Home / Wellness  / Health  / Σεξουαλική παρενόχληση: Πώς συνδέεται με την υπέρταση;

Σεξουαλική παρενόχληση: Πώς συνδέεται με την υπέρταση;

sexual assault
Η σεξουαλική επίθεση ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης στις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

 

Οι γυναίκες που είχαν βιώσει σεξουαλική βία -συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό τους χώρο- έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας πολυετούς μελέτης, που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη στο Journal of the American Heart Association.

Για τις ανάγκες της, εξετάστηκαν δεδομένα από τη μελέτη Nurses’ Health Study II. Η μελέτη αυτή ξεκίνησε να καταγράφει περιπτώσεις γυναικών ήδη από το 1989. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι η σεξουαλική βία επηρεάζει περισσότερο από το 20% των γυναικών. Επιπλέον, συμπεραίνει ότι οι γυναίκες, που δέχτηκαν παρενόχληση στον εργασιακό τους χώρο, έχουν 21% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση.

 

high blood pressure

 

Αποτελέσματα της έρευνας

H Rebecca B. Lawn, Ph.D του Harvard TH Chan School of Public Health και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε για τα αποτελέσματα:

“Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι βίωσαν σεξουαλική επίθεση ή σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, υποδηλώνοντας πιθανές επιδράσεις πολλαπλών εκθέσεων σεξουαλικής βίας στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών.”

Η Lawn και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα δεδομένα της υπομελέτης NHS II, αποκλείοντας από τις αναλύσεις όσες γυναίκες είχαν ήδη διάγνωση υψηλής αρτηριακής πίεσης ή έπαιρναν φάρμακα για την υπέρταση. Επίσης, απέκλεισαν γυναίκες που είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής ή εγκεφαλοαγγειακής νόσου. Το τελικό δείγμα προήλθε από 33.127 γυναίκες ηλικίας 43 έως 64 ετών. Περίπου το 21% των γυναικών ανέφεραν ότι ανέπτυξαν υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την περίοδο παρακολούθησης, που διήρκεσε από το 2008 έως το 2015.

Σύμφωνα με όσα έδειξε η μελέτη, όσες γυναίκες υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Εκείνες που υπέστησαν σεξουαλική επίθεση είχαν 11% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση. Το 23% των γυναικών, που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν υποστεί σεξουαλική επίθεση, το 12% σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά, ενώ το 6% είχε βιώσει και τα δύο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, 1 στις 3 γυναίκες έχει βιώσει σεξουαλική βία που περιλαμβάνει σωματικό άγγιγμα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι πληθυσμιακές ομάδες, που δεν έχουν ετερόφυλη σεξουαλική ταυτότητα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικής επίθεσης. Αυξημένος διαφαίνεται ο κίνδυνος και σε άλλου είδους πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ενήλικες με αναπτυξιακές αναπηρίες.

 

Υψηλή αρτηριακή πίεση και κίνδυνοι

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού. Αυτές είναι και οι δύο κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη μελέτη δεν είναι η μόνη, που καταδεικνύει τον αντίκτυπο της σεξουαλικής επίθεσης στην υγεία. Προβλήματα ύπνου και ψυχικής υγείας έχουν επίσης συσχετιστεί με τις σεξουαλικές επιθέσεις. Μάλιστα, τα θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων είναι πιθανότερο να εμφανίσουν και διαταραχή μετατραυματικού στρες.

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights