Home / Beauty  / Σολάριουμ: Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά;

Σολάριουμ: Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά;

cozy vibe beauty body solarium
Οι κίνδυνοι που κρύβει το σολάριουμ και πρέπει να γνωρίζουμε όλοι.

Το σολάριουμ τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς, αφού η μαυρισμένη επιδερμίδα ανήκει στα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς. Πολλές είναι οι γυναίκες που προτιμούν τη συγκεκριμένη μέθοδο μαυρίσματος και όχι τη φυσική έκθεσή τους στον ήλιο, προκειμένου να αποκτήσουν το επιθυμητό χρώμα εύκολα και γρήγορα. Εκτός, όμως, από το αισθητικό αποτέλεσμα ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο σώμα και την υγεία μας.

 

Οι λάμπες του σολάριουμ εκπέμπουν στο σώμα μας ακτινοβολία παρόμοια με εκέινη του ήλιου, όμως μπορούν να εκλύουν ακτινοβολία UV μέχρι πέντε φορές πιο δυνατή σε σχέση με τον ήλιο του καλοκαιριού στο μέσον της ημέρας του. Η ακτινοβολία UVA είναι εξίσου επικίνδυνη με τη UVB και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα με έρευνες πολλοί θάνατοι έχουν προκληθεί από τη χρήση του solarium, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει να μην γίνεται συχνή χρήση. Συχνά, στα κρεβάτια του σολάριουμ η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου αλλά και πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

 

Τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση μελανώματος ολοένα και αυξάνεται, ενώ εμφανίζεται και σε μικρότερες ηλικίες, κάτω των 30, από τις οποίες φαίνεται σύμφωνα με έρευνες ότι γίνεται γενικευμένη χρήση αυτής της μεθόδου μαυρίσματος.

 

Ποιες ομάδες θα πρέπει να αποφεύγουν το σολάριουμ:

  • Όσοι έχουν ανοιχτή επιδερμίδα και φακίδες.
  • Όσοι παθαίνουν εύκολα ηλιακά εγκαύματα.
  • Όσοι δε μαυρίζουν καθόλου ή σχεδόν καθόλου.
  • Όσοι έχουν πολλές ελιές (σπίλους) στο σώμα τους.
  • Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.
  • Νέοι ηλικίας κάτω των 18 ετών.


Πολλοί είναι βέβαια εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το σολάριουμ έχει και θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας, αναφέροντας ότι έχει αποδειχτεί πως βοηθά στη ψυχική ηρεμία, στη μείωση των καρδιακών και αγγειακών παθήσεων, στη μείωση της πίεσης του αίματος, στην αύξηση και παραγωγή της βιταμίνης D3 κ.α.

 

Έρευνες και στατιστικά:

  • Mεταξύ 12 και 62 περιστατικών καρκίνου του δέρματος κάθε χρόνο στην Αυστραλία οφείλονται σε συσκευές μαυρίσματος.
  •  Το μελάνωμα είναι η πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στις ηλικίες μεταξύ 15 έως 40 ετών.
  • Tο 43% των βασικών καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί εάν απέφευγαν αυτόν τον τρόπο μαυρίσματος.
  • O κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι αυξημένος κατά περίπου 20% σε όσους έχουν χρησιμοποιήσει» τουλάχιστον μία φορά σολάριουμ.

 

Tέλος, θα πρέπει να τονιστούν οι συνέπειες της φωτογήρανσης. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και οι έντονες ρυτίδες κάνουν πολύ νωρίς την εμφάνισή τους ακόμα και σε γυναίκες νεαρής ηλικίας. Έτσι, αυτό που τελικά μπορεί θεωρητικά να μας προσφέρει ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα, οδηγεί στο άκρως αντίθετο.  Το σίγουρο είναι ότι πριν από οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει αναλόγως.

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath