, ήταν οι περιπέτειες αυτές να αγγίξουν την καρδιά των παιδιών, να εξιτάρουν τη φαντασία, και να ανοίξουν ορίζοντες!

 

 

Εκτός από το να το διαβάσεις, όπως κάθε βιβλίο, ο ταξιδιωτικός σας οδηγός είναι κι αφορμή για ωραίες συζητήσεις και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης.

Παρέα με τα παιδιά, μπορούμε να ανοίξουμε χάρτες κάνοντας τη γεωγραφία παιχνίδι! Να δείξουμε στα παιδιά φωτογραφίες από μέρη που είχαμε επισκεφτεί, μιλώντας για την ιστορία τους, να μοιραστούμε εμπειρίες από τα μέρη του βιβλίου. Πολλές δραστηριότητες μπορούν να συνδεθούν με την Έλλη και τον Ερμή, όπως να φτιάξουμε μια Ακρόπολη από τουβλάκια -Lego, Duplo, μαγνήτες κ.ά. Έχουμε τη δυνατότητα να ζωγραφίσουμε τους ήρωες με μαρκαδόρους, να μιλήσουμε για τα ζώα που συναντήσαμε στις εκδρομές. Επιπλέον, να φτιάξουμε με πλαστελίνη έναν Μινώταυρο, να παρακολουθήσουμε μία διαδικτυακή ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Ζάππειο. Να δούμε βιντεάκια στο YouTube από τόπους που θέλουμε να επισκεφτούμε. Να συμπληρώσουμε παρέα το άλμπουμ των διακοπών στην τελευταία σελίδα του βιβλίου.

 

Μπορείτε να  κατεβάσετε κάποιες χειροτεχνίες δωρεάν στο blog μου, “Mom And The City” στο debop.gr. Κάθε χειροτεχνία αντιστοιχεί σε κάποιο ταξίδι του βιβλίου, και είναι αφιερωμένη στην Αρχαία Ελλάδα και στη μυθολογία. Έτσι, τα παιδιά μπορούν να μάθουν όμορφα πραγματάκια διασκεδάζοντας!

 

 

Και αφού μιλάμε για ταξίδια, δε θα μπορούσα να μη σας ρωτήσω για την ομορφότερη ταξιδιωτική ανάμνηση της δικής σας παιδικής ηλικίας.

Όλα τα ταξίδια είναι όμορφα. Μαθήματα ζωής, μας ανοίγουν το μυαλό και αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αν έπρεπε να διαλέξω ένα αγαπημένο μέρος από τα ταξίδια μου σαν παιδί, θα ήταν η Αρχαία Ολυμπία. Ένας τόσο σπουδαίος τόπος της αρχαίας ιστορίας μας. Περπατώντας στο Γυμνάσιο, στο στάδιο ανάμεσα σε αρχαιότητες και αιωνόβιες ελιές, είχα νιώσει πολύ περήφανη και τυχερή. Η Ελλάδα έχει υπάρξει πηγή έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο, κι εμείς μπορούμε να ταξιδέψουμε στα μαγικά της μέρη, μπαίνοντας απλά σε ένα αυτοκίνητο. Πόσο τυχεροί είμαστε πραγματικά…

 

Ξέρω ότι είστε μαμά ενός κοριτσιού, ενώ οι οικογενειακές διακοπές είναι κάτι που αγαπάτε. Μπορείτε να μας δώσετε τα δικά σας tips για το τέλειο ταξίδι με παιδιά;

Πιστεύω πως μαγική συνταγή για το τέλειο ταξίδι δεν υπάρχει, μα να ένα δίδυμο λέξεων που μπορεί να κάνει την εκδρομή μία όμορφη εμπειρία για όλους παιδιά και γονείς – υπομονή και ψυχραιμία! Ξεκινάμε δηλαδή το ταξίδι μας, έχοντας στο μυαλό πως δεν θα είναι πάντα εύκολο σαν μια βόλτα στο πάρκο. Όχι πως και μία βόλτα στο πάρκο με παιδί δεν είναι απαιτητική… Μαμά είμαι και ξέρω πως κάθε μέρα, όπου και να βρίσκεσαι, είναι όλα απρόβλεπτα με το παιδί.

 

Πρακτικά tips

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποιες πρακτικές, που μπορούν να διευκολύνουν το ταξίδι, όπως να κοιμηθείτε καλά την προηγούμενη μέρα, ώστε να ξεκινήσετε όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστοι. Χρήσιμο είναι να φτιάξετε μία λίστα για το τι θα βάλετε στη βαλίτσα, στην οποία θα υπάρχει και ένα οργανωμένο μίνι-φαρμακείο. Να έχετε μαζί σας αγαπημένα βιβλία μα και καινούργια, επιτραπέζια και μαγνητικά παιχνίδια, βιβλία δραστηριοτήτων και χαρτιά με μαρκαδόρους, για να απασχολούνται δημιουργικά τα παιδιά χωρίς να ζητούν συνέχεια οθόνες. Οι διακοπές είναι η ιδανική στιγμή για να κάνουμε μαζί, όλα όσα δεν προλαβαίνουμε καθημερινά!

 

 

Είναι σημαντικό να μην αποκλίνουμε εντελώς από το πρόγραμμα ύπνου και φαγητού του παιδιού, γιατί η ρουτίνα για ένα παιδί ισοδυναμεί με την αίσθηση ασφάλειας. Φυσικά και δεν θα είμαστε πιο ελαστικοί στις διακοπές, και στο τι θα φάει και στο τι θα δει, παρόλο που δεν είμαι πολύ φαν του να βλέπει πολλές οθόνες ή να τρώει πολλά γλυκά. Άρα, χαλαρό και ευπροσάρμοστο πρόγραμμα ως προς τις βόλτες, τις μετακινήσεις, το μπάνιο ή τα αξιοθέατα. Αν το πρόγραμμα δε βγαίνει, παραμένουμε χαλαροί! Άλλωστε, διακοπές είμαστε δεν μας βιάζει κανείς! Το μόνο που μας μένει να κάνουμε, είναι να αδράξουμε τη στιγμή, γιατί όλα γίνονται, εκτός από το να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο. Ας απολαύσουμε, λοιπόν, στο έπακρο ο ένας την παρουσία του άλλου, και ας αφήσουμε έγνοιες για την επιστροφή στη δουλειά.

 

 

Προέκταση του βιβλίου σας ήταν οι “Αθηνοπεριπέτειες”, σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο Δημήτρη Καραλή. Πρόκειται για μικρές βιωματικές εξερευνήσεις της πόλης από παιδιά. Μιλήστε μας για αυτή την ιδέα, που αγαπήθηκε τόσο πολύ. 

Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε, με το όνειρο να μας ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες του. Στόχος, να το πάρουν τα παιδιά και να γίνουν εξερευνητές/ ξεναγοί. Μία από τις ιδέες, όταν το έγραφα, ήταν να μετατραπεί σε εκπαιδευτική δράση για τα παιδιά! Kάπως έτσι, μου ήρθαν στο μυαλό οι “Αθηνοπεριπέτειες”, μία σειρά εκπαιδευτικών περιπάτων, που θα βασίζονται στις βόλτες της Έλλης και του Ερμή.

 

Πρότεινα την ιδέα μου σε έναν φίλο αρχαιολόγο, τον Δημήτρη Καραλή. Του ταίριαξε, κι έκτοτε ξεκίνησαν οι διαδρομές μας στην πόλη, κάθε Κυριακή στις 11.00 για παιδιά 6 – 11 ετών με τους συνοδούς τους. Στον περίπατο τα παιδιά μαθαίνουν για την ιστορία της πόλης τους, τα μνημεία της, ανακαλύπτουν τον Σωκράτη, τον Περικλή, τον Πάνα με τις νεράιδες, τον Άγιο Δημήτριο και το Αστεροσκοπείο στο υπέροχο τοπίο των Λόφων των Μουσών και της Πνύκας. Έχω οργανώσει ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσεων για τα παιδιά στο τέλος της διαδρομής,  και τα δωράκια που κερδίζουν είναι μία ευγενική χορηγία από τα καταστήματα Public και την Playmobil!

 

 

Θα συνεχιστούν οι Αθηνοπεριπέτειες από τον Σεπτέμβριο; Πώς μπορεί κανείς να συμμετέχει;

Συνολικά, η διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης είναι 2.30 ώρες, με στάσεις για μύθους και σνακ. Όλη συμμετοχή είναι δωρεάν, με ελεύθερη συνεισφορά στο τέλος της δράσης, για όποιον το επιθυμεί. Σύντομα, θα προσθέσω και άλλες διαδρομές στην πόλη, καθώς κάποιοι δήμοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συνεργαστούμε για νέες περιπέτειες, να οργανώσουμε παρέα εκδρομές για τα παιδιά. Έχω ενθουσιαστεί!

Αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμο και το site μου, στο οποίο θα μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε όλους του περιπάτους! Tον Σεπτέμβριο oι περίπατοι θα ξεκινήσουν ξανά, οπότε μέχρι τότε μπορείτε να μαθαίνετε τα νέα μας στα social media.

 

 

Είναι στις άμεσες βλέψεις σας η κυκλοφορία ενός δεύτερου βιβλίου;

Ναι, το επόμενο βιβλίο μου είναι στα σκαριά!

 

 

Θα θέλαμε το δικό σας top 10 με τα αγαπημένα σας μέρη στην Αθήνα, τα οποία θα μας προτείνατε να επισκεφτούμε.

Την Αθήνα την αγαπώ, ακόμη κι αν τελευταία έχει γίνει πιο αφιλόξενη και μοναχική. Εκεί, έζησα τα πιο όμορφα φοιτητικά μου χρόνια και τα νιάτα μου, και συχνά με την κόρη μου την εξερευνούμε ξανά μέσα από τα μάτια της, και είναι μοναδικά…

 

Τοπ 10 επιλογών μου, παρέα με το βιβλίο μου (όλα τα παρακάτω μέρη υπάρχουν στις σελίδες του) αν έχετε διάθεση να δώσετε τα ηνία ξενάγησης στα παιδιά θα ήταν:

1.Ακρόπολη

2.Μουσείο Ακρόπολης

3.Ηρώδειο- Άρειος Πάγος

4.Πλάκα

5.Πνύκα- Λόφος Νυμφών

6.Ζάππειο- Εθνικός Κήπος

7.Πύλη Αδριανού- Ολυμπιείο

8.Καλλιμάρμαρο

9.Μοναστηράκι, Ρωμαϊκή Αγορά

10.Θησείο

 

***Το βιβλίο της Σοφίας Αλεξίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath