Home / Family  / Σκύλος και θάλασσα: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Σκύλος και θάλασσα: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

σκύλος θάλασσα
Οι καύσωνες του καλοκαιριού μάς οδηγούν συχνά στην παραλία, όπου επιζητούμε λίγη δροσιά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που στις βόλτες τους σε θάλασσες κι ακτές έχουν συντροφιά τους τετράποδους φίλους τους. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που μία βόλτα στη θάλασσα με τον σκύλο μας γίνεται δυσάρεστη εμπειρία, είτε εξαιτίας άλλων λουομένων, είτε εξαιτίας του ίδιου μας του σκύλου.

 

Τι ισχύει νομικά

Αρχικά, ας δούμε τι ισχύει νομικά, κάτι που δεν είναι εύκολο στην Ελλάδα που ο ένας νόμος καλύπτει ή και ακυρώνει τον άλλο. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο 4830 (ΦΕΚ 169/18-9-2021), τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις ΜΗ οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα (άρθρο 19). Επίσης, όταν ο σκύλος είναι εκτός θάλασσας, πρέπει πάντα κι απαραίτητα να είναι με λουρί.

 

Στις οργανωμένες παραλίες επιτρέπονται μόνο οι σκύλοι βοήθειας. Ωστόσο, αν υπάρχει ευδιάκριτη ένδειξη, αναρτημένη από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας, επιτρέπονται όλοι οι σκύλοι, ανεξάρτητα από το αν σκύλοι βοήθειας ή όχι. Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του συγκεκριμένου νόμου, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας, εκτός φυσικά αν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή συνοδείας.

 

σκύλο παραλία

 

Επί του πρακτέου

Ακόμα πάντως κι αν πάμε με τον σκύλο μας σε παραλία που επιτρέπεται, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας πως ο σκύλος μας θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με την πολυκοσμία. Δηλαδή, πρέπει να είναι εκπαιδευμένος στο να είναι στην παραλία μεν, να μην ενοχλεί δε.

 

Θα πρέπει να έχει διαρκώς δροσερό και καθαρό νερό και να είναι στη σκιά για όσο διάστημα βρίσκεται στην παραλία. Σε περίπτωση που μείνουμε για ώρες στην παραλία, καλό είναι να έχουμε μαζί μας και κάποια παιχνίδια του, ώστε να μπορεί να απασχολείται.

 

Είναι ευνόητο πως σε περίπτωση που ο σκύλος θέλει να κάνει κάποια ανάγκη του, τον απομακρύνουμε από το σημείο που βρίσκονται οι υπόλοιποι λουόμενοι. Αν μπει στη θάλασσα, προσέχουμε ώστε να τιναχτεί μετά σε σημείο που δε θα ενοχλήσει κάποιον. Καλό είναι, επίσης, σε περίπτωση που μπει στη θάλασσα, να ξεπλύνουμε το δέρμα και το τρίχωμά του με νερό βρύσης.

 

παιχνίδια σκύλος

 

Η κατάλληλη ώρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταλληλότερες ώρες για να πάμε με τον σκύλο μας στην παραλία συμπίπτουν με τις ώρες που πηγαίνουν τα μικρά παιδιά. Οι ιδανικές ώρες είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες και η ζέστη ηπιότερη. Τα σκυλιά, όπως και τα παιδιά, είναι πολύ ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες και τον έντονο ήλιο.

 

Όχι στον καταναγκασμό

Καλό είναι να γνωρίζουμε πως η παραλία και η θάλασσα δεν αρέσουν σε όλα τα σκυλιά. Επομένως, δε χρειάζεται να τα πιέζουμε ή να “τα κουβαλάμε με το ζόρι”, αν έχουν δείξει πως δεν είναι φίλοι του νερού και της άμμου. Πολλά σκυλιά είναι πολύ πιο χαρούμενα κι ευτυχισμένα σε κλιματιζόμενους χώρους και δωμάτια ξενοδοχείων, παρά στην καυτή άμμο, προσπαθώντας να βρουν μια χαραμάδα δροσιάς, στριμωγμένα κάτω από κάποια ξαπλώστρα.

 

Δημήτριος Τσουκαλάς, DVM
Ιατρείο Μικρών Ζώων
Κ. Ρωσίδη 3, Θεσσαλονίκη
Τ. 231 041 2412
www.thessvets.gr

[email protected]

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Διατηρεί ιατρείο μικρών ζώων στην περιοχή της Καλαμαριάς.